Balkabağı

Bu haşmetli sebze, ondan faydalanmasını bilirseniz, süslü bir arabaya dönüşemez belki ama sağlığınızın 'bodyguardı' olabilir.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ekim 2010 Güncelleme 09 Aralık 2010, 15:14
Balkabağı

İÇİNDEKİLER

Amerikalılar'ın 'cadılar bayramı' nın sembolü olsa da aslında balkabağı, Amerika'nın keşfinden çok daha önce İslam aleminde bilinen ve tüketilen, hadislerde adı geçen bir sebzedir. 1800 yıl önce yaşamış Bergamalı ünlü hekim Galen ve 800 yıl önce yaşamış Buharalı Türk hekimi İbni Sina, balkabağının şifa veren özelliklerinden kitaplarında birçok kez bahsetmişlerdi. İbni Sina'nın bu mucizevi sebzeyi özellikle kanser hastalarına önerdiğini biliyoruz. En önemli özelliği, çok yüksek miktarda "beta karoten" içermesi. Karoten, cilt ve ağızdan anüse kadar tüm vücut boşluklarını döşeyen yüzey dokunun kendini yenilemesi, onarması için gerekli bir vitamin. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de karoten şart, ki bağışıklık sistemimiz bizi hem mikrobik hastalıklardan hem de kanserden korur düzgün çalıştığında. Turuncu renkli bu sebze mineral açısından da oldukça zengin, demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum içerir, bu kombinasyon çocuklarda ve yaşlılarda kemik sağlığı için çok önemlidir. Demir içerdiğini de göz önüne alırsak, balkabağı tatlısının ne kadar masum ve faydalı bir kaçamak olduğunu görmemek mümkün değil.

HEM GÖZE HEM BEYNE YARARLI
Balkabağı, bilinen en güçlü antioksidanların pek çoğunu bir arada içerir. Defalarca bahsettiğim gibi, antioksidanlar vücudumuzun 'paslanmasını' önleyen maddelerdir, bizi birçok kronik dejeneratif hastalığa, Alzheimer'a, erken yaşlanmaya ve kansere karşı korurlar. Görme keskinliğini artırıcı etkisi bu sebzeyi bilgisayar başında uzun süre çalışanlar için kurtarıcı haline getirir. Hem göz, hem beyin sağlığı için mükemmel bir besindir.

KALORİSİ DÜŞÜK

Şeker içermesine rağmen balkabağının kalorisi çok yüksekdeğildir, şeker hastaları bile ılımlı miktarlarda tüketebilir. İçerdiği bitkisel lifler, toksinleri, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve kolesterolün, kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardım eder. Yeterli su ile alındığında, lifler barsaklarda suyu çekip kitle etkisi oluşturarak barsak hareketlerini artırırlar. Kabızlık ve hemoroid sorunu olanlar için demükemmel bir sebzedir.Çorba, pasta, kek, muhallebireçel olarak tüketebilirsiniz.Lezzetli şeylerin de sağlıklıolabileceğinin kanıtı olan bu sebzeyimutfağınızdan eksik etmeyin, ağzınızın tadı da,sağlığınız da, yüreğiniz de bozulmasın sağlıkla güzellikle kalın.