Tarihi 7 Şubat 2016

Buruk yaş günü

Bugün benim doğum günüm… Annem ve anneannem öldükten sonra neresi olduğunu hatırlamadığım bir yerde kendime dedim ki; "Bu yaşından sonra yaşadığın ne ise onu yaşayacaksın kalan ömründe… Artık bitir bitirmen gerekenleri vermen gereken kararları, hazır et kendini ondan sonrasına…"
Çabuk geçmiş zaman… Bir acele bir telaş ömrümde… Arkadan kovalayan vardı sanki de zırt diye geldi bırakın yaşamayı telaffuzunu bile sevmediğim yaşlar… Ben halen 20'li yaşlarımdayım esasında hiç de büyümeye niyetim yok.
O yılları, o yıllarda yaşadıklarımı, o yıllardaki aşklarımı özlüyorum.
O yüzden birkaç zamandır zorluyorum eşi dostu az biraz daha erteleyebilir miyiz şu yaşlanma işini diye?
İmkan dahilinde olmadığını bile bile… Biraz üzgünüm doğrusu.
Yarım kaldım, yarım bırakıldım, yarım bıraktım diye… Yepyeni bir yaş… Yeni umutlar, yeni başarılar… Aşk, sevgi, sağlık, huzur, bereket ne varsa yaşama dair güzel şeyler benimle ve tüm sevdiklerimle olsun… Kendim için Allah'tan ne istiyorsam kat ve kat fazlasını tüm sevdiklerim için de istiyorum. Bu yaşıma kadar Allah'ın bana yaşattığı her güzel ve yaşattığı her kötü şey için de bir kez daha şükrediyorum….

***
BU UYGULAMA ÇOK AKILLI
Geçen hafta arkadaşlarımla New York'a tatile gittim. Yurt dışında tek kullandığım toplu taşıma aracı metro. Hızına bayılıyorum. Ama bu defa çok gezmekten ayaklarım şişince arkadaşım Senem Dursun, "Dur ben Uber çağırayım" dedi. Ben kör cahil "Uber ne yahu?" deyince de anlatmaya başladı. Anlatırken de elindeki telefonuyla bir uygulamaya girdi ve "Tamam, yedi dakikaya araç burada" dedi. "Aman bizim 'Bi Taksi' uygulaması gibi" dedim. "Bekle ve gör nasıl bir şey olduğunu" dedi ve anlatmaya devam etti.
İstanbul'da Senem Dursun, Uber dışında son bir yıldır başka bir taksiye binmiyormuş. Senem Dursun, mali müşavir… Hatta fatura bile alıp şirketine masraf gösteriyormuş.
ABD merkezli Uber, dünyada 58 ülkede halkın bildiği adıyla 'korsan taksicilik' yapıyormuş. Hatta İstanbul'da yüzlerce Uber aracı varmış. Normal taksimetreden yüzde otuz daha ucuza yolcu taşıyorlarmış. Senem Dursun, bana bunları anlatırken Uber'in aracı geldi. Son model bir araba ve içinde su, kola vs... Bizi istediğimiz adrese götürdü. Uber, Türkiye'de işi büyütmüş Bodrum, İzmir ve Ankara'da da hizmet vermeye başlamış. Uber'in Türkiye'ye sessiz sedasız girişi geçen yılın sonlarında olmuş. Uber, tamamen akıllı telefonlarla yönlendirilen bir hizmet..
- Akıllı telefonunuza Uber uygulamasını indirip üye olduktan sonra Uber'in haritası nerede olduğunuzu algılayarak çevrenizdeki Uber araçlarını ve kaç dakikada size ulaşabileceklerini gösteriyor.
- 'Bu araçlar kimin?' diye sorarsanız yanıtı: İstanbul'da yaşayan sıradan insanların... Uber'e 'sürücü' olarak aracınızın modeliyle başvuru yapabiliyorsunuz.
- Aracı çağırdıktan sonra gelecek olan şoförünün ismi, aracın modeli ve plakası telefon ekranınıza düşüyor.
- Gitmek istediğiniz yeri şoföre söyledikten sonra Uber'in taksimetresi çalışmaya başlıyor. Varış noktasına geldiğinizde hiçbir şekilde şoförle aranızda bir para alışverişi olmuyor. Sadece akıllı telefonunuzdan ödemeyi onaylıyorsunuz ve kredi kartınızdan yol bedeli şoföre aktarılıyor. Boğaz'da tekne hizmeti de varmış Uber'in… Dünyada sadece karayoluyla yolcu taşıma hizmeti veren Uber, ilk deniz ulaşım hizmetini de Türkiye'de denemiş. İstanbul Boğazı'nda özel tekne hizmeti veren UberBoat, birbirinden ünlü isimlerin son tercihi. İstanbul'a döner dönmez başladım kullanmaya Uber'i. Evimden son model araç alıyor, istediğim yere bırakıyor. Park yeri arama derdim yok sokakta taksi arama derdim yok… İstediğim zaman bırakıldığım yerden alınıyorum… Hem de ucuza… Sevdim ben Uber'i… Akıllı telefonunuza indirin uygulamayı eminim siz de seveceksiniz.