Ev Peyniri Tarifi

Giriş Tarihi 14 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 14 Haziran 2016, 13:23
Ev Peyniri Tarifi

İÇİNDEKİLER

Malzemeler;
5 litre pastörize süt
10-15 gram toz kalsiyum klorür
Yarım çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı sıvı peynir mayası
5 çay kaşığı kaya tuzu
Temiz tülbent

Ev Peyniri Yapılışı
Derin bir tencereyi ocağa oturtup, sütü içine boşaltın. Parmağınızı batırınca yanmayacak derecede (28 ile 34 derece arası) ısıtın. Ocağın altını kapatın. Ayrı bir yerde kalsiyum klorürü ılık suda eritip, süte ekleyin. Daha sonra peynir mayasını yavaş yavaş ilave edip, 2-3 dakika karıştırın. Tencereyi sarsmadan her yanını kalın örtülerle iyice örtüp, bir buçuk saat mayalanması için dinlendirin. Bu sürenin sonunda örtüleri açıp, yeniden karıştırın. 15 dakika daha dinlendirin. Tülbenti ikiye katlayıp, iki kısa kenarı iğneyle teğelleyin. Bu aşamada bir kişiden yardım isteyin. Mayalanan sütü, tülbentin açık tarafından içine dökün. Ağzını sıkıca bağlayıp, suyunun süzülmesi için üzerine kesme tahtası yerleştirin. Onun da üzerine 4-5 kg'lık ağırlıklar koyun. Suyunun süzülmesi için bu şekilde 8-10 saat dinlendirin. Bir kaba bol miktarda su koyun. 6 çay kaşığı kaya tuzu ekleyip, karıştırın. Peyniri tülbentten çıkarıp, tuzlu suya koyun. Dilediğiniz zaman çıkarıp, yiyebilirsiniz.