'Haraç'istan

“Servetinin yüzde 70’ini bırakan serbest kalır” diyen Prens Selman’ın adamları yeni gözaltı listeleri açıkladı. Yüzlerce iş adamı gözaltına alınmamak için dört günde 3 milyar dolardan fazla haraç vermek zorunda kaldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Kasım 2017 Güncelleme 20 Kasım 2017, 02:00
’Haraç’istan

İÇİNDEKİLER

Suudi Arabistan'da Prens Muhammed bin Selman, bir anda saray içi darbe yaptı. 11'i prens olmak üzere 500'e yakın isim yolsuzluk iddiasıyla gözaltına alındı. Ülkenin en zengin iki isminin de bulunduğu listedekiler, Riyad'daki Ritz Carlton Oteli'ne hapsedildi. Suudi Arabistan'ın eriyen hazinesine kaynak bulmak için yapıldığı iddia edilen operasyonlar devam ederken, gözaltındaki isimlere servetlerinin yüzde 70'ini bağışlamak kaydıyla serbest kalma hakkı verildiği belirtildi. İçeride tutulan isimlerin aslında suçsuz olduğunu adeta kanıtlayan bu durum için işkence yöntemi bile kullanıldı. Hatta Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in işkenceleri ile meşhur bakanı Habib el Adli de soruşturma komisyonuna alındı. İçerideki en zengin isim olan 19 milyar dolara sahip Prens Velit bin Talal ile eski kral Abdullah'ın oğlu Miteb'in de işkence gördüğü iddia edildi. Diğer taraftan da ülkede prense bağlı yayın organları ve sosyal medya üzerinden operasyonlarda içeri alınabilecek yeni isimlerin listeleri yayınlandı. Yüzlerce isim daha hedef gösterildi. Yaşanan bu gelişmeler karşısında yüzlerce iş adamı ve eski devlet görevlisinin bahsi geçen gözaltı listelerinden kurtulmak için yüzlerce milyon dolarlık bağışlar yapmaya başladığı ortaya çıktı. Suudi hazinesindeki hesaplarda son dört gün içinde 3 milyar dolardan fazla haraç toplandığı iddia edildi.




Prens Selman operasyonlara devam ediyor.

SUUDİLER ANKA İSTİYOR
Suudi Arabistan'ın Türkiye'den 6 ANKA ile 2 yer kontrol istasyonu almak istediği ortaya çıktı. Defence News sitesinin haberine göre, TUSAŞ'ta görevli Görkem Bilgi, satış konusunda Suudi Arabistan ile bir süredir görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Bilgi, Suudiler'in keşif özelliğine ilişkin bazı talepleri olduğu ve bu konudaki görüşmelerin halen sürdüğünü söyledi. Anlaşma kapsamında Suudi Arabistan'a teknoloji transferinin de ele alındığı belirtildi. Bir başka iddiaya göre ise son dönemlerde petroldeki düşüş nedeniyle Suudiler, ANKA satışı için indirim talep etti.