Güç süt'te

Kemiklerin güçlenmesi, kalbin düzenli atması için gerekli olan kalsiyumun ana kaynağı süt, vücutta mucizeler yaratıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mayıs 2013 Güncelleme 06 Mayıs 2013, 00:00
Güç süt’te

İÇİNDEKİLER

Kemik sağlığı ile kalsiyum arasındaki ilişki daha çok sütte buluşuyor. Bu yüzden küçük-büyük herkese süt içilmesi tavsiye ediliyor. Kalsiyum, kemiklerimizin oluşumunu ve sağlamlığını sağlayan vücudumuz için gerekli minerallerden biridir ve vücut ağırlığımızın yüzde 1.5-2.0'sini oluşturur, bu miktarın da yüzde 98'i kemiklerimizde, yüzde 1'i dişlerimizde, diğer yüzde 1'i ise kan dolaşımı ve yumuşak dokularda bulunmaktadır. Kalsiyum, kemiklerin yapısına girerek uzamasını ve güçlenmesini, yaşla birlikte oluşan kayıpların azalmasını, kalbin düzenli atması, sinirlerin sağlıklı çalışması ve kasların düzgün fonksiyon görmesi, kanama durumlarında kanın pıhtılaşmasını sağlar. Kandaki kalsiyum miktarı azaldığında kemiklerdeki kalsiyum dolaşıma geçerek hayati fonksiyonların devamını sağlar. Kemikler ölü dokular değildir, bu görevleri yerine getirebilmek için sürekli yapım ve yıkım halindeki canlı dokulardır.

2-3 BARDAK İÇMELİ
Bizler yemek örüntüsü açısından oldukça şanslıyız. Süt ve süt ürünleri soframızdan eksik olmaz. Ancak beslenme tarzımızı yavaş yavaş değişiyor. Eğer günde 2-3 bardak süt içilmiyorsa yeterli miktarda kalsiyum alınmadığından söz edilebilir. Kalsiyum ihtiyacı doğmadan başlar. Anne karnındaki bebeğin güçlü kemik ve dişlerinin olması için kalsiyuma gereksinimi vardır. Ayrıca sağlıklı sinir sitemi, kalp ve kas yapıları için de kalsiyum önemlidir.

HAMİLELİKTE ÇOK ÖNEMLİ
Araştırmalara göre; hamilelikte yeterili kalsiyum almayan kadınların kanlarında bebeğe zararlı olabilecek bazı maddelerin yükseldiği saptanmıştır. Bunlardan en önemlisi kurşundur. Kanda kurşunun yükselmesi kemik erimesinin bir belirtisi olabilir. Kurşun düzeyleri yükseldiğinde kalp, dolaşım ve sinir sisteminde sorunlar yaşanabilmektedir. Yaşamın ilk yıllarında anne sütü kalsiyum ihtiyacı için en önemli kaynaktır.

KALSİYUM ZENGİNLERİ
Besinler arasında en önemli kalsiyum kaynağı süt ve ürünleridir. Yeşil yapraklı sebzeler de iyi birer kalsiyum kaynağıdırlar ancak ıspanak gibi yüksek ogzalik asid içerenlerinde kalsiyum emilimi azalmıştır. Karnıbahar, brokoli, kurubaklagiller, kurutulmuş meyveler, susam, fındık, pekmez kalsiyum içeriği yüksek gıdalardandır. Limon, portakal, çilek, yumurta gibi besinlerde orta derecede, etler ve diğer taze sebze-meyvelerde ise daha az derecede kalsiyum bulunmaktadır. Yenilebilir kemik dokuları ile birlikte balık, kalsiyumla zenginleştirilmiş soya sütü ve kalsiyum sülfattan yapılmış tofu önemli kalsiyum sağlayan besinlerdir.

KOLA ÇOCUKLARI KIRILGAN OLUYOR
Çocukluk çağında kemik yoğunluğu düşüklüğünün erişkinlikte sıkıntı yaratması, çocuklarda kalsiyumun önemine dikkat çekmiştir. Araştırmalarda 11-15 yaş arasındaki kızlardaki düşük kalsiyum alımının kemik kırıklığı sıklığını arttırdığı, fazla fosfor alımına neden olan kola alışkanlığı ile kemik kırıkları arasında pozitif ilişki olduğu, yüksek kalsiyum alımının ergenlik dönemindeki kız ve erkeklerde kırıklardan koruyucu etkisi olduğu belirtilmiştir.

GÜNDE NE KADAR ALMALI?
Kadın ya da erkek, hamile ya da değil, tüm insanların günde en az 1.000 miligram kalsiyum almaları gereklidir. 50 yaşın üstündekilerde bu miktar 1.200 miligramdır. Hamile kadınlarda ise günlük gereksinim normalden 500- 1000 miligram daha fazladır. Ergenlik döneminden başlayarak günde 1200-1500 mg kalsiyum alınması ve bu miktarın ergenlik dönemi boyunca korunması gerekm

BU GIDALARA DİKKAT!
100 gramı esas alınarak bazı besinlerin kalsiyum örneğini verelim:
Yağlı inek sütü 119 mg
Koyun sütü 193 mg
Yoğurt 120 mg
Yağlı beyazpeynir 162 mg
Kaşarpeyniri 700 mg
Kurufasülye 145 mg
Roka ve maydanoz 200 mg
Asma yaprağı 400 mg
Portakal, mandalina 40 mg
Limon 26 mg
Çilek 21 mg
Bulgur 36 mg
Makarna 27 mg
Dana, koyun ve tavuk 11 mg
Pekmez 400 mg
Fındık 200 mg oranında kalsiyum içeriyor.


YARIN: KALP-DAMAR SAĞLIĞI

TAYLAN KÜMELİ