Buzullarda büyük tehlike

Dünya Meteoroloji Örgütü küresel ısınma ile alakalı bir rapor hazırladı.

Giriş Tarihi 29 Kasım 2012, 00:00 Güncelleme 29 Kasım 2012, 11:05
Buzullarda büyük tehlike

İÇİNDEKİLER

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Kuzey Kutbu'ndaki buzul miktarının ürkütücü bir seviyeye indiği ve mevcut erime hızının rekor düzeye çıktığını duyurdu.

WMO, Cenevre'de düzenlenen konferansta iklim değişiklikleri üzerine hazırladığı raporu kamuoyuna sundu.Raporda son 10 yılda küresel ısınmanın dünyaya olan etkileri gözler önüne serildi. "Dünya giderek daha da ısınıyor" denildi.WMO Genel Sekreteri Michel Jarraud yaptığı açıklamada, Kutuplardaki erimenin aynı zamanda küresel ısınmayı da doğrudan etkilediğini dile getirdi.Uzmanlar, Kuzey Kutbu'ndaki buz kütlelerinin 2050 yılına kadar eriyeceğini tahmin ediyor.

Raporda 2012'nin ilk 10 ayının 19'uncu yüzyıldan bu yana kayıtlara geçen en sıcak aylar olduğu bildirildi. Aynı zamanda iklim değişiklikleri neticesinde kuraklık ve sel baskınlarının da arttığı ortaya konuldu.

Öte yandan küresel ısınmanın en büyük nedenlerinden biri de sera gazı. Örgüt, 1990'dan bu yana atmosferdeki karbondioksit, metan ve nitröz oksit gazlarının rekor derece artış gösterdiğini açıkladı. Uçaklar da karbondioksit gazını üst atmosfere bırakarak küresel ısınmaya daha çabuk katkıda bulunuyor.