Reenkarnasyonun İslam'da yeri yok

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Ocak 2011 Güncelleme 12 Ocak 2011, 10:07
Reenkarnasyonun İslam’da yeri yok

İÇİNDEKİLER

KURAN-I Kerim'i tefsir ederken büyük müfessirler, ilk önce Esbab-ı Nüzul adı verilen ayetlerin indirilmesine sebep olan olayları inceler. Ve daha sonra da olaylar doğrultusunda ayet ve sureleri tefsir ederler. Şimdi bu doğrultuda kast edilen ayeti kerimeleri inceleyelim:
Kendi tezlerini iddia ettiğine inandıkları ayeti kerime, Bakara Suresi'nin 28. ayetidir. Bu ayeti kerime mealen şöyledir: "Allah'a nasıl olup da küfrediyorsunuz?
Siz ölüyken, o sizi diriltti. Sonra sizi yeniden öldürecek. Ve tekrar sizi o diriltecek. Ve nihayet O'na döneceksiniz."

MÜKEMMELE ULAŞMAK
İşte kendilerinin doğruluğuna delalet ettiğini söyledikleri bu ayeti celilenin indiriliş sebebini Peygamberimiz (SAV) bizzat şöyle izah etmişlerdir:
Kıyamet ve hesap günüyle ilgili ayeti kerime geldiği zaman müşrik ve münafıklar Allah Resul-ü (SAV) ile dalga geçmişler ve çürüyüp yok olan insanın hesap vermesinin mümkün olmadığını iddia etmişlerdir. Onun üzerine bu ayet nazil olmuştur:
Bu ayeti kerime, "Biz insanlar daha ruhlar aleminde bir cesede sahip olamadan ve dünyaya gönderilmemiş durumda ölüler iken bizlere sahip olduğumuz cesetleri ikram edip Cenab-ı Allah'ın dirilttiğini ve belli bir süre bu dünyada bu cesedimizle yaşadıktan sonra tekrar bizim anladığımız anlamda öleceğimizi ve nihayet kıyamet günü tekrar bizi ilk önce yaptığı gibi Cenab-ı Allah'ın dirilteceğini ve nihayetinde O'na dönüp yaptıklarımızın hesabını vereceğimizi" izah etmektedir.
Yani ayetin nihayeti, kıyameti ve hesabı hatırlatmasıdır.
Ancak onlar, ruhun kendi kapasitesine mükemmele ulaşıncaya kadar dünyaya gelip gideceğini ve ruhun sonsuza kadar bu şekilde devam edeceğini ifade ederek kıyameti ve hesabı inkar etmektedirler.

TEKRAR BEDENLENMEK POPÜLER BİR İNANIŞ
Bu izah tarzının İslam'la yakından uzaktan hiçbir ilgisi yoktur. Bu fikri savunanların İslam'a mal ederek düştükleri hata, Kuran'da reenkarnasyonu inkar eden hiçbir ayeti kerimenin olmadığı görüşüdür.
Son yıllarda çok fazla tartışılan ve gündeme getirilen konulurdan biridir bu. Öldükten sonra ikinci kez beden değiştirerek dünyaya gelmek ya da yeniden bedenlenmek olarak nitelendirilen reenkarnasyon hakkında popüler bazı ilahiyatçılar olumlu görüşler sergiliyorlar.
Öte yandan reenkarnasyonun, ilmi yetersizliği ve inanç zayıflığı olan pek çok insanı da etkisi altına aldığı görülmektedir.

CİNLERİN İNSANLARI ALDATMA YÖNTEMİ
Allah'a ve ahret gününe iman eden bir mümin reenkarnasyona inanabilir mi?
Kuran-ı Kerim'den ayetlerle izah edeceğim gibi kafir cinlerin yani şeytanların günümüzün zayıf bilgili ve imanlı insanını bu kadarcık imanından bile mahrum etme yollarından biri olan reenkarnasyonu (yani yeniden başka bir bedenle dünyaya gelme) açıklamaya çalışacağım.
Yüzyıllardan beri -çok kısır da olsa- faaliyet gösteren ve bugün liderliği bir tarikat haline gelen ve "parapsikoloji" adlandırılan bu akım, bugünün insanının önüne kurulan en büyük tuzaklarından biri haline gelmiştir. Bu tarikatın genel felsefesini, dünya dini kurmak yani dinler arası ayrımı yok etmeye çalışmak oluşturmaktadır.
Bu inanışa göre insan ruhu tekamüle uğrayacak ve kemale yani mükemmelliğe ulaşıncaya kadar "yeniden doğuş"a tabi tutulacaktır. İnsanları dünya dini felsefesine yaklaştırmaya çalışan bu akımın uygulandığı en önemli metod ise, her insana kendi dini inanışından örnekler getirip göstermeye çalışmaktır.
Araştırmayı ve öğrenmeyi önermiş, bu konuda kendisine, nefsine tatlı ve hoş gelen ne verilirse hiç itiraz etmeden, hemen alıp öpüp başına koyan günümüz insanını bu durumda kandırmak çok kolay olmaktadır.

BU DÜŞÜNCENİN DAYNAKLARI NELER?
Reenkarnasyonu iddia edenlerin bu iddialarını ispatlamaya yönelik başvurdukları dört ana nokta vardır:
Kuran-ı Kerim'de bu hususu ispat ettiğini savundukları ayetler.
Görülen rüyalar.
Hipnoz sırasındaki ifadeler.
Ve son olarak da bunu savunan kişilerin yaşadıklarını söyledikleri eski hayatlarını doğrudan hatırlamaları.

YENiDEN DOĞUŞ iÇi BOŞ, SAÇMA
Amerika'nın, Avrupa'nın ünlü artistleri, maddi olarak elde ettikleri kazançlar, aradıkları, umdukları tatmini bulmaya yetmeyince, kalkıp Hindistan'a gidiyorlar. Son derece iyi eğitilmiş bu insanlar kalkıp Hint fakirlerinin önünde diz çöküyorlar. Manevi tatmin arıyorlar. Ruhlarını temizlemek, kendilerini arındırmak istiyorlar. Sonra işlerine dönüyorlar. Canlarını sıkılınca tekrar gidiyorlar, geliyorlar. Bana göre bir fantezi bu. Yeniden doğuş, güzel, cazip, sihirli bir kelime. Ama içi boş, saçma. İşte reenkarnasyon modası bu şekilde popülerleşti. Kelin merhemi olsa kendi başına sürer. Nedense bu reenkarnasyon, katı kast sistemi içinde yaşamış olan ve asırlarca başka milletler tarafından yönetilmeye alışmış Hintliler'in hiçbir işine yaramamış. Zavallı Hintliler (Hindular) dünyadaki yoksulluklarını, yoksunluklarını anlamlandırmak için, reenkarnasyona sarılmışlar. 'Madem şimdi zavallıyız, bir sonraki hayatta bir başka bedenle hakkımız olanı alırız', demişler. Veya birileri böyle söylemiş, giderek inanç halini almış bu.