Kalp krizinin ilk sebebi sigaradır

Koroner bypass ameliyatlarından sonra tekrar sigaraya başlama...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Nisan 2009 Güncelleme 08 Nisan 2009, 00:00

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde her yıl 35 bin kişi sigara yüzünden ölmektedir. Bu rakamın iki binli yılların başında 100 binin üzerine çıkacağı kesindir. 1960'lı yıllarda 30 bin ton olan yıllık tütün tüketiminin son yıllarda 60 bin ton civarına çıkmış olması, olayın endişe verici boyutlarını sergilemektedir. Tütünün içinde bulunan en önemli zararlı maddeler nikotin ve karbonmonoksittir.
Tütünün içinde ayrıca kanserojen maddeler (arsenik, benzen, asetaldehid, DDT, uretan, hidrozin, formaldehid v.b.) ile irritan ve zehirli maddeler (hidrojen siyanür, azotoksitler, amonyak, aseton, formik asit v.b.) bulunmaktadır.
Koroner kalp hastalığının en önemli hazırlayıcı faktörlerinden biri olan sigara, kan lipid profilini bozarak HDL'yi (yararlı kolesterol) azaltıp LDL'yi (zararlı kolesterol) ve trigliseridleri artırarak etken olmaktadır. Ayrıca sigara içicilerinde daha sık yüksek tansiyon görülmekte ve bu durum ilaç tedavisine de direnç göstermektedir. Ayrıca kanın pıhtılaşmasını sağlayan fibrinojenin sigara içicilerinde arttığı da ispatlanmıştır. Gene kanın damar duvarında pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerin çökme hızı, sigara tiryakilerde artmaktadır. Bütün bunların yanında, damar duvarının iç yüzünün yenilenmesini sağlayan prostoglandin salgılanmasını azaltarak, damar tonüsünü bozmakta ve damar sertliğinin gelişmesini hızlandırmaktadır. Sigaranın kalp hastalarında en önemli aritmi nedeni olduğu da göz ardı edilmemelidir. Ayrıca nikotin ve karbonmonoksit, koroner damarlarda iç yüzeyi bozdukları gibi direkt olarak spazm yaparak da koroner damarların tıkanmalarına neden olmaktadırlar. Buna kanın akışkanlığının azalması ve yüksek tansiyonun da ilavesi ile erken koroner kalp hastalığı kaçınılmaz hale gelmektedir. Mevcut koroner kalp hastalığının şiddeti ve geçirilen hayatı tehdit edici kalp enfarktüsü tehlikesinin, bir gün içinde tüketilen sigara sayısı ile doğru orantılı olarak arttığı kesin olarak ispatlanmıştır. Günde sadece 1- 4 adet sigara içilmesi koroner kalp hastalığı riskini iki misli artırmaktadır. Günde 5 - 14 sigara tüketimi ise bu riski 3 misli artırmaktadır. Sigaranın koroner kalp hastalığı açısından kaçınılmaz zararlı etkileri, koroner kalp hastalığını hazırlayan diğer risk faktörlerinin bulunduğu durumlarda (diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, aşırı şişmanlık gibi) koroner kalp hastalığını hızlandırmakta ve hastalığın daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Görüldüğü gibi içilen her sigara ile kalp enfarktüsü riski artmaktadır.