Tarihi 10 Ağustos 2011

Ticari hayata askeri darbe mi?

Türkiye'nin ilerlemesini hep durdurmuş olan statüko güçleri büyük oranda pasifize edildi artık...
Özellikle siyaset dünyasındaki etkileri minimuma doğru ilerliyor.
Fakat statüko hem resmi görünen yüzüyle hem de Ergenekon tipi yeraltı örgütlenmeleriyle faaliyetlerini de sürdürüyor...
Siyaset dünyasında yapamazsa kancayı ticarete atıyor..."Siyasi hayatta AK Parti'yi deviremedik, bari ticaret üzerinden bir darbe yapalım" diye düşünenler...
Mesela bu ülkede hala silahlı kuvvetlerin bir holdingi var: OYAK TSK'nın resmi holdingi olan OYAK'ın CHP ile de çok sıkı bağlantıları var. Boşuna "CHP+TSK=İktidar" dememiş geçmiş dönem cuntacıları...
Cuntacı-darbeci ideolojinin her alanda ayaklara ve finansal bağlantılara ihtiyacı var...
Ergenekon da zaten özü itibariyle bu ağ ve bağlantılar demektir. "Bize somut örnek ver kardeşim bu TSK-CHP-ticaret bağlantılarına" dediğinizi duyar gibiyim.
O zaman alın size bir örnek:
TÜYAP fuarcılık şirketinin bağlantıları.
TÜYAP'ın Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal bir CHP üyesi...
Yine CHP PM üyesi Ercan Karakaş TÜYAP Yönetim Kurulu üyesi.
Coşkun Ulusoy OYAK'ın yönetim kurulu başkanı. Ulusoy, aynı zamanda Ergenekon tutuklusu Kaşif Kozinoğlu'nun üvey kardeşi.
Geçen seneki olaylı İDEF Savunma Sanayii Fuarı'nın ihalesini açan Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Eski Genel Müdürü olan Balyoz tutuklusu Engin Alan'ın Genel Müdür Yardımcısı Emekli Korgeneral Murat Adıyaman halen TÜYAP'ta üst düzey yönetici.
TÜYAP fuarcılığın yeri OYAK'a ait. TÜYAP bu yeri 20 yıllığına OYAK'tan kiralamış. Bu arada da OyakBank'tan 50 Milyon dolar kredi kullanmış. Ancak bu kredi kullanılırken sadece yapılacak fuarcılık alanı ve üzerinde inşa edilecek inşaat ipotek gösterilmiş.
İnşaat bu parayla bitmemiş, CHP'nin yönetimde güçlü olduğu İş Bankası'ndan ek takviye yapılarak inşaat bitirilmiş... Yani TÜYAP Fuarcılığın hem altı hem üstü fiilen OYAK'a ait.
Daha sonra TÜYAP Fuarcılık battı ve kayyuma geçti. İşin garibi batmış şirketi finansal destek vererek ayağa kaldıran yine İş Bankası ve OyakBank. Yani yine TSK'nın bankası ile CHP'nin yönetiminde olduğu banka... Arsa OYAK'ın, arsaya yapılan inşaatın finansmanı OyakBank ve İş Bankası'ndan.
Yönetim kurulu üyeleri ve şirket yöneticilerinin kimlikleri belli.
Dahası iddialara göre TÜYAP'ın kurtarılması sürecinde kimi isimler ortak yönetim kurulu oluşturuyor.
Şirket ayağa kalktıktan sonra da kimse farkına varmasın diye Oyak-
Bank ve İş Bankası yönetim kurulu üyeliklerini geri çekiyorlar... Bütün bu bilgiler ışığında TÜYAP CHPOYAK ortaklığının dışında özerk ve özel bir şirkettir diyebilen var mı?
Son dönemde Oto Show fuarının 25 yıldır başarıyla yapıldığı CNR'dan alınıp TÜYAP'a alınması çok konuşuluyor ekonomi medyasında.
Çatı aktı, şu oldu, bu oldu gibi sudan bahaneler ileri sürülerek bu operasyon yapılmaya çalışılıyor. Elbette işi arkayüzü noktasında kimse bu palavralara kanmıyor. Gerçek sebep yukarıda yazdıklarımda gizli olmasın?
Peki bu operasyonla neyin önü kesilmek isteniyor? "Ticari alanda askeri darbe" ne demektir?
Onu da yarına yazalım...