900 bin işçiye müjde

850 bin taşeron işçi çalıştığı yerde istihdam edilecek. Kamuda 4C statüsünde çalışanlar 4B kadrosuna alınacak. Mevsimlik işçiler 9 ay 29 gün maaş alacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Aralık 2017 Güncelleme 06 Aralık 2017, 02:21
900 bin işçiye müjde

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda 3 müjde verdi. Taşeron işçilere, 4C'lilere ve mevsimlik işçilere yönelik düzenlemeler ile 900 bin işçi muradına erecek. 850 bin taşeron işçi çalıştığı yerde istihdam edilecek; 4C'liler 4B kadrosuna alınacak; mevsimlik işçilerin çalışma süresi 4 ay uzatmayla 9 ay 29 güne çıkarılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup konuşmasında, müjdeleri şöyle açıkladı: "Yaklaşık 900 bin çalışanı ilgilendiren ve kamuoyunda taşeron olarak bilinen alt işveren işçileriyle ilgili düzenlemeye değinmek istiyorum. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler. Mevsimlik işçilerin, halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek. Kamuda 4C statüsünde çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor. Uzun zamandır tartışılan bu meseleyi çözmüş oluyoruz."

ADIM ADIM KADRO
Taşeron düzenlemesi merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerini, özel bütçe kapsamındaki idareleri, düzenleyici ve denetleyici kurumları, sosyal güvenlik kurumlarını, belediyeler ve il özel idarelerini kapsıyor.
Yasanın ardından başvurular alınacak.
Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak.
Sürekli işçi kadrosunda çalışılacak.
Çalışanlar 657 sayılı Kanun'daki 4D kadrosuna alınacak.
Emekliliğe hak kazananlar da geçiş yapabilecek.
İzinli, raporlu ya da askerdre olanlara da hak tanınacak.
Kazanılmış haklar korunacak.

GELİRLERİ ARTACAK
Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: 4C'li kardeşlerimizin kadro talepleri uzun zamandır gündemimizde olan bir konuydu. Bu, kamuoyunda memnuniyetle karşılanacaktır."
Memur-Sen Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul: 4C'lilerin en başta statüleri değişecek, memur olacaklar. Ek ödemelerindeki sorun da çözülecek."

GEÇİŞ 3 AYDA
Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, çalışmalar sonucunda toplam 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir karar alındığını ifade ederek, "Planımız çalışmanın Genel Kurul'da kabulü sonrasında 3 ay içinde kadroya geçişleri tamamlamak" dedi.