Yıktı geçti

Filipinler'i önceki günden itibaren etkisi altına alan ve son yılların en büyük felaketlerinden Haiyan tayfunu, ülkenin orta kısmını yıktı. Bin 400 kişi öldü, 900 kişi kayboldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Kasım 2013 Güncelleme 10 Kasım 2013, 00:15
Yıktı geçti

İÇİNDEKİLER

Filipinler, tarihin en sert doğal afetlerinden birini yaşadı. Hızı saatte 320 kilometreye varan Haiyan tayfunu, şimdiye kadar Leyte ve Samar adalarının da içinde bulunduğu merkezi adaları ve 3,5 milyon nüfusuyla ülkenin ikinci en kalabalık kenti Cebu'yu vurdu. Yetkililer, bin 400 kişinin hayatını kaybettiğini, 900 kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı.

DALGALAR 10 METREYİ AŞTI
Tayfun sonucu Tacloban Havaalanı'nın kullanılamaz hale geldiği ve 18 uçağın enkaza döndüğü belirtildi. Yerel GMA News televizyonu muhabirlerinden Jiggy Manica, Tacloban şehrinde caddelerde insan cesetlerinin olduğunu ve manzaranın korkunç olduğunu söyledi. Dalgaların 10 metreyi bulduğu, ağaçların devrildiği, birçok insanın elektrik akımından can verdiği ifade edildi. Devlet Başkanı Benigno Aquino'nun başdanışmanı Devlet Bakanı Rene Almendras, tayfundan etkilenen bazı yerleşim birimleri ile iletişim sağlanamadığını kabul etti. Tayfun nedeniyle 2.5 milyon kişinin farklı bölgelerdeki sığınaklara gönderildiği, 1.5 milyon kişinin ise evlerini terk edip ülkenin diğer bölgelerine gitmeleri istendiğine dikkat çekildi.

YENİ ROTA ÇİN
Tayfunun Güney Çin Denizi'ne yönelmesi bekleniyor. Vietnam'da da kasırganın ülkeyi vurma ihtimaline karşılık hazırlıklar yapılıyor. Vatandaşlar kum torbaları ile önlem almaya çalışırken, bazı evlerin çatıları şiddetli rüzgara karşı takviye ediliyor. Çin hükümeti 'sarı alarm' duruma geçme kararı alırken, birçok bölgenin boşaltılacağı ifade ediliyor.