Ekmekte boya uyanıklığı

Tarım Bakanlığı'nın 'ekmekte renklendirici kullanılabilir' tebliğini istismar eden bazı uyanık fırıncılar, 'kepekli' diye beyaz ekmeği boyayıp satıyor. Üstelik yakalanınca da para cezasıyla kurtuluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2012 Güncelleme 22 Nisan 2012, 00:46
Ekmekte boya uyanıklığı

İÇİNDEKİLER

Ekmekteki boya tartışması devam ediyor. Ekmeğe boya katarak kepekli diye satan bazı fırıncılar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ocak 2012'de çıkardığı Ekmek Tebliği'ne sığındı. Tebliğ'de yer alan "renklendirici kullanılabilir" ifadesi ekmeğe boya katmayı yasallaştırdı. Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı önceki gün boyalı ekmeği "gıda boyası sağlığa zararsız sadece kepekli yerine beyaz ekmek yemiş olursunuz" diye savunmuştu.

KAZANCA DÖNÜŞTÜRÜYORLAR
Halkın kafasını karıştıran açıklamaların ardından, Ocak 2012'de çıkarılan ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği, ekmekte renklendirici kullanmanın serbest olduğunu ortaya koydu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılan düzenleme ile ekmekte gıda boyasının serbest bırakılması bazı uyanık fırıncılar için fırsat oldu. İyi niyetle hazırlanan yönetmeliği kazanca dönüştürmeye başladılar. Son dönemde fiyatı artan kepekli un yerine renklendirici ile kepekli görüntülü ekmek üretmek mümkün. Uyanık fırıncılar tarafından üretilen boyalı ekmek gerçek kepek ekmekten görüntü olarak ayırt edilemiyor.

PARA CEZASI VERİLİYOR
Bakanlığın ekmek tebliğinde renklendirici kullanılabilir ifadesi nedeniyle de boyalı ekmek üreten fırıncı suçlu sayılmıyor. Boyalı ekmek üretip kepekli diye satan üreticilerin tespit edilmesi halinde, boyalı ekmeğin sağlığa her hangi bir zararı bulunmamasından dolayı ağır ceza da verilmiyor. Boyalı ekmek üreten fırıncının tespiti halinde önce halkı kandırmak suçundan uyarılıyor, aynı üretimi yapması ve tespit edilmesi halinde ise para cezasına çarptırılıyor.