TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 24 Ağustos 2017

Fabri ve Muslera

Rüştü Reçber'in Fabri'nin sıçrarken kullandığı ayak hakkında yaptığı yorum üzerine bir kaç söz söyleyerek konuyu anlatalım.
Sağ elini/ayağını kullananlar sol bacağına yaslanarak sıçrarlar. Sıçrama anında pek çok kas çalışıyor ama en etkili olan üst bacak kası olan quadriceps. Ronaldo dünyanın en iyi sıçrayan ve havada en uzun kalan futbolcusu. Laboratuar koşullarında 86 santime kadar sıçrıyor.
Portekiz-Galler Avrupa Şampiyonası maçında attığı golde 76 santim sıçradı ve havada 0,85 saniye asılı kaldı.

AĞIRLIĞININ 5 KATI KUVVET
Bu havada asılı kalmanın biyomekanik nedenini daha önce yazdığım için tekrarlamayacağım.
Ronaldo'nun quadriceps kasları normalden çok daha güçlü. Sol bacağı üstünde sıçradığı için de bu bacağının quadricepsi daha güçlü.
Tek adım atarak dikine sıçrama yaptığınız an vücut ağırlığının yaklaşık 5 katı kadar bir kuvvet sıçramada kullanılan bacağa biner. Daha yükseğe sıçramak ve inerken de kas yaralanması olmaması kasın gücüne bağlı.
Peki sağ elini/ayağını kullanan futbolcu veya kaleci neden bazen sol bacağı yerine sağının üstüde sıçrar? Ya da somutlaştırarak soralım: Fabri, eleştirildiği pozisyonda neden sol değil de sağ bacağı üstünde sıçradı?
Cevap: Acelesi vardı! Evet kısaca böyle. Top sağ tarafından geliyordu ve rakipten önce sıçrayabilmek için topun geldiği taraftaki bacağını kullandı ve doğru yaptı. Bunu ön direğe doğru gelen toplara herkesten önce kafa vurmak isteyen santraforlar da sık sık yapar.

HEP SAĞDAN YİYİYORLAR!
Asıl dikkat çekilmesi gereken nokta Fabri ve Muslera neden sağ alt köşeye gelen toplarda çok gol yiyorlar sorusu ve cevabıdır.
Kalecilerde en uygun vücut tipi, 2-5- 2 somatotip olarak adlandırılan dengeli mezomorf yapı. İdeal bir mezomorf geniş omuz, ince bel, güçlü kalça, düşük yağ oranı, geniş göğüs, güçlü ön kol ve kolayca kas yapabilen vücut yapısıdır.

EN AZ 55 SANTİM SIÇRAMALI
Herhangi bir futbolcudan Yunan heykeli gibi ideal bir vücut beklenemeyeceği için ideal mezemorftan sapma normaldir.
2-5-2 denen kodlamada 5 rakamı mezomorf özelliklerin sayısını gösterir.
Kaleci olmak isteyen çocuklarda seçim yaparken ikinci kıstas olarak dikey ve yatay sıçramasına bakılır. Dikey sıçrama özellikle hava topuna çıkarken, yatay sıçrama sağ ve sola plonjon yaparken önemli çünkü.
Muslera yan toplara çıkmıyor ya da çıkamıyor. Birincisi kalecilik sezgisiyle, ikincisi ise fiziksel durumla ilgili. Profesyonel bir kaleci ortalama 55 santimden az sıçramamalı.

SORUNLARI ÇOK BENZİYOR
Aslında Muslera ve Fabri'nin sorunları çok benzer. İkisin de sağ alt köşeye atlama sorunu var. Bunun nedeni de bacaklarının üst ön tarafında yer alan quarcepsis kasının güçsüz olması. Bunu gidermek için pliometrik egzersiz yani patlama hareketleriyle kas gücünü arttırması gerekiyor.