Her erkek prostat sorunu yaşar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Şubat 2011 Güncelleme 21 Şubat 2011, 00:00
Her erkek prostat sorunu yaşar

İÇİNDEKİLER

İYİ HUYLU BÜYÜME SIK MI GÖRÜLÜR?
PROSTAT büyümesi prostat kanserinden tamamen farklı bir hastalıktır ve prostatın kanserine göre iyi huylu büyüme çok daha fazla görülür. Neredeyse 60 yaşını geçmiş erkeklerin hemen hemen yarısında prostat büyümesi vardır.

DOĞAL BİR SÜREÇ Mİ?
BÜYÜME erkeklerin korkulu rüyasıdır, aynı zamanda da kaçınılması mümkün olmayan bir durumdur. Yani her 3 erkekten 2'si ileriki yaşlarında prostat büyümesine bağlı olarak yaşayacağı idrar şikayetiyle doktora başvuracaktır.

PROSTATI ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?
PROSTAT büyümesi yaşın ilerlemesine ve erkeklik hormonu olan androjenlere bağımlı olduğu için prostatın büyümesini herhangi bir şekilde önlemek mümkün değildir. Ancak prostata bağlı olarak geçirilecek olan bir ameliyatı yada yine büyümeye bağlı olarak gelişebilecek üre yükselmesi, idrar yolu iltihabı, idrarda kanama ve idrar yapamama gibi ciddi şikayetleri önlemek mümkün olmaktadır.

HER BÜYÜME TEDAVİ GEREKTİRİR Mİ?
İYİ huylu büyüme tek başına ameliyat kriteri değildir. Hangi durumda tedavi gerekir? Eğer kişinin şikayetleri ileri derecede ise, prostat büyümesine bağlı olan idrar şikayeleri günlük yaşamını ya da sağlık durumunu etkiliyorsa o zaman mutlak tedavi gerekir. Geceyi tuvalette geçiren hastalarımız bile var. O kadar sık idrara çıkarlar ki bu grup hasta, çarşıya pazara çıkmak onlar için hayaldir. idrar kaçırma korkularından dolayı sürekli evde bulunmak isterler. Bazen de idrar yapma zorluklarından dolayı 20-30 saniyede bitirilebilecek işeme süreleri, bazen 2-3 dakikaya kadar uzamaktadır ve idrar yaptıktan sonra da hala idrar keselerinde idrar kaldığını hissederler.