Konuta demir ve çimento zammı

Son yılların parlak sektörü konut, şu sıralar diken üstünde. Neden mi?

Giriş Tarihi 04 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 09 Mart 2011, 15:11
Konuta demir ve çimento zammı

İÇİNDEKİLER

Çimento fiyatının bir yılda yüzde 33, inşaat demiri fiyatının ise yüzde 44 oranında artması karşısında önümüzdeki dönem konut fiyatının da yüzde 20 artabileceği ifade ediliyor.

Bu maliyetin üzerine Merkez Bankası'nın kararları sonucunda kredi faizlerinin de yüzde 1'in üzerine çıkması durumunda talebin bıçak gibi kesilmesi korkusu hâkim.

İnşaatçının maliyet feryadı karşısında çimento ve demir üreticisi suçun kendilerinde olmadığını söylüyor. Çimento ve demir üreticisi, enerji maliyetlerine ve dünya fiyatlarındaki yükselişe işaret ediyor.

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını arttırarak bankaları tüketici kredi faizlerini yukarı çekmeye zorlamasının şimdilik satışları etkilemeyeceğini düşünen konut firmaları, asıl tehlikenin demir ve çimentodan geldiğini belirtti.

Firmalar bu maliyetin mayıstan itibaren konut fiyatına yüzde 10-20 yansıyabileceğinin sinyalini verdi.

Maliyetler yükseliyor


Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da şu anda faizi normal bulurken maliyete dikkat çekti. Ağaoğlu, "Böyle giderse bunu konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacağız. Faiz oranlarından ziyade emtiada yaşanan artışlar fiyatlara yansır. Konut fiyatları arttıkça da tüketicinin erişimi zorlaşabilir. Mayıs ayı itibarıyla konut fiyatlarında yüzde 10-20 artış olabilir" dedi.

Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da son iki ayda maliyetlerin yüzde 30'un üzerinde arttığını belirterek, "Artış devam ederse bunu konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacağız" diye konuştu. Çetinsaya, bu sıkıntının üzerine kredi faizlerinin de yüzde 1'in üzerine çıkması durumunda satışların duracağına dikkat çekti.

MALİYET NEDEN YÜKSELDİ


İnşaatçı:


Konut firmaları çimento ve demir fiyatlarının çok arttığını belirtiyor. Üst üste yapılan zamlarla çimentonun fiyatının bir yılda yüzde 33, demirin fiyatının yüzde 44 arttığına dikkat çeken inşaatçılar isyanda: "Bu fırsatçılıktır. Kar ettikleri halde kışın ürünlerine zam yaptılar. Bunun faturası tüketiciye çıkacak."

Çimentocu:

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili, "Kimse bizi günah keçisi olarak göstermesin. Kömürün maliyeti 89 dolardan 140 dolara çıktı. Petrokimya ürünleri de 94 dolardan 150 dolara geldi" dedi.

Demirci:

Kardemir Satış Pazarlama'dan ismail Durak, demir fiyatlarındaki yüksek artışları dünyadaki hurda fiyatlarına bağladı. Hurda fiyatlarının artmasının demirin tonunu iç piyasada rekor seviyelere çıkarttığını belirtti.