Casus Papa'yı açıklasınlar

Yazar Aytunç Altındal, Vatikan'ın gizli belgelerini açıklaması hakkında konuştu: Vatikan, işine gelenleri açıklar... Yıllarca Türkiye'de casusluk yapan Papa 22. John'un belgelerini gizler

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mart 2012 Güncelleme 02 Mart 2012, 02:05
Casus Papa’yı açıklasınlar

İÇİNDEKİLER

Vatikan'ın gizli arşivlerindeki 12 Yüzyıl'a yayılan tarihi kapsayan 100 orijinal belge, ilk kez sergilendi.
Araştırmacı yazar Aytunç Altındal, yayınlanan belgelere değil yayınlanmayanlara dikkat çekti. İşte Altındal'ın yazarımız Arda Uskan'a açıklamaları:

Vatikan'ın gizli arşivi dijital oluyormuş ve geçmişe ait 100 önemli belgeyi açıklamış. Bu konuda söyleyeceklerin vardır.
Olmaz mı? Vatikan sadece kendi işine gelen belgeleri açıklar. Bunlar yıllardır Osmanlı askerinin 1915 öncesi Ermeniler'e yaptıkları işkencelerin belgelerinin ellerinde olduğunu iddia ederler. Bunlarla uğraşacaklarına kendi geçmişleri, tarihleri ile ilgili belgeleri açıklasınlar ya, Vatikan'ın nasıl üç kağıtlarla kurulduğuna ait belgeleri.

Nedir bu belgeler?
6. Yüzyıl'da İmparator Valans ve İmparator Theodosuis ile ilgili çok önemli belgeler var. Roma kilisesinin hangi oyunlarla bir numaralı kilise haline geldiğini kanıtlayan belgeler...

Bir örnek verebilir misin?
Bunların en önemlisi Lorenzo Valla belgesidir. Bu belge, kilisenin sahte bir vasiyetname ile yükseldiğini gösterir.

Kim bu Lorenzo Valla?
Bir din ve bilim adamı. 1442 yılında öyle bir belgenin sahteliğini ispat etti ki kilisenin köklerini asıl bu belge sallar.

Şunu baştan anlatır mısın? Nedir bu belgenin önemi?
Roma kilisesi, yani bugünkü Vatikan, bir vasiyetname üzerine inşa edilmiştir. İmparatoru Konstantin, ölürken bütün imparatorluk topraklarını ve egemenlik haklarını kiliseye bıraktığına dair bir vasiyetname imzalamış. Bunun adı tarihte Konstantin Vasiyetnamesi olarak geçer. Bütün krallar ve İmparatorlar, bu vasiyetname gereği Vatikan'ı birinci kilise ilan etmişler ve egemenliğine girmişler...

Konstantin Vasiyetnamesi mi sahte?
Evet. Bunu Konstantin'in ölümünden sonra Sixtus isimli bir Papa hazırlamış. Tamamen sahte bir belge. Vasiyetnameye göre, Roma İmparatorluğu'nun sahibi Vatikan oluyor.
Bütün krallara ve İmparatorlara meydan okuyor kilise, hatta papalar onlara ayaklarını öptürüyor. 1942 yılında özellikle Protestan prensler "Kilisenin baskısından çekmediğimiz kalmadı" diyorlar ve bu vasiyetnameyi incelemeye karar veriyorlar. İşte o zaman da Lorenza Valla çıkıyor ve ben bunu sahte mi değil mi anlarım diyor...

Lorenzo anladığım kadarıyla bir din adamı. Peki uzmanlık dalı böyle bir araştırmaya uygun mu? Valla'nın esas uzmanlık alanı eski metinler, belgeler ve kaynak araştırmalarıydı. Adam aynı zamanda, kağıt, mürekkep, divit ve yazı uzmanı. Konusunda bir numara. Belgeyi inceliyor ve sahte olduğunu ispatlıyor.

Vatikan nasıl bir tavır aldı bu saldırılara?
Katolik Kilisesi 1590'a kadar Valla'nın keşfini onaylamadı. Ancak 1592'de iddiayı kabullendi... Bu sahte belge şu anda Vatikan arşivlerinde. Daha böyle yüzlerce belge var.
Mesela yakın tarihe gelirsek, casus Papa olayı var... Üstelik bizi de ilgilendiriyor.

Casus Papa hangisi?
Papa 22. John... Türk Papa da derler. Adamın asıl ismi Roncalli... İkinci Dünya Savaşı'nda Kardinal olarak Türkiye'deydi. Hatta Şişli'de bir sokağa ismi verilmiştir. Bu adam Kardinel iken yıllarca İstanbul-Ankara arasında mekik dokuyup casusluk yaptı... Vatikan'ın istihbarat şefiydi. Hatta Papa olduktan sonra Celal Bayar'ı da idamdan kurtarmıştı. Vatikan böyle sudan belgeleri açıklayıp, Türkler'in Ermeniler'i katlettiğinin belgeleri var diye gözümüzü korkutacaklarına, Lorenzo Vassa belgesini açıklasın... Papa 22. John'un nasıl casusluk yaptığını açıklasın... Kendisinin nasıl üç kağıtlar ve oyunlar yaptığını açıklasın.

ROMA'YA TABİ OLMAK
Valla'nın Konstantin'in Papalık için bir vasiyette bulunmamış olduğunu ortaya çıkarması, tüm Avrupa'yı sarstı. Önce krallar Papalık kurumunun ne denli yozlaşmış olduğunu ve bu kurumu artık kutsal sayamayacaklarını yüksek sesle söylemeye başladılar. Madem ki ortada Hıristiyanlığı kurduğu kabul edilen Büyük Konstantin'in böyle bir vasiyeti yoktu, öyleyse Roma'ya tabi olmak zorunluluğu da olamazdı.