TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 2 Temmuz 2016

Çıkmaz sokak transferi

Gökhan Gönül'ün istediği ve alacağı ücret normal midir? Ona geçmeden önce bir başka futbolcuya bakalım. Real Madrid'in sağ beki Carvajal takımın en başarılı futbolcularından birisi, abartmasız söylersek takımın görünmez iki dinamosundan birisi. Ocak 1992 doğumlu.
İşte Carvajal-Real Madrid sözleşmesinin orijinali. Bu sözleşmeler gizlidir ama footballeaks bunu sızdırmıştı.

10 TAKSİTLE MAAŞ!
2. maddede futbolcuya verilecek para miktarlarından sonra parantez içinde (Tüm tutarlar brüt ve bu sözleşmeye istinaden o sezonun tümüne aittir) yazıyor.
Parantezden sonra ise sezonluk ödenecek ücretin % 50'si o sezonun 10 Temmuz günü, geri kalan % 50'si ise 10 taksitte ödenir yazıyor. Yani verilen rakamlara baktığımızda önümüzdeki 2016-2017 sezonunda Carvajal 2.210.000 Euro alacak. İspanya'da futbolcu ödenen paralara % 52 vergi uygulanıyor. 1.060.800 Euro net para alacak. Yarısı peşin yarısı da 10 taksit olacak.
Dünyanın en zengin kulübü Real Madrid 24 yaşındaki taş gibi, çok iyi oynayan sağ beke bu kadar para ödüyor.
Gökhan 32 yaşına gelmiş, sakatlanmalar yaşayan, güçten ve formdan düşmeye başlamış bir futbolcu.
Dünyanın en iyi kalecisi Neuer ama Messi'nin kazandığının yaklaşık 5'te 1'ni kazanıyor. Bu işin doğası böyle. En çok parayı forvet oyuncuları özellikle de golcüler alır. İstisnalar hariç de en az parayı sağ ve sol bekler alır. Sağ ve sol bekler ve eski tabiriyle sağ ve sol açıklar da futbol ömrü en kısa süren oyunculardır.
Çünkü buralarda oynamanın en temel unsuru olan sürat ve güç yaşla azalır.

UEFA PUSUDA BEKLİYOR
O yüzden de çok genç futbolcular en kolay olarak bu mevkilerde oynayanlardır.
Gökhan Gönül 31,5 yaşında, sakatlıklarla uğraşmaya başladı ve sağ bek oynuyor. İstediği net paralar çok yüksek. Bir-kaç sağ bek hariç bu ücreti alan yok. Avrupa'da verilen ücretler net değil brüttür. Mesela İspanya'da görünen ücretlerden % 52, İngiltere'de ise % 45 vergi kesilir. Türkiye'de ise % 15 vergiyi de kulüpler öder.
Yabancı futbolcu sınırlamasının olmadığı bir dönemde Gökhan Gönül veya Serdar Aziz için istenen ücretler anlamsız olarak çok yüksektir. Bu çıkmaz sokağın sonu da UEFA'nın finansal Fair Play engeline takılmaktır.