Korkunç tablo

Haiyan tayfunu, 48 saatte Filipinler'i yerle bir etti. 22 bin kişi öldü, 11 bin kişi kayboldu. Türkiye de, yardım için bölgeye gitti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Kasım 2013 Güncelleme 12 Kasım 2013, 00:00
Korkunç tablo

İÇİNDEKİLER

Filipinler'i yıkan Haiyan tayfununun bilançosu ağırlaşmaya başladıÖ Yetkililer, 22 bin kişinin öldüğünü, 11 bin civarında da kayıplarının olduğunu açıkladı. Tayfunun en çok vurduğu kentler olan Tacloban, Baco ve Guiuan neredeyse yok oldu. Filipinler Ordu Sözcüsü Teğmen Jim Alagao, "Maalesef, çok büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Ülkenin birçok yerindeki manzara kötü. Cesetler sokaklarda" dedi.

YAĞMALAMA BAŞLADI
Ulaşılan cansız bedenler ise ceset torbası eksikliği ve elektriksizlik nedeniyle koruma altına alınamadı. Çalışan morg neredeyse hiç kalmadı. Hayatta kalanlar dün gün boyu yakınlarının cansız bedenlerini aradı. e Örneğin Tacloban kentindeki küçük bir kilisedeki oturaklar bile cesetlerle doldu. İnsanlar kumsallardaki kayalıkları bile morga dönüştürmek zorunda kaldı. Filipinler Dışişleri Bakanlığı en çok gıda, içme suyu, çadır, battaniye, ilaç, tıbbi malzeme, aşıya ihtiyaçlarının olduğunu duyurdu. Ülkede binlerce kişi, havaalanlarında toplanarak gelecek dış yardımı beklemeye başladı. Yiyeceği ve içme suyu bulunmayan yerel halkın, marketleri, dükkanları ve benzin istasyonlarını yağmaladığına dikkat çekildi.

65 TON YARDIM
Türkiye başta olmak üzere, Avustralya, Belçika, Kanada, Endonezya, İsrail, Japonya, ABD ve İngiltere ile Birleşmiş Milletler, UNICEF, Avrupa Komisyonu, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Oxfam gibi çok sayıda uluslararası örgütten yardım gönderildi. Filipinler'e giden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çadır, battaniye, mutfak seti ve diğer malzemelerden oluşan 65 ton civarında yardım malzemesini teslim etti.

MUCiZE BEBEK

Tayfunun yerle bir ettiği Tacloban kentinde genç bir kadının doğum yapması, halk tarafından sevinçle karşılandı. Yetkililer, 21 yaşındaki Emily Ortega'nın, tayfundan hasar gören Tacloban'da bir kız bebek dünyaya getirdiğini açıkladı. Tayfun başladığı sırada bir tahliye merkezinde bulunan genç kadının merkez yıkılınca yüzerek havaalanına ulaştığı ve saatlerce bir beton parçasına tutunarak sel sularına kapılmaktan kurtulduğu öğrenildi. Minik bebeğe "neşe" anlamına gelen Joy ismi verildi.