Ameliyatsız çözülür mü?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Haziran 2011 Güncelleme 07 Haziran 2011, 00:00
Ameliyatsız çözülür mü?

İÇİNDEKİLER

Bende varikosel var, yapılan sperm sayımda sayı çok düşük çıktı, bunun üzerine gittiğim hastanede bana hormon ve ilaç tedavisi başlandı, ameliyatı ertelediler. Piyasada satılan ilaçlar fayda eder mi? Ameliyatı hiç yaptırmasam olur mu? Başka bir çözüm önerebilir misiniz?

CEVAP

Bir üroloji uzmanı daha iyi bilecektir ama bu durumda varikosel varken sperm sayınız da düşük bulunmuşsa hemen ameliyat olmaktan başka çaren yok gibi. İlaç tedavisi zaman kaybından başka bir şey değil.

FARKINA VARAMADIM
Size sormak istediğim şey inmemiş yumurtalığım ile ilgili. Ayrıca şu an evliyim ve farkına geç vardık. Çocuk sahibi olmak istiyoruz. Ama menide sperm hücresine rastlanmadı. Ne yapmalıyız? Çocuğum olur mu?

CEVAP
Oldukça gecikmişsiniz. Bu yaşlarda inmemiş testisin artık fertilizasyon açısından faydası olmaz. Ancak önemli bir konu var ki, inmemiş yumurta bu yaşlarda testis kanserine yol açabilir. Gecikmeden bir üroloğa görünmeniz gerekir. Tedavi için acele edin.

TESTİSİ DARBE ALMIŞ
Benim oğlum spor yaparken yumurtalarına sert bir şekilde vurmuşlar. Şimdi baktığımızda sağ yumurtasının çok şiş ve mor olduğunu gördük. Bu konuda neler yapabiliriz? Önemli bir sorun mudur bu?

CEVAP
Acil bir ultrason yapılması gerekir. Ultrasonda testisin bütünlüğü bozulmuşsa bir operasyonla açılıp düzeltilmesi gerekir. Eğer bozulmamışsa bu durumda ilaç tedavisi ve istirahatle toparlar.

CİNSEL HAYATIM TEHLİKEDE
Erkeklik organım sertleştiği zaman yukarıya doğru kıvrılıyor. Yani bükülme gibi bir şey oluşuyor. İleride sorun olabilir diye korkuyorum. Cinsel hayatımı etkileyebilir mi? Düzeltmek için ne yapabilirim?
CEVAP
Bu penis eğriliğidir ve genellikle çocuk yaşlardan itibaren zaten vardır. Tedavisi de operasyondur ama buna yine karar verecek olan da doktorunuzdur. Eğer penisteki eğrilik ilişkiye girmeye engel olacak düzeyde ise ve peniste ağrıya neden oluyorsa ameliyatla düzeltilmesi uygundur.

MENİDE SPERM YOK!
Kolay gelsin işlerinizde. Bir de gerçekten sağolun bu hizmetiniz için. Ama benim moralim çok bozuk. Meni tahlili yaptırdım ve nerdeyse çöktüm, diyebilirim. Menide sperm hücresi görülmedi. Çocuk sahibi olamayacağım söylendi. Yumurtalarım da ufakmış normale göre. Yardımcı olabilir misiniz?

CEVAP
Yardımlı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olmanız mümkün müdür, değil midir, bunu araştırmak gerekir. Burada da en önemli parametre, yapılacak olan TESE denilen yöntem ile sperm hücresi bulunup bulunmadığıdır.