Viyana'da kritik Suriye kararı

Viyana'daki Suriye zirvesinde anlaşma sağlandı. Buna göre Suriye'de 6 ay geçiş süreci, 18 ayın sonunda da seçim olacak.

Giriş Tarihi 14 Kasım 2015, 00:00 Güncelleme 14 Kasım 2015, 21:22
Viyana’da kritik Suriye kararı

İÇİNDEKİLER

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de ateşkesin, rejim güçleri ve muhaliflerin Birleşmiş Milletler öncülüğündeki 18 aylık geçiş sürecine yönelik ilk adımlarını attıkları zaman uygulanmaya başlayacağını söyledi.

Kerry, ABD ve Rusya'nın ortak girişimiyle Avusturya'nın Başkenti Viyana'da Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla başlatılan ve 17 ülke ve Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katıldığı görüşmelerin ardından, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Kerry, "Suriye'de ateşkes, rejim güçleri ve muhalifler Birleşmiş Milletler öncülüğündeki 18 aylık geçiş sürecine yönelik ilk adımlarını attıkları zaman başlayacak. BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi de BM öncülüğündeki ateşkesi BMGK kararıyla destekleme sözü verdi" dedi.

Esed'in Suriye'nin geleceğinde uzun vadede bir rol alamayacağını belirten Kerry, "Esed, ülkenin yabancı savaşçıların merkezi olmasına neden oldu. Esed sadece geçiş sürecinin bir parçası olarak bu ülkenin kurtarılmasına yardımcı olabilir" ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise bugünkü görüşmelere Paris'teki terör saldırıları nedeniyle bir dakikalık saygı duruşu ile başladıklarını belirterek, terörü hiçbir şeyin haklı çıkaramayacağını ve terör saldırıları olurken dünyanın bunu seyredemeyeceğini vurguladı.

Lavrov, "DAEŞ ve diğer terör örgütleri ile mücadelede etkili ve kapsamlı uluslararası bir koalisyona ihtiyaç var ve bunun için hiç ön koşul da gerekmiyor" diyen Lavrov Suriye'nin, Esed'in ve ülkedeki herhangi bir politikacının geleceğine de sadece Suriyelilerin belirleyeceğini ifade etti.

Kerry'nin "Esed ayrılırsa, bölgesel güçlerin DAEŞ'e karşı birleşeceğine" yönelik açıklamasına katılmadığını söyleyen Lavrov, "Teröristler için Esed'i desteklemek ya da Esed karşıtı olmak bir şey ifade etmiyor ve Paris'teki trajedi de bunu göstermiştir" dedi.