'Kozmik oda' olayı

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ döneminde, hareketli günler yaşandı. Ankara'daki Özel Harp Dairesi'ne bağlı 'Kozmik Oda', Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla arandı. Türkiye, günlerce bu olaya kilitlendi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Aralık 2010 Güncelleme 29 Aralık 2010, 03:32
’Kozmik oda’ olayı

İÇİNDEKİLER

İlker Başbuğ'un Genelkurmay başkanı olduğu günlerde, ilginç olaylar yaşandı. Özellikle Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik bir suikast planı iddiasıyla 19 Aralık 2009 cumartesi akşamı başlayan ve casus romanlarını aratmayan süreçten bazı ana başlıklar:

19 ARALIK 2009:
- ALBAY Erkan Y. B. ile Binbaşı İbrahim G., Başbakan Yardımcısı Arınç'ın evinin etrafında şüpheli davranışları nedeniyle yakalandı. - POLİS iki subayın üzerinde ve arabasında arama yaptı. Bir subayın Arınç'ın ev adresinin yazıldığı belirtilen bir kağıdı yutmaya çalıştığı iddia edildi. - İKİ subay Merkez Komutanlığı'Na götürüldü ve evlerinde arama yapıldı - ARINÇ, Ankara Emniyet Müdürü'nden olayla ilgili bilgi aldı -
Başbakan Yardımcısı Çiçek, "ibretlik ceza" istedi.
-BAŞBAKAN Erdoğan, "vahim bir olay" değerlendirmesi yaptı.
-GENELKURMAY Başkanlığı olayla ilgili açıklama yaptı ve iki subayın bilgi sızdıran bir askeri personeli takip ettiği bilgisini verdi.
-CUMHURBAŞKANI Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ toplantı yaptı. -CUMHURBAŞKANI Gül, konunun devletin zirvesinde uzun uzun konuşulduğunu söyledi.
- SEFERBERLİK Ankara Bölge Başkanlığı'nda Kozmik Ada aramaları başlatıldı.

- BAŞBAKAN Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Başbuğ ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Koşaner ile 3 saat süreyle görüştü.

YANIT BEKLEYEN 4 SORU
Ankara'daki Özel Harp Dairesi'ne bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı'nda soruşturma ve aramaları, 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan ve özel yetkili savcı Şemsettin Özcan, Savcı Mustafa Bilgili yaptı.
25 Aralık Cuma günü 11. Ağır Ceza Mahkemesi gizli belgelerin bulunduğu ''kozmik oda''"Kozmik büro"nun aranması kararı verdi.İçeriye zorlukla girildi. Kozmik oda araması ile ilgili daha sonra Orgeneral Başbuğ, "Hayır deseydim zor girerlerdi. Aramaya engel olursak yanlış anlaşılır. Bir şey saklamıyoruz, kapıları açın" diye emir verdiğini açıkladı.
Kozmik Oda'ya neden girildi?
Hakim Kayan neleri öğrendi?
Dava ne oldu?
Derin Devlet ve Kontrgerilla belgeleri neredeydi?

DERİN GÜÇ YENİLENİYOR MU?
'Derin devlet bitmedi. Derin devleti en çok sarsan şey kozmik odaya girilmesiydi' diyen Polis eğitim uzmanı Doç. Dr. Emre Uslu'un açıklamaları dikkati çekti. ''Kozmik Oda'da ne oldu? Uslu, yorumluyor: "Derin devlet hakkında çok şey ortaya çıktı. Derin devlet bitiyor mu? - Hayır bitmiyor. Derin devleti en çok sarsan şey kozmik odaya girilmesiydi. Kozmik odaya girilmesi çok şeyi değiştirdi. İlk olarak orada savcının açıklamasına göre 20 adet dosya ayrıldı ve bunlarda suç unsuru olduğu ifade edildi. Hukuki süreç henüz başlamadı.
Belki başlar bilemiyoruz. Ya da sessizce kapatılacak.
Kozmik odaya girilmesinden sonra derin devlet bütün planlarını revize etti.
Hem planlar hem de planlarda kullanılan beyaz ve siyah kuvvetler yeniden yapılandırılmaya başladı.
Yani derin devletin re-organize olması kararı çıktı. Ankara'da kamyon yakalandı. Bu yeniden yapılanmanın bir sonucu. O bombalar Seferberlik Tetkik Kurulu'na bağlı bir kamyonda çıktı. Muhtemelen bu yeniden yapılanma içinde bir transferdi. Benzer biçimde, bu Seferberlik Tetkik Kurulu'nda görevlendirilmiş subaylar yeniden organize edildi. Özellikle asker çocuklarından seçilen yeni bir ekip kurulmaya başlandı. Sivil ekipler yenileniyor yani derin devlet kendisini yeniden organize ediyor. Derin devlet hem askeri hem de sivil unsurları kullanıyor. Sivil unsurlar 2'ye ayrılıyor; siyah kuvvetler ve beyaz kuvvetler.

BEYAZ VE SİYAH KUVVETLER
Siyah kuvvetler vurucu timler. Mesela Yeşil. Yeşil, Seferberlik Tetkik Kurulu'nun siyah grubuna mensup bir eylemci idi. Ya da mafyatik örgütlenmelerde gördüğümüz 'ben devletim' diye dolaşanlar. Bu grubun üyeleri. Bunları yöneten, bunlardan sorumlu olan ise bir subaydır. Sivillerin beyaz kuvvetleri ise daha çok lojistik destek sağlayan doktor, eczacı vb. mesleklerden olup gerektiğinde lojistik destek verenler. Derin devlet, stratejik akıl ve operasyon gücünden oluşuyor. Stratejik akıl kısmı 2005 yılına kadar MGK idi. MGK'da Toplumla İlişkiler Başkanlığı vardı. MGK'da karar alırdı askerler. Altlarda hazırlanmış bir yapı vardı. 2005'te MGK Yasası değişince bu yapı da değişti. Toplumla İlişkiler Başkanlığı başka kurumlara kaydırıldı.

Toplumla İlişkiler Başkanlığı birisi İçişleri Bakanlığı birisi de Genelkurmay içinde 2 tane kuruldu. Genelkurmay bünyesinde önce Psikolojik Harekât Taburları kuruldu daha sonra Dursun Çiçek'in çalıştığı Bilgi Destek Bölümü'ne dönüştürülen birimler oluşturuldu. Şu anda derin devlet burada. Derin devletin operasyonel gücü özellikle Seferberlik Tetkik Kurulu (Özel Harp Dairesi - çerçevesinde konumlanmış, sivil eylemcilerden oluşan, birbirinden bağımsız hücrelerden oluşan bir yapıdır)

HAKİMİN HAZIRLADIĞI RAPOR
Kozmik Oda aramasını yapan Hâkim Kadir Kayan'ın, raporunu hazırladığı, Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'ye teslim ettiği, iddianamenin yazımına devam edildiği belirtiliyor. Soruşturmayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gizlilik kararı alınmış durumda.
Kozmik odadaki aramanın sona ermesinin ardından Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu, aramalarda suç unsuruna rastlanmadığını iddia etmişti. Fakat kozmik Oda'dan belge ve doküman çıkaramayan savcı ve hâkimin yazışma taktiğinin, kozmik sırları belgelediği öne sürülüyor.