Dolar ayarı

Merkez Bankası dolar kuruyla yaptığı mücadelede başarılı olduğunu düşünüp, düzenli müdahaleyi bıraktığını duyurdu

Kaynak Gazete
Giriş Tarihi:
Dolar ayarı
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın 'TL doları yenecek' açıklamasıyla başlayan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'faiz lobisi rahat çalışamayacak' sözleriyle devam eden süreçte, dolar kuru 1.92'lerde 1.81 TL'lere inince düzenli döviz satış ihalelerine ara verildi.

FAİZLER DEĞİŞMEDİ
Merkez Bankasın'dan yapılan duyuruda, şunlar kaydedildi: "25 Ocak 2012 tarihinden itibaren düzenli döviz satım ihalelerine son verilmesine, ancak gerek görülen günlerde gün içi döviz satım ihaleleri açılmasına, günlük olarak satılabilecek en yüksek tutarın toplam 500 milyon ABD Doları olarak belirlenmesine karar verilmiştir.'' Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik faiz oranlarını da borçlanmada yüzde 5 düzeyinde, borç vermede yüzde 12.5'te sabit tuttu. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının da yüzde 5.75 düzeyinde sabit tutulduğu ifade edildi.

OYNAMA AZ
Merkez Bankası'nın kararına kadar 1.81 TL civarında dolaşan dolar kuru açıklamanın ardından küçük bir yükselişle 1.8270 TL civarlarına geldi. Daha sonra hareketini sürdüren dolar kuru 1.8290 TL'den kapandı. Euronun kapanışı ise 2.3720 TL oldu.

HAZİNEYE TALEP YAĞDI
Hafta başından bu yana 4 ihale gerçekleştiren Hazine'ye yabancılardan talep yağdı. Gösterge tahvilin yeniden ihracı ve 10 yıllık sabit kuponlu tahvilin ilk ihracına 4.5 milyar liranın üzerinde teklif geldi. Başarılı geçen ihalelerle gösterge tahvilde bileşik faiz Kasım 2011'den bu yana ilk kez tek haneye geriledi. Gün içinde yüzde 9.99'a geldi. Hazine ocak ayında 12.5 milyar TL'si piyasadan olmak üzere toplam 16.7 milyar TL borçlandı.