TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 8 Aralık 2016

Beşiktaş ne yapmalı?

Beşiktaş ağır bir darbe yedi.
Takke düştü. Şimdi sakin olmak ve çatlayan testiyi, kırılmadan önce sıvama zamanı. Soğukkanlılık, teşhis ve kabul, tedavinin ilk aşamasıdır.
Beşiktaş'ın önünde üç vade var.
Devre arasına kadar acil olan, devre arası ve sezon sonunda yapılacaklar.
Devre arasında Beşiktaş'ın en az 3, mümkünse de 4 futbolcu alması gerekiyor. Portekizce konuşan ülkeler dışından yani Mendes ve acentesi Ahmet Bulut'un bulaşmadığı kiralık oyuncularla ligi hedefleyen takviyeler şart.
Dikine oynayan Gökhan Töre tipi sol açık, Jose Sosa tipi yaratıcı ve şut atan orta saha, Mario Gomez'e benzeyen kaleyi bulan golcü ve Atınç oynatılmayacaksa eğer ayağı iyi, hızlı bir stoper... Bu isimler sezon sonuna kadar yama yapar. Eğer devre arasında oyuncu göndermek mümkün olursa bu sayı daha da artabilir.

EN AZ 7-8 OYUNCU LAZIM
Sezon sonunda yapılacaklar için yönetim bir hedef kararı vermeli. Ligde ve Avrupa'da fırtına gibi esecek takım isteniyorsa, en az 7-8 oyuncu gerekiyor ve şampiyonluk durumuna göre de yeni bir hoca. Benim gönlümdeki Beşiktaş'ta önümüzdeki sezon Olcay, Cenk, Tosic, Beck, Tolgay, Tolga, Gökhan Gönül, Aboubakar, Marcelo, Kerim, Ömer, Rhodolfo yok. Yerlerine futbolcu bulunursa sezon arasında da gidebilirler. Bunun zor hatta imkansız olduğunun farkındayım ama kesin çözüm bu.
Gelelim acil olana yani devre arasına kadar ve arada alınacak futbolculara göre ligde yapılacaklara.
Ligin en mütevazı takımı Adanaspor bile bu sezon en çok Beşiktaş maçında rakip kaleye gitti. Çünkü Beşiktaş rakip sahada ve orta sahada rakibe basamıyor. Gomez gol atmadığı zaman bile bırakın top dağıtmayı en azından rakibe ileride basardı.
Beşiktaş'ın en acil sorunu orta sahanın sünger gibi olması. Orta sahanın böylesin geçişken, yumuşak olmasının nedeni Tolgay ve Oğuzhan'ın birlikte oynaması. Bu oyunculardan birini, öncelikle de Tolgay'ı oynatmayıp yerine İstanbul'da kesinlikle İnler, deplasmanlarda da gerektiğinde Necip oynamalı.

HOCA ADİL OLMALI
Cenk'i sol açık oynatmakla kaleci oynatmak arasında yanlışlık açısından sadece derece farkı var. Takımın birinci transfer hedefi sol açık olmalı ve arada yeni bir santrfor alınmayacaksa Aboubakar'la başlanmalı. Onun kötü oynadığı maçlarda da sonradan Cenk girmeli. Sezon sonuna kadar forvette başka yapılacak şey yok.
Hoca adil ve dengeli olmalı. Yani defalarca söylememize rağmen Olcay'da ısrar yanlışı yapıp, sonra forma yüzü göstermeyip en sonunda da en önemli maçta ilk 11'de oynatmamalı. Olcay, Beşiktaş'ın sözleşmeli oyuncusu olduğu için diğerleri gibi kendisinden gerektiğinden yararlanılmalı ama Cenk gibi gerektiğinde sonradan oyuna girerek.

ATINÇ'TA ISRAR EDİLMELİ
Stoperde ise yeni oyuncu alınmadığı sürece Atınç'ta ısrar edilmeli. Atınç her serbest atışta rakip kalede potansiyel gol tehlikesi özelliğiyle de düşünülmeli.
Rakibin hızlı forvetleri olduğu zaman ise Necip stoper için şu anda tek alternatif. Çok kötü oynadığı maçları biliyorum ama çok da iyi maçları unutulmamalı.
Rakip hızlı hücum edince, kontratak yaptığında ve arkaya adam kaçırdığında Beşiktaş defansı mevcut haliyle çöküyor. Eğer stoper alınacaksa mutlaka hızlı ve top çıkaracak kadar ayağı iyi olmalı.

PSİKOLOG BULUNMALI
Gelelim Beşiktaş'ın maçlara kötü başlamasına ve ilk yarıda sahada olmamasına. Buna çare olarak spor psikoloğu bulunmalı ve futbolcular mental olarak maça hazırlanmalı. Bu sorunu hocanın iki sezondur çözemediği ortada. Çağdaş dünyada gayet normal bir şey bu. Hoca da anlamalı ki devre arasına kadar takıma müdahale etmek yanlış değildir. Takımı ilk yarılarda rakibin insafına ve performansına terk etmekle bu iş devam edemez. Maç öncesi kafadaki plan gerçeğe uymayınca beklemenin yararı değil sadece zararı var. İnat ve yanlışta ısrar, doğrularını savunmak değildir.