CEVAP: İstihare hayır ve iyilik talep etmek demektir. Ancak terim olarak anlamı çok farklı olarak şöyledir: İstihare; iki rekat namaz kılıp, bilmediği ve öğrenmek istediği bir konu hakkında niyet edip uykuya yatmaktır. Buna göre o kişi rüyasında o öğrenmek istediği konu hakkında bilgi edindiğine inanır. Gördüğü rüyayı düşündüğü şeyin hayır mı, şer mi olduğuna dair yorumlar. Mesela yeşillik ve temiz su görürse, hayır ve iyiliğe yorumlar, karanlık ve kötü şeyler görürse onu da o öğrenmek istediği şeyin kötü olduğuna yorumlar ve ondan uzak durur. İstihare namazı her zamanki kılınan namazdır. Farklı ve özel bir yönü yoktur. Önemli olan niyetidir. O da, kalbinde tuttuğun ve arzu ettiğin, öğrenmeyi istediğin şeyi talep etmektir. "Allah'ımşukonubenimhakkımdahayırmıdır,şermidir,banabildir...Rüyamdabanagöster" deyip dua eylemektir.
İstiharenindeğeri * Peki istihareye yatıp bilmediğimiz bir şeyi rüyada öğrenmenin dini ve ilmi değeri nedir? * İstihare ile gerçekten bilmediğimiz bir şeyi rüyamızda öğrenmek mümkün mü? * Rüya ile amel etmek ve hayatımızı rüya ile düzenlemek dini ve gerçeklik açısından doğru mudur?
Busorularısıraylaaçalım: Dini yönden istihareye yatmanın, bilmediğimiz bir şeyi rüyada öğrenmemiz gerektiği düşüncesi Kur'an-ı Kerim'de yeri yoktur. Kesin hadislerde de yoktur. Dolayısyla bu konu dinimizin bir ilkesi değildir. İkinci, insanlar istahare ile rüyalarında bilmedikleri bir şeyi gerçekten öğrenemezler. Çünkü bu türlü rüyalar zaten önceden tasarlanmış oluyor, insan beyni onu bir hayal halinde kurgular ve sizde onu rüya olarak algılar ve gerçek bilgi olarak kabul edersiniz. Gayet tabii aldanırsınız. Üçüncüsü; İslam'da rüya ile amel eylemek, rüya ile bir şeye karar vermek gerekmez. Çünkü rüyaların büyük bir bölümü ya şuur altındaki bilgilerin hayal halinde şuur üstüne çıkmasıdır. Ya da, beynin kurguladığı hayallerdir. Kişinin zihnini meşgul eden şey uykuda rüya haline dönüşür... Bunlara itimar edilmez. Sadık ilham rüyaları pek azdır, onları ayırt etmekte zordur. Öyle olsa ible onlarda hayatımızı düzenlemek mümkün değildir.
Uyanıkkenbilimle Yüce Allah insanlara en büyük nimet olarak akıl vermiştir, akla dayalı araştırma, inceleme ve bilim gelişmiştir. Müslümanlar bilmedikleri bir konu hakkında akıl ve bilim yoluna başvurmalıdır. O da uyanık iken olur., Biz uyku halinde iken birşey öğrenemeyiz. Peygamberlik devri sona ermiştir. Vahyi ve mucize devri kapanmıştır. Elimizde kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim vardır. O da bize aklımızı işletmemizi emrediyor... Sonuç olarak biz, uykuda bilgi edinmeyi değil, uyakın iken aklımızı işletmeyi, araştırma ve inceleme yapmayı esas almalıyız. Unutmayalım ki; rüya ve istihare ile amel edersek, hayatımız onunla düzenlersek, bundan büyük zararlar görebiliriz. Çünkü aslında çok hayırlı ve yararlı bir konu için istihareye yatarsınız ve onun kötü ve şerli olduğuna dair rüya görürsünüz, böylece, o hayırlı işi terk edersiniz. Tersi de olabilir. Kötü bir konu hakkında iyidir diye rüya görebilirsiniz ve o fenalığın içine düşersiniz... O halde, akıl, ilim ve araştırma ile konuları öğreneceğiz. Dini bör yünü varsa zaten onlar bellidir. Dini yönü yoktur da, günlük işlerimiz veya önemli bir kararımız söz konusu ise, rüya değil, bilgi, akıl ve araştırma, soruşturma, inceleme ve danışmalarla bulunma yoluyla karar vereceğiz ve ona göre de doğru davranışa yöneleceğiz...