Sevdasına yenik düştü

2002'de Dakar Rallisi'ne katılan ilk Türk sporcu olan Çöl Kaplanı lakaplı Kemal Merkit, çok sevdiği motosikleti üzerinde can verdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Eylül 2012 Güncelleme 08 Eylül 2012, 00:21
Sevdasına yenik düştü

İÇİNDEKİLER

Takvim'deki köşemin formatı gibi adını da yenileyelim istedik. "Savaş Ay'la Hayata Dair" yaptık bugünden başlayarak.
Lakin, "heyhaaat!" çekmeliyim ki; hayata dair yazılarıma ölüme dair satırlarla başlamak zorundayım.
Hem de çok sevdiğim, kardeş- dost-ahbap bildiğim bir milli sporcunun ölümü üzerine yazılarla...
Yiğit namıyla anılır ya. 'Çöl Kaplanı' lakabı da sevgili Kemal Merkit'e ne güzel uyuyordu aah!.. Yıllardır art arda yaşayıp yaşattığı başarıları nakletmeye alışmış kalemim şimdi kırgın küskün hüzünlü bu yüzden.

ON YILLARIN DOSTLUĞU
Neredeyse 25 yıla varan bir dostluğumuz, abi kardeşliğimiz vardı Kemal Merkit'le. 80'li yılların sonlarında her gencin rüyasını süsleyen uluslararası off road yarışları Camel Trophy'lerden birinde tanışıp bir daha da hiç kopmamıştık. Orman kuytularında, yorucu yarış bitimlerinde ağaç diplerine siner, kamp ateşi yakar sohbete dalardık. Anlatırdı hayatını. Avusturya Lisesi'nden mezun olduktan sonra Viyana'da işletme lisans eğitimi yapıp dönmüş, Bodrum'a yerleşmiş ve motor sporları üzerine çeşitli mekânlar açmış, işletmekteymiş.
Zaten sadece İstanbul'da değil; Bodrum'da da çok konuk oldum mekanına Kemal'imin.

MÜTHİŞ DENEYİM DİYORDU
Yani ta o zamanlarda da Kemal kardeşimiz ya otomobille ya motosiklet bisiklet türü araçlarla türlü çeşit yarışlara girer, mücadele eder çoğundan da alnının akıyla çıkardı. Adı gibi Kemal'e ermiş, olgun, bilge bir adamdı ama içinde hiç büyümemiş çocuk tarafları da olan, bu çocuk afacanlığını, bu enerji patlamalarını da zorlu belalı parkurlara serpiştiren bir milli sporcuydu o.
Bu yılın başlarında, Arjantin'de koşulan Dakar 2012'den döndüğünde görüşmüştük son olarak. Demişti ki; "Savaş Abi inan ki Türk takımı için dolu dolu geçti yarış. Her şeyden evvel Türk bayrağını orada başarıyla temsil ettik ve çok şey öğrendik. 2013'te Abu Dhabi'deki yarışta çok güçlü bir takımla yeniden müthiş başarılarla geri döneceğiz."

DESTEKSİZ YARIŞIRDI
Çok farklı motosiklet disiplininde yarışlara katıldı.
Ama tacı 2002 yılında Dakar Rallisi'ne katılan ilk Türk pilot olarak başarılı alnına taktı. 2010 Dakar Rallisi'nde "servis desteği olmadan yarışanlar" kategorisinde birinci oldu, 2011 yılında aynı klasmanda ikinci oldu.

OLMADI KEMAL'İM
Önceki gün de, bu yıl üçüncüsü düzenlenen uluslararası Transanatolia Rallisi'nde yarışıyordu Merkit.
Meke Gölü etabının başlangıcından kısa süre sonra, yönlerini araştırmak amacıyla Kemal Merkit ile az ötesinde yarışan Hollandalı sporcu Wouter Vaar Kamp yavaşladılar. Amaçları yön tayini için harita okumaktı. Ancak son hızla arkadan gelen 18 yaşındaki İtalyan sürücü Nirco Niotto, iki sporcunun motosikletine çarptı. Korkunç bir gürültü duyuldu, bir toz bulutu havalandı ve koşup gelenler ağır tabloyu gördü oracıkta. Çarpmanın şiddetiyle savrulan Merkit ve Kamp, olay yerinde hayatını kaybetti. Nicro Niotto da yaralandı. Yaralı Niotto, ambulansla Ereğli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Merkit ve Kamp'ın cesetleri de otopsi yapılmak üzere aynı hastanenin morguna kaldırıldı. Kaza nedeniyle yarışlar da iptal edildi ama vay gidene değil mi?

BAŞARI KARNESİ
Çöl Kaplanı lakabına sahip olan Kemal Merkit, Türkiye'de yetişen en önemli hard enduro ve motocross yarışçılarından biriydi. Yarışçı kariyeri ise şöyleydi:
1996 Türkiye Enduro Şampiyonu
1997 Tunus Rallisi
1997 Dubai Rallisi
1998 Atlas Rallisi (Fas)
1998 Dubai Rallisi
1999 Master Ralli
2000 Paris- Dakar Rallisi
2001 Dubai Dessert Challange
2002 Master Ralli
2002 Paris- Dakar Rallisi
2002 Fas Rallisi
2002 400 cc Türkiye Şampiyonluğu
2003 Paris Dakar Rallisi
2003 Rally d'Orient 2005 Enduro Türkiye Şampiyonu
2006 Birleşik Arap Emirlikleri Desert Challenge
2007 Dakar Rallisi dördüncülüğü
2007 Birleşik Arap Emirlikleri Desert Challange maraton şampiyonluğu
2008 Central Europe Rallisi altıncısı
2008 Trans Orientale rallisi altıncısı
2008 Birleşik Arap Emirlikleri Desert Challenge
2009 Dakar Rallisi dokuzuncusu
2010 Trans Anatolia Rallisi genel klasman birincisi
2010 Dakar Rallisi servissiz kategorisi birincisi
2011 Dakar Rallisi servissiz kategorisi ikincisi, genel klasmanda 59