Patlıcanlı ve zeytinli lazanya Tarifi

Giriş Tarihi 24 Kasım 2016, 00:00 Güncelleme 24 Kasım 2016, 16:05
Patlıcanlı ve zeytinli lazanya Tarifi

İÇİNDEKİLER

Malzemeler

5 adet patlıcan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım paket lazanya, tuz
Domates sos için: 4 adet domates
5 çorba kaşığı zeytinyağı
3 adet sivri biber
1 çay bardağı çekirdekleri çıkartılmış
siyah zeytin, 1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı tozşeker
2 diş sarmısak, 1 çorba kaşığı salça
Bir buçuk su bardağı su, tuz
Beşamel sos için: 1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı süt
100 gram kaşar peyniri
2 çorba kaşığı rendelenmiş keş
8-10 dal kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber
Üzerine:
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Patlıcanlı ve zeytinli lazanya Yapılışı

Patlıcanları alacalı soyun. Uzunlamasına ince dilimler halinde kesip, tuzlu suda acısının çıkması için 10 dakika bekletin. Daha sonra suyunu süzün ve kağıt havlu ile iyice kurulayın. Fırın tepsisine dizip, üzerine zeytinyağı gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirip fırından alın. Domates sos için kabukları soyulmuş domatesleri rendeleyip bir tencereye alın. Üzerine zeytinyağı, iri doğranmış sivri biber, siyah zeytin, kekik, tozşeker, sarmısak ve tuz katıp, 5 dakika pişirin. Salçayı su ile açıp, domates sosunun içine ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp, ocaktan alın. Beşamel sos için un ve tereyağını bir tavaya alın. Unun kokusu gidene kadar kavurup, sütü ilave edin. Biriki taşım kaynatın ve ocaktan alın. İçine rendelenmiş kaşar peyniri, keş ve tuz katın. En son kıyılmış maydanoz ilave edip, tüm malzemeyi karıştırın. Isıya dayanıklı 20x20 cm ebadında bir fırın kabına önce 2 çorba kaşığı beşamel sos yayın. Sırasıyla üst üste 2 adet lazanya, 3-4 çorba kaşığı domates sos ve 2-3 çorba kaşığı beşamel sos ile 5-6 dilim patlıcan dizin. Tekrar aynı sıra ile tüm malzeme bitene kadar (en üste patlıcan gelecek şekilde) işleme devam edin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40 dakika pişirin.