Bebek gibi uyuyun

Kaliteli uykuya hasret kalanlar dikkat! Başta yeme-içme alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler olmak üzere, alınacak bazı basit önlemler sayesinde bebekler gibi mışıl mışıl uyumak mümkün. Yeter ki, doğru yolu öğrenin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Nisan 2013 Güncelleme 30 Nisan 2013, 04:07
Bebek gibi uyuyun

İÇİNDEKİLER

Ruhsal ve fiziksel olarak dinlenebilmek, güne enerjik başlamak için ilk kural kaliteli bir uykudur. Uykunun süresinden çok kalitesinin önemine dikkat çeken uzmanlar, herkesin ihtiyaç duyduğu uyku süresinin farklı olduğunu ve dönemsel olarak değişiklik gösterebileceğini söylüyor. Çağımızın hızlı temposunda önerildiği gibi günde 8 saat uyumak herkes için mümkün olmayabilir ama en azından bu süreyi verimli kılmak elimizde. Bunun için yapılacaklar şöyle:

Biyolojik saatinizi ayarlayın: Vücut saatimizi her gün benzer saatlerde uyumaya alıştırmalıyız. Uykuya dalma ve uyanma saatlerimiz bu şekilde belirlenebilir olmalı.

KAHVALTI ATLANMAMALI

Hacmi büyük, kalorisi düşük beslenin: Yatmadan önce hafif, uykunuzu kaçırmayacak şeyler yiyin. 19.30-20.00 saatlerinde yediğinizi varsaydığımız akşam yemeğinizden 2 saat sonra bir porsiyon mevsim meyvesi, yanında bir çay bardağı kadar light yoğurt veya süt içmek hem besleyici hem de rahatlatıcı olacaktır. Ilık süte bir miktar tarçın ekleyerek sakinleştirici etki sağlayabilir ve kan şekeri dengesine de yardımcı olabilirsiniz.

Strese dikkat: Yapılmayan işleri, ödenmeyen faturaları, sinirlendiğiniz sevgilinizi düşünerek yatağa girmeyin. Su, stresten arınmak için en önemli yardımcılardan biridir. Stres atmak için oda ısısında su için, elinizi yıkayın, ılık bir duş yapın. Sizi mutlu eden olayları, kişileri hayal ederek uykuya dalın.

Kendinizi şımartın: Minik hediyeler, kendinize ayıracağınız birkaç özel saat enerjinizi yerine getirebilir. Bunun için bir konsere ya da sinemaya gidip keyif yapabilirsiniz.

Vücudunuzu doğru besleyin: Uzun süreli zindelik hissi için güne mutlaka kahvaltıyla başlayın. Ekmek, mısır gevreği gibi karbonhidratlar serotonin denen hormonun salgılanmasına neden olarak rahatlatıcı işlev görürler. Basit şeker oranı yüksek besinlerden, kafein oranı çok yüksek olan içeceklerden uzak durun.

Altı öğün kuralı: 3 ana, 3 ara öğün beslenmeyi hayat felsefesi haline getirin. Taze ve mevsime uygun sebze-meyveleri yemeye çalışın.

Alkol tüketmemeye özen gösterin: Mayalı içecekler bazı bireylerde uyku hali yaratabileceği gibi bazı kişilerde ani enerji iniş çıkışlarına neden olabilir. Özellikle enerji içecekleri veya bunlarla hazırlanan alkollü içecekler gece boyunca kişilere enerji sağlarken, uyku kalitesinin çok düşük olmasına yol açabiliyor.

Vitamin eksikliği: Uykusuzluk ya da uykuya aşırı meyil; vücudun belli vitamin ve minerallerden fakir olduğunu gösterebilir. Bunun için kan tahlilleri yaptırmalı.

SPORSUZ OLMAZ
Akşamüstü egzersizleri ile deşarj olabilir, daha derin uyumak için aklınızdaki sıkıntıları unutturacak, fazla enerjiyi atmanıza yardımcı olacak bir egzersiz programına katılabilirsiniz. Spor vücudun enerji üretmesine sebep olur, yorulmasına değil. Hareket anında salgılanan hormonlar mutluluk ve zindelik getirecektir. Açık havada, bol oksijenli ortamlarda yapılan spor, daha rahat uyumanıza yardımcı olabilir.

KEDİOTU ÇÖZÜMÜ
Avrupa'da uyku sorunu yaşayanlara önerilen kediotu, sinir sistemini etkileyerek uykuya dalmaya ve uyku kalitesine yardımcı oluyor. Hafif ve orta derecede uykusuzluk çekenlerde etkili olduğu söyleniyor. Bazı çalışmalarda, kediotunun stresli ve endişeli kişilerin tedavisinde olumlu sonuç verdiği belirtiliyor.

BİTKİSEL ÇAYLARI GÜN BOYU İÇİN
Uykusuzluk sorunu yaşayanların kafeinli içeceklerden uzak durması önem taşıyor. Insomnia yani uykusuzluk problemi çeken kişiler bitkisel çaylardan faydalanabilir. Bu çaylardan öne çıkanlardan bazıları şöyle:
Kediotu
Fırıldak çiçeği
Yulaf sapı
Papatya


YARIN: ŞEKER GERÇEĞİ

TAYLAN KÜMELİ