Felaket zirvede

Orta Asya ülkesi Nepal, önceki gün 7.9'la sallandı. Ölü sayısı onbinleri aştı. Deprem dünyanın en yüksek noktası olan Everest Dağı'nı da yıktı. Bölgede kamp kuranlar, çığ ve kayaların altında kaldı. Aralarında Google yöneticisi Daniel Fredinburg'un da bulunduğu 18 dağcının can verdiği açıklandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Nisan 2015 Güncelleme 27 Nisan 2015, 13:26
Felaket zirvede

İÇİNDEKİLER

Dünya, önceki gün Nepal'den gelen haberle sarsıldı. Orta Asya ülkesi Nepal, 7.9 şiddetindeki depremle yıkıldı. Ülkede taş taş üstünde kalmadı. Ölü sayısı 10 bini aştı. Nepalli yetkililer, son belirlemelere göre 2 bin 352 kişinin cesedine ulaşılabildiğini açıkladı. Bu karanlık tablonun içinden şimdiye kadar yaklaşık 3 bin kişi kurtarıldı. Başta Türkiye olmak üzere çok sayıda ülke de Nepal'e yardım seferberliği başlattı. Çalışmalar devam ederken Nepal dün öğle saatlerinde 6.7 büyüklüğünde bir artçı şok ile daha sarsıldı. Görgü tanıkları "Bu artçı değil, ayrı bir depremdi" açıklamasını yaptı. Ve yüzyılın faciası, dünyanın çatısına da çıktı. Deprem nedeniyle dünyanın en yüksek dağı olan Everest'te çığ yaşandı. Kayalar vadilerden kaydı. Bölgede kamp yapmakta olan dağcılar, çığın altında kaldı.

KIZ KARDEŞİ TARAFINDAN DOĞRULANDI
Şimdiye kadar 18 dağcının hayatını kaybettiği anlaşıldı. 61 kişi ise yaralandı. Ölen dağcılar arasında internet arama motoru Google'ın yöneticilerinden Daniel Fredinburg'un da olduğu açıklandı. Bu üzücü haber Daniel Fredinburg'un kız kardeşi tarafından onaylandı. Dünyayı sarsan o felaket Türkiye'nin de kapısını çaldı. Başkent Katmandu'da bulunan Türk çiftin kayıp olduğu açıklandı. O çift, turizmci Başaran Bora Baştan ile karısı Tülay Karslı'ydı. Karslı çiftinin bir süre önce turistik gezi için Katmandu'ya gittiği anlaşıldı. Neyse ki saatler sonra telefonlar çaldı. Arayan Bora Baştan'dı. Kendilerinden haber alınamayan turizmci Bora Baştan ile karısı Tülay Karslı Baştan ailelerini arayarak sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.


UZMANLAR ÖNCEDEN UYARMIŞ
Öte yandan Nepal'i harabeye çeviren depremden 3-4 yıl önce birçok basın organında "Felaket yaklaşıyor, hazırlıklı olun" şeklinde uyarıların yer aldığı ortaya çıktı. Bu uyarılardan biri, Time dergisinin 2011'de yayımladığı makalede yer almıştı. Makalede, Nepal'deki on binlerce okul ve hastaneden sadece yüzde 1'inin depreme dayanıklı olduğu belirtilmişti.

Deprem en çok Nepal'in başkenti Katmandu'da hissedildi. Yetkililer, "Hastane odaları cesetlerle dolu, yaralılar için yer bulmak imkansızlaşıyor" dedi. Afetin yarattığı olumsuz koşullar nedeniyle cesetlerin saklanabileceği yer bulmakta sıkıntı çekilirken, bazı noktalarda cesetlerin yakınları tarafından yakılmaya başlandığı bildirildi.