SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 3 Nisan 2012

Bombalı günlerin analizi

Dünİstanbul'da bombalı anlar geçirdik.
Patlayanı, patlamayanı, etkisiz hale getirileni şu bu derken yürekler ağza geldi.
Bazen kızdığımız, "Çok sertler, çok kuşkucular" diye sitem ettiğimiz İstanbul Terörle Mücadele Şube Ekipleri aslında çok daha büyük belalardan kurtardı kenti ve kentlileri yalan yok. Araştırıp öğrendiğim için biliyorum, mesela 2-3 hafta önce motosiklete paketlenen ve Çevik Kuvvet otobüsü geçerken patlaması düşünülen bombayı kim koydu diye uğraşırken bölgede bulunan 300 kamera görüntüsüne el koydular. Şube yetkilileri diyor ki; "Savaş Bey, bu görüntüler 60 kişilik ekip tarafından 900 saat boyunca izlendi. Sonunda saldırıyı gerçekleştiren 3 bombacı tespit edildi. Bombacıların belirlenmesinin ardından yaklaşık 200 polisin katılımıyla Kâğıthane ve 7 ayrı ilçede 15 ayrı noktaya eşzamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 3'ü bombacı 8 kişi gözaltına alındı."

Cehennem gibi
Şimdi bazılarınız; "İyi de önemli olan bomba patlamadan önlem almak."
Elbette haklısınız ama musibet terör taşeronları sayıca epey fazla. Yine de sırf o bombacının yakalanmasından, potansiyel facialar önlendi.
Nasıl olduğunu yine terörle mücadele uzmanları anlattı şubenin. Dediler ki; "Bombacılarla birlikte 4 ayrı kalıp halinde 890 gram TNT, 2 adet Rus yapımı el bombası, susturuculu tabancalar ve 1 kadın peruğu ele geçirildi. Ayrıca 4 adet ateşleme fitili, 50 adet fişek ve 2 adet de bomba zamanlayıcısı yakalandı. Bunlar İstanbul'u cehenneme çevirebilirdi, Hak saklasın."

Onda bunda
"Bunu yapanlar insan olamaz, hiç mi vicdanları yok?"
derseniz yanılırsınız. Üzülmek, hicap duymak şöyle dursun, ele geçen bilgilerde nasıl insanlık dışı kişiler olduğunun kanıtı var.
Polis yetkilileri diyor ki; "Butona basarak bombayı patlatan kişinin Kandil'de bomba eğitimi aldıktan sonra İstanbul'a geldiği tespit edildi. Patlamadan sonra bir kişinin bombacıya, 'Onda bunda şundadır, şunda bunda ondadır.
Çevik Kuvvet nerdeyse bizim Kürtler oradadır' şeklinde mesaj gönderdiği, bombacının da 'Onda bunda şundadır, şunda bunda ondadır, Çevik Kuvvet nerdeyse bombacımız ordadır' şeklinde yanıt verdiği belirlendi.
Karşımızdaki insan kılığına girmiş canavarlar böyle bir şey işte."

Vatandaş ne yapmalı

Görülüyor ki, huzura kast eden güruhlar, içerden dışarıdan rahat koymayacak bizi. Öyleyse olayları sadece polise, istihbaratçılara, kolluk güçlerinin tümüne yığmayıp yurttaş olarak biz de dikkatli olmalıyız. Herkes gözünü kulağını dört açsın.
Çevrede normal dışı kişiler, gelişmeler gördüğünüzde neme lazım deyip sırt dönmeyin.
İnisiyatif kullanın, gerekirse en yakın emniyet birimine anlatın durumu.
Kimsenin "Bizim burada olmaz, bize bir şey olmaz, teröristin bizimle bir alıp veremediği yoktur" deme lüksü yok.
Onların hepimizle alıp veremediği çok şey var.