3 ihtimal de intibak

2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için açılan dava bugün görülecek. 3 ihtimal var...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Mart 2015 Güncelleme 17 Mart 2015, 02:14
3 ihtimal de intibak

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından açılan intibak davasında. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için açılan davaya bugün devam edilecek. Heyecanla takip edilen Ankara İş Mahkemesi'ndeki davada kararın çıkması bekleniyor. Dava ile ilgili 3 ihtimal bulunuyor. İşte bu ihtimaller ve sonrasında yaşanacaklar:

1) İNTİBAK KARARI ÇIKAR
Mahkeme, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak uygulanması gerektiğine karar verirse, milyonlarca emekliye zam yolu açılacak. Kararın ardından intibak için yasal düzenleme yapılması gerekecek. İntibak düzenlemesi ile emekli maaşlarında 50 ila 355 lira arasında artış yapılması söz konusu olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, geçtiğimiz günlerde "Orada bir adaletsizlik varsa onu da gidermek yöneticilerin görevidir" diyerek intibak için yeşil ışık yakmıştı.

2) İNTİBAK TALEBİ REDDEDİLİR
Mahkeme intibak talebini reddedebilir. Bu durumda da emeklilere intibak kapısı kapanmaz. Davayı açan Türkiye Emekliler Derneği, temyizi için konuyu Yargıtay'a taşıyabilir. Böylece intibak süreci devam eder. Ayrıca 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar için açılan bir intibak davası daha var. İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği'nin (İMBED) Ankara 8'inci İş Mahkemesi'nde açtığı bu davaya 29 Nisan'da devam edilecek. Davada intibak çıkabilir.

3) DAVA ERTELENİR
Mahkeme, önceki duruşmada konuyu bilirkişi incelemesine havale etmişti. Bilirkişi raporuyla ilgili bir aksilik çıkarsa, dava ertelenebilir. Bu durumda emeklilerin bir sonraki duruşmayı ve İMBED'in açtığı davayı beklemekten başka bir çaresi olmaz.

TÜED UMUTLU
Daha önce intibak konusunu ombusmana taşıyan ve dava açılması yönünde görüş gelince yargıya başvuran TÜED, mahkemenin olumlu sonuçlanacağı konusunda umutlu. TÜED, konuyla ilgili, "Yargıya taşınan bu davamız ombudsmanın raporunun da delil olarak mahkemeye sunulmasıyla güçlü bir dayanak bulmuş oldu" değerlendirmesi yapmıştı.