Cinler de rüyaya müdahale edebilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ocak 2011 Güncelleme 11 Ocak 2011, 00:00
Cinler de rüyaya müdahale edebilir

İÇİNDEKİLER

Rüyalarınızı yorumlatmak için başvuracağınız kaynak ya da kişi çok önemlidir, çünkü rüyalara yapılan yorumlar, sağlıklı bir kaynaktan alınmaz ya da ehil bir kişi tarafından yapılmazsa, rüya sahibini bunalıma sürükleyebilir!
Hazreti Peygamber (SAV) bir başka hadisi şerifinde şöyle demiştir: "İçinizden biri, hoşuna gidecek bir rüya görür ise, bu rüya Allah'tandır. Onun Allah a hamd etsin ve o rüyayı anlatsın."

RÜYA YORUMLAMAK HERKESİN İŞİ DEĞİL
Ancak bir de şeytani rüyalar vardı ki, onlar hakkında Hazreti Peygamber (SAV) şöyle buyurmuştur: "Rüyalarda şeytan insanı kandırır; tesirinde kalmayın!"
İşte bu yüzden daima aptesli olarak uykuya yatmak tavsiye edilir, çünkü aptesli olarak uykuya yatan bir kimseyi şeytan rahatsız edemez!
Bütün bunlar da açıkça gösteriyor ki, rüyayı yorumlamak gerçekten de çok önemlidir.
Rüya yorumu yapacak kişinin dini bütün, kültürü sağlam, yorum kabiliyeti gelişmiş ve güçlü bir kimse olması şarttır.
Yanlış ya da eksik yorumlar, rüyaların taşıdığı uyarıların kaçırılmasına, işaretlerin fark edilmemesine yol açabilir.
Rüyaların insanı irşat etme niteliği vardır, bu rüyalara "rüya-i Saliha" demişlerdir. "Rüya nübüvvetin kırk altıda biridir" sözü, işte bu Salih rüyalara işaret eder. Ancak rüyalar insanın nefsani isteklerinden de gelir.
Nefsimizin heva ve heveslerine, şeytanın vesvesesi karışabilir. Hatta cinler de karışabilir.
Bu yüzden alimlerimiz tarafından, rüyaların yorumunun ve tabir edilmesinin ehil insanlarca yapılması tavsiye edilmiş. Rüya tabiri dini kültürümüzde adeta bir ilim dalı olarak ele alınmıştır. Remizlerin, sembollerin, simgelerin ve bunun gibi nice işaretlerin gerçekte neye tekabül ettiği ancak ehli anlar, tabir eder.

İSTİHARE
İnsanlar bir iş yapacağı zaman manevi olarak kalbinin rahat etmesi için, kalbe temiz, takva ehli birine istihareye yatmasını rica eder. Yani o işin kendisi için hayırlı olup olmayacağını istihare ve istişareyi tavsiye etmiştir.

İSTİŞARE NEDİR?
Yapacağınız bir iş için o işin uzmanıyla fikir alışverişinde bulunmaktır. Sosyal ve bireysel konularda mesela aile içi sorunlarda, meslek seçiminde, geleceğe dönük planlar gibi konularda istişare akıl, bilinç, güngörmüş, arif dediğimiz kişilerle yapılmalıdır. İstişareyi sıradan, bilgisiz, kültürsüz, dengesiz kişilerle yapmamak gerekir. Bu tür insanlarla yapılan istişareler insanı yanlış kararlara, tabiatıyla yanlış istikametlere sürükler. "Kelin merhemi olsa kendi başına sürer" misali her zaman hatırlatmak gerekir. Aklıselim, yani sağduyulu, olayları çok yönlü olarak analiz etme yeteneğine haiz, feraset ve takva sahibi insanlarla yapılan istişare faydalı olacaktır.

İstihare de istişarelerimizi pekiştirir. Yahut yeniden istişare yapmamızı gerektirir. İstihare ile istişarelerimiz çeliştiği zaman, bilelim ki istişarelerimizde bir eksiklik vardır. Tamamlayalım.
İstihare demişken, siyaset ve iş dünyasında da sıkça başvurulmaktadır. Siyasete atılan kişiler, atılmak isteyenler, istihareye gerek duyabilirler. Yahut herhangi siyasi bir konuda karar almadan önce, kalplerinde bir kuşku belirmişse, bu kuşkuyu gidermek içinde istihareye başvurduklarını duyuyoruz, okuyoruz. Nitekim siyasetçilerimizden birinin eşi olan hanım efendinin, yaptığı bir istihare sonucunda eşinin Cumhurbaşkanlığına aday olmaktan vazgeçtiğine dair haberleri de basından izlemiştik. Yeni bir şey de değildir, asırlarca yapıla gelmektedir.

NASIL İSTİHARE YAPILIR?
İstihare, uykuya yatmaktır. Tabii ki onun da kuralları var, şimdi anlatacağım gibi. İstihare yatmadan önce kişi taharetini, guslünü alıp temiz giysiler giymeli, sonra halvete girmeli.
Yatsı namazını kıldıktan sonra Allah için iki rekat namaz kılmalı. Her iki rekatta Fatiha suresini, Ayetülkürsiyi 11 kez okumalı.
Selam verdikten sonra ise Ayetülkürsiyi 22 kez tekrarlamalı.
Bunun sonunda Kadr suresini, İhlas suresini ve ardından "Gul euzu bi rabbil felak gul euzu bi rabbin nas"ı 3 kez okumalı. Duanın Türkçe okunuş şekli şöyledir: "İnni tefaaltü bi kelamikel kadim ferimi ma hüvel meknun allahümme erini fi leyleti hazini cemiü ma seeltü anhu ve malem esel ve beyyen lil huruc min hazihil ümur elleti ehafüha ve ahzerüha allahümme in kane hayran fe erini beyadan ev hadreten ve in kane şeran li en aleyye fe erini sevaden ev hamreten ve en türsilli hadimen min hüddam hazihil."
Bu arada Ayetülkürsiyi okumalı, sonrada "Allahümme entel hak beyin li elhak ya hak el hak inneke ala külli şeyin kadir" duasını ettikten sonra herhangi bir dünya kelamı kullunmadan yatmalı.
Artık gerisi yüce Allahın yedi kudretindendir. Onun izni olmadan yaprak kımıldamaz.
Temiz bir kalp ve temiz bir niyetle yapılan istiharelerin karşılıksız kalmayacağını umuyoruz.