Tarihi 20 Nisan 2009

Fazla kilonun zararları

İnsülin direnci ve kanda insülin hormonu yüksekliği (insülinin etkisini gösterememesi)
Şeker hastalığı veya açlık kan şekerinin 100mg/dl'den fazla olması
Hipertansiyon (büyük tansiyonun 13, küçük tansiyonun 8,5'dan fazla olması)
* Koroner damarlarda hastalık
* Trigliserit denen yağın 150 mg/dl'den fazla olması
* Safra kesesi hastalığı
* Rahim, meme ve kalınbağırsak kanseri riski
* Diz ve kalça ekleminde kireçlenme
* Felç, uykuda nefes durması ve horlama
* Karaciğerde yağlanma, astım
* Varis
* Gebelik döneminde problemler
* Adet düzensizlikleri, tüylenme
* İdrar kaçırma
* Psikolojik stres
Fazla kilonun neden olduğu kalp, tansiyon ve şeker hastalığı kaliteli yaşamı ve ömrü kısaltan önemli hastalıklardır. Kadınlarda 18 yaşından, erkeklerde ise 20 yaşından sonra kilo alınması şeker hastalığı riskini arttırır.
Fazla kilo alımı tansiyon problemlerini de arttırıyor özellikle normal kilosundan 10 kilo fazla olan kişilerin % 60'ında hipertansiyon sıklıkla görülür. Özellikle, sıklıkla karşılaşılan reflü özofajit kilonun artmasına paralel olarak şikayetleri arttırır. Safra kesesi taşı, fazla kilolu hastalarda fazla kilolu olmayanlara göre 3 kat daha fazla oluşur.
Uykuda nefes durması da (apne) sık görülen şikayetlerdendir. Uyku sırasında üst solunum yollarındaki tıkanma nedeniyle nefes kesilir ve bu nedenle kişi gece uyuyamaz, günü yorgun ve uykusuz geçirir.
Özellikle obez kadınlarda (aşırı kilo) menstruasyon dönemlerinde (adet dönemi) düzensizlik ve yumurtlamada bozukluklar olur. Sözünü ettiğimiz durum, yumurtalarda kistlerin ortaya çıktığı polikistik over sendromu, şişmanlarda daha sık ortaya çıkar.