Ameliyattan önce ilaç tedavisi önerilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Şubat 2011 Güncelleme 22 Şubat 2011, 00:00
Ameliyattan önce ilaç tedavisi önerilir

İÇİNDEKİLER

PROSTATIN BÜYÜMESİ İDRAR ŞİKAYETLERİNE NASIL YOL AÇIYOR?
Prostat idrar kesesinin hemen ağzında yerleştiği için ve içinden idrar kanalı geçtiği için prostat büyüdüğü zaman kanala baskı yaparak daraltır ve idrar yapmak zorlaşır. Belli bir büyüklükte tıkanıklık yapar, tabii ki idrar kesesi de idrarı rahat boşaltamamaya başlar.
Ardından zor idrar yapma, sık idrara çıkma, kesik kesik işeme, geride idrar kalması gibi şikayetler başlar. Hatta ileri aşamalarda kişi idrarını yapamayabilir.

HER ERKEĞİN TEDAVİ OLMASI MI GEREKİYOR?
Zaten prostat büyümesinde en önemli aşama bu soru. Yani kimlere ilaç tedavisi verelim kimleri ameliyat edelim konusu. Veya başka bir alternatif var mı gibi sorular. Öncelikle şunu söyleyebilirim ki, şikayetleri çok belirgin olmayan, daha yeni yeni başlamış olan ve diğer kan tahlilleri tamamen normal olan erkekleri yakın bir şekilde takip etme tarafındayız.
Günlük hayatlarını tanzim etmek bu kişilerde yeterli olmaktadır. Sıvı alımının kısıtlanması veya günün belli vakitlerine kaydırılması, işeme alışkınlıklarının düzenlenmesi veya beslenme durumunu gözden geçirilmesi, şikayetleri yeni başlamış olan küçük prostatlı kişilerde yeterli olmaktadır.

KİMLERE İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANIYOR?
İlaç tedavisini ise artık idrar şikayetleri günlük yaşamı etkilemeye başlamış, buna bağlı olarak da hayat kalitesi azalmış olan, ama aynı zamanda şikayetleri çok şiddetli olmayan erkeklerde ilaç tedavisini tercih ediyoruz. Tekrarlayan idrar kanaması olmayan, idrar yollarından iltihap geçimeyenler, idrarlarını rahat yapabilen kişilerde uyguluyoruz ilaçları. İlaç verirken şunu amaçlıyoruz; idrar kanalının gevşeyerek rahat idrara çıkma. Ama prostatın kendisi çok etkilenmiyor bu durumdan.

GÜNÜ KURTARMAK MI AMAÇLANIYOR İLAÇLARLA?
Hem evet hem hayır diyebilirim bu soruya. Çünkü sadece o günü kurtarmak değil de, eğer ilaçlar fayda eder ve o kişi de prostat büyümesi hızlanmazsa ilaçlar yeterli olabilmektedir tedavide. yani uzun bir süre yetmektedir bu ilaçlar bazı kişilerde. ama kimilerinde ise 3-6 ay bazense 1-2 yıl fayda edip ardından etkisini kaybetmektedir. Dolayısı ile de bu kişilerde ilacı kesip diğer tedavi yöntemlerine başvurmaktayız.