File zor dolar

Gıda fırsatçıları yine sahne aldı. Lobilere taş çıkartan senaryoları ile hileciler, 'Dolar arttı, sebze-meyve fiyatları ondan yükseldi' piyesini oynamaya başladı. Halden sofraya ürünler yüzde 100 zamlı geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mart 2015 Güncelleme 16 Mart 2015, 03:13
File zor dolar

İÇİNDEKİLER

Fırsatçıların zam bahanesi hiç bitmiyor. 'Sel oldu ürün yok', 'Kar yağdı tırlar yolda kaldı', 'Ben değil aracı zam yaptı', 'Bana zaten zamlı geldi' gibi bahaneleri üretme konusunda ufku geniş olan fırsatçılar, yine sahne aldı. Son zamları dolar artışına bağlayan sahtekarlar, gerek yurt içinde gerek yurt dışından ülkemizi baltalamaya çalışan lobilere adeta taş çıkarttı. Öyle ki; halden soframıza gelene kadar sebzemeyveye yapılan zam ortalama yüzde 100 oldu. Hal ile market arasındaki fiyat uçurumunda patates başı çekti. İstanbul Bayrampaşa Hali'nde kilogramı 1.50 liraya satılan patates, markette tüketiciye 4 liraya sunuldu. Halde kilosu 3.50 lira olan muzun raf fiyatı 7 liraya, 3 lira olan elmanın raf fiyatı ise 6 liraya yükseltildi. Birçok üründe hal ile market fiyatı arasındaki fark yüzde 100 olarak gözlenirken, kimi ürünlerdeki artış ise yüzde 100'ü aştı.

HAKSIZ KAZANÇ PEŞİNDELER
Semt pazarlarında da benzer artışlar göze çarptı. Vatandaşlar, pazardaki sebzemeyve fiyatlarının bir ay öncesine göre katlandığını vurguladı. Gıda fiyatlarındaki artışı, TÜİK rakamları da ortaya koyuyor. Geçen ay TÜFE 0.71 artarken, gıdadaki yükseliş yüzde 2.59 oldu. Son 1 yıllık enflasyon yüzde 7.55 iken, gıdada yüzde 13.70 olarak gerçekleşti. Uzmanlar, dolar fırsatçılarının her alanda hortladığını söyleyerek, vatandaşları sahtekarlara geçit vermemesi konusunda uyardı. "Pahalı ürünü almayın, fiyat artışlarını boykot edin" çağrısı yapan uzmanlar, yüzde 100'e varan artışların gerçekçi rakamlar olmadığını, haksız kazanç peşinde koşanların oyunu olduğunu kaydetti.

Özlem Kamer TERCANLI