Meir ölümden döndü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ocak 2011 Güncelleme 07 Ocak 2011, 00:00
Meir ölümden döndü

İÇİNDEKİLER

1973 yılı 13 Ocak: İsrail Başbakanı Golda Meir, Vatikan'da gitmeye karar verir. Mossad'ın ''kızıl prens ''ismini verdiği Ali Hasan Selami, bundan haberdar olur. Roma Havaalanı'nda İsrail Başbakanı Meir'i, Rus yapımı SA-7, Nato'nun grail dediği strella güdümlü roketiyle havaya uçurmayı planlar. Bu gelişmeler olurken, Mossad Londra istasyonuna bilgi satan, ama uzun zamandır sesi çıkmayan Ekber isimli Filistinli bir öğrenci telefon eder, "Sizinkilerden birisi hedef' der ve Roma'ya gideceğini ve kendisine para verilmesini ister. Roma'da Ekber'le buluşan Mossad ajanları çok dikkatli olmalarına rağmen, tesadüfen FKÖ'nün ajanları tarafından görülür. Kara Eylül lideri Yusuf durumdan haberdar edilir. Kısa zamanda, Ekber'in köstebek olduğunu ortaya çıkarırlar.
Ebu Yusuf, Ekber'i hemen öldürerek operasyonu tehlikeye atmaktansa, onu farklı bir olayda kullanmanın daha yararlı olacağı düşünür. Meir Roma'ya gelmeden tam üç hafta önce, kara eylül, Tayland'taki İsrail büyükelçiliğine anlaşılmaz bir saldırı gerçekleştirir. Hedef saptıran bu saldırı ile iz üzerinde olan Mossad'ı farklı yöne çekmeyi planlar. "İş tamam, paramı verin" talebinde bulunan Ekber'le Mossad ajanları Roma'da bir araya geldiklerinde işin üstünde olan Karar Eylül ajanları bir operasyon yaparlar.
Bir araca konan bombanın patlaması sonucu, Ekber, iki Mossad ajanı öldürülür

MİLANO SORUMLUSU
Mossad'ın Milano'daki sorumlusu Kauly, ayrıntılara düşkünlüğü ile haklı bir ün kazanmış, kararlı, çalışkan bir adamdır. Ekber ve Mossad elemanlarının ölümü kafasını karıştırmıştır. Titizlikle olayları tekrar tekrar gözden geçirmiş, gizli buluşmaya bubi tuzağı nasıl kurulacağını dikkatle biçimde ele almıştır. Kauly, Meir'in Roma'ya gelişi yaklaştıkça özel güvenlik önlemlerini aldırıyor ama raporları, olayları, Ekber'i her taraftan değerlendirmeye devam ediyordu. Kauly'e hiç ummadığı bir yerden beklenmedik bir yardım gelir. Brüksel'de yaşayan, evini öğrencilere kiralayan bir kadın aynı zamanda fahişelik yapıyordu. Mossad bu kadının evinin yer yer FKÖ'cülere kiralandığını, ev sahibesinin bir FKÖ yöneticisi ile aşk hayatı yaşadığını zaten önceden biliyor ve takip ediliyordu. Başbakan Meir'in Roma'ya varışından birkaç gün önce, Brüksel'deki kadının evini dinleyen bir mossad ajanı, evden birisinin Roma'ya aradığını, Roma'da telefona çıkan kişiye, "Daireyi boşalt, 14 pastayı al" dediğini, Mossad İtalya istasyonlarına haber verir. Normal zamanda Roma telefonu kuşku uyandırmazdı ama Meir'in gelişinden az önceye rastlayan bu görüşme, Mossad ajanı Kauly'in dikkatini çeker. Kauly, İtalyan istihbaratındaki dostu Vito'yu arar. Telefon adresi tespiti için yardım ister, adresi alınca hemen Roma'yı arayarak adrese gidilmesini ister. Mossad ajanları, Roma'daki daireyi bulduklarında, boşaltıldığını görürler. Evde yapılan araştırma önemli bir ipucunu ortaya çıkardı. Rusça yazılı küçük bir kâğıt parçası.

KÜÇÜK KÂĞIT PARÇASI
Küçük kâğıt parçası, güdümlü füzeyi işaret ediyordu. Kauly Roma'ya uçar. Mossad, roketli saldırının ancak havaalanında olabileceğini düşünerek, alan taraması kararı alır. Başbakan Meir'e suikast yapacak FKÖ elemanları ikiye ayrılmıştır. 4 roket bir yana, sekiz roket bir başka yöne. Kuzeydeki grubun bir hatası işin yarım kalmasına kadar gider. Boş arazide bir kamyonun yanında duran, üstünün kapatılması unutulan bir roket, bölgeyi tarayan bir mossad ajanı tarafından fark edilmiştir. Ajanlar, roket yanındaki adamı yakalarlar, anında verilen özel ilaç ve dayakla kara eylül elemanı konuşur, Başbakan Meir'i öldüreceklerini anlatır. Meir'in alana inmesine 30 dakika kalmıştır. Alan araması sıklaştırılır. Bir Mossad ajanı, alanın çok uzağında yol kenarında duran bir yemek arabasından şüphelenir. Arabanın üç bacasından yalnızca biri tüter. Tütmeyen bacanın kenarından bir roket ucu dikkatini çeker, araba içindeki beş kara eylül'cüyü yakalanır.
Mossad ajanları ve İtalyan gizli servisi, 12 pastadan (roket) 10'unu bulur. İki pasta (roket) bulunamaz.Ve Meir ölümden döner. Mossad'ın LAP (psikolojik savaş bölümü) duruma uygun bir açıklama yapar, öyküyü hemen uydurur. Libya lideri Muammer Kaddafi'ye okların çevrilmesini sağlar. Teröristler roketleri güya Libya'dan temin etmişlerdir.

İNANILMAZ İŞKENCE
Mossad, İtalya'da tutuklanan teröristlerin sorgularına katılır.
İnanılmaz işkenceler yaparlar.
Gözü kararan Mossad, Lübnan üzerinde seri operasyonları devreye sokar. 20 Şubat 1973 tarihinde, İsrail komandoları Beyrut'taki bir karargâha saldırı düzenler. Ebu Yusuf hayatını kaybeder. FKÖ'nün Avrupa operasyonları şefi olan Cezayir doğumlu Muhammed Budiya'nın peşine düşerler. Mossad, arabasının koltuğuna basınçlı mayın yerleştirerek Budiya'yı havaya uçurur.