Ülser ilerlerse kansere dönüşür

Ülser ve gastrit tedavisi zahmetli bir süreçtir... Büyük oranda ilaç tedavisi ve diyetle dizginlenebiliyor... Ancak siz siz olun bu hastalıkları tedavinin bir parçası olarak yaşam biçimi haline getirin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ocak 2011 Güncelleme 30 Ocak 2011, 00:00
Ülser ilerlerse kansere dönüşür

İÇİNDEKİLER

ÜLSER İLERİDE NE GİBİ SORUNLAR OLUŞTURUR
Bu soruya genel bir cevap verirsek; kanama, delinme ve tıkanıklık oluşturma diyebiliriz. Tümünün ortak paydası eski ve tedavi edilmemiş bir ülserin derinliğinin artmış olması ve çevresindeki iltihabi yanıtın da o miktarda fazla olmasıdır. Eğer ülser yarası büyük çapta bir atar damarın açılmasına yol açarsa hayati risk taşıyan kanamalar gözlenebilir ve bundan biraz önce bahsettik. Acil ameliyat gerektiren kanamalar daha ziyade onikiparmak barsağı ülserlerinde gözlenirler. Tüm ülserlerin aşağı yukarı %5-10'unda delinme görünür. Ülserin delindiği an hasta inanılmaz derecede bir ağrı duyar ve o anı saniyesi saniyesine hatırlar. Biz bu hastaları acilde görürüz ve derhal ameliyata alırız. Nispeten nadir bir komplikasyon olsa da oluştuğunda derhal ameliyat yapılmazsa ölümcül bir durumdur. Tıkanıklık durumu ise tüm ülserlerin %5'inden azında gözlenir ve onikiparmak barsağı ülserlerinde daha sıktır. Nedeni eski ülser yarasının yerinde oluşan nedbe dokusunun yarattığı daralmadır. Kişi artık yemeklerden sonra bir şişkinlikten ve kusamadan rahatlayamamaktan şikayet etmektedir. Hatta bazı hastalar 2-3 günde bir yemek yedikten sonra rahatlayabilmek amacı ile boğazlarına parmak atıp kendi kendilerine kusarak rahatlamaktadırlar. Bu durumun geliştiği ülser hastalarında da ameliyat kaçınılmaz olarak gerekmektedir.

MİDE ÜLSERİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ?

Bu da zaman içinde değişen cevabı olan bir soru aslında. Zamanımızda mide ülserinin kanserleştiği pek kabul görmemekle birlikte, mide ülseri olanlarda daha sık kanser riski olduğu kabul ediliyor.
Onikiparmak barsağı ülserinin ise kanser riski ile hiçbir alakası yoktur.

ÜLSER TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?
Zamanımızda gerek mide ve gerekse onikiparmak barsağı ülserinin tedavisi büyük oranda ilaçlarla yapılmakta. Helikobakterin keşif olunması ve ilaçlarla ortadan kaldırılabilmesi, ülsere yol açan etkenin yok edilmesini sağladığından ülser tedavisinde yeni bir çığır açıldı diyebilirim. Artık çok ama çok nadiren cerrahi gerekmekte ülser tedavisi için. Proton pompası blokürü denilen asit düşürücüler bazı antibiyotiklerle birlikte yaklaşık 2-3 ay içinde ülserlerin %95'inden fazlasını kalıcı biçimde iyileştirebiliyorlar. 2005 Tıp Nobelini boşuna helikobakteri keşfedenlere vermediler yani.
Öte yandan reflü tedavisindeki gelişme tam ters yönde oldu. Yani yapılan ameliyat sayıları dramatik biçimde arttı reflü tedavisinde.
Bunun nedeni reflünün tamamen bir mekanik arızadan kaynaklanması ve hiçbir ilacın bu arızayı kalıcı biçimde düzeltememesi. Laparoskopik 20-30 dakikalık basit bir girişimle reflü tamamen ve kalıcı olarak ortadan kalkabilmekte.

YARDIMCI TEDAVİLER
Kafeinli veya kafeinsiz her türlü kahveden ve tüm kafein içeren besinlerden uzak durun. Alkol, sigara kullanmayın.

Aspirin ve benzeri ilaçlardan ve nonsteroidal anti-inflamatuvar ilaçlardan (naproksen içerenler, diklofenak içerenler gibi) uzak durun. Ağrı kesici olarak asetaminofen (acetaminophen) grubu ilaç kullanın.


Çay yerine nane çayı için.

Size süt içmeniz önerilse de kesinlikle içmeyin, çünkü süt mide asit salgısını arttırır.


Daha sık ancak daha az yemek yiyin. Uzun süre midenizin boş kalmamasına dikkat edin.


Stres ve sıkıntıdan uzak bir hayat yaşamaya çalışın...