Bankaya icra

Yargıtay karar verdi, tüketicilere icra yolu açıldı. Artık bankaların haksız komisyon ve ücretleri için icra dairelerine başvurup, paranızı alabilirsiniz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Mart 2013 Güncelleme 30 Mart 2013, 14:15
Bankaya icra

İÇİNDEKİLER

Bankadan taşıt, konut ve tüketici kredisi kullananlar dikkat! Kredi kullanırken bankaya ödedikleri komisyonları geri almak isteyenlere Yargıtay'dan müjde geldi. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, bankadan kredi kullanan tüketicilere, ödedikleri komisyonları daha kısa yoldan ve fazlasıyla geri alabilecekleri doğrudan icra yolunu açtı.

YÜZDE 20 TAZMİNAT

Bu kararla birlikte, son 10 yılda bankalardan kredi kullanırken ödedikleri komisyonları geri almak isteyen milyonlarca kişiye mahkemelerde yıllarca uğraşmadan paralarını geri alma imkanı doğdu. Cem Karaca isimli bir vatandaş adına harekete geçen Avukat Behiç Güleç, 2007'de konut kredisi kullanılırken dosya, komisyon ve masraf adı altında ödenen 2 bin 455 lira tutarındaki paranın iadesi için Ankara 29. İcra Müdürlüğü'ne başvurarak icra takibi başlattı. Başvuruda, kredinin kullanıldığı tarihten geçerli olmak üzere yüzde 18 oranında avans faizi ile, bankanın ödemeyi kabul etmemesi halinde yüzde 40 (sonradan yüzde 20'ye düşürüldü) inkar tazminatı talep edildi. Bankanın temyiz istemi üzerine dosyaya bakan Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını oybirliğiyle kabul etti. Doğrudan icra yolu ile tüketici, 2 bin 455 lira anapara, 885 lira inkar tazminatı ile bankadan 4 bin 298 lira aldı.

MAHKEME DE PARASIZ
Tüketici mahkemelerinde ve hakem heyetlerinde dava açma masrafı tamamen ortadan kalkıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yapacağı yasal düzenleme ile dava açma masrafından kurtulacak olan tüketiciler, bundan sonra zarara uğramalarına neden olan şirketleri daha kolay dava edebilecek. Yeni düzenlemeden en çok bankalar etkilenecek. Tüketici mahkemelerinde resim ve harç vermeyen tüketiciler; tebligat, tanık, bilirkişi, keşif gibi kalemlere para ödüyor. Dava açma aşamasında gider avansı olarak peşin olarak alınan bu ücretler, bilirkişi incelemesi de dahil edildiğinde 400 lirayı buluyor. Tüketici hakem heyetlerinde de tüketicilerden dosya masrafı alınıyor.