DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 26 Eylül 2017

Dereotu cinsel istek artırır mı?

10 haftalık hamileyim. 2 haftadır sık sık bulantım oluyor. Hangi ilacı kullanmamı önerirsiniz?
En sık rastlanılan gebelik şikayetlerinden biri bulantı kusmadır. Bulantılar 5-6 hafta sonra başlar. İkinci ayda artar. Sonra yavaşlar. Küçük bir bölümünde şikayetler sadece sabah saatlerinde görülür. Hiç doğum yapmamış, genç, sigara kullanmayan, çoğul gebeliği olan, aşırı kilolu kadınlarda daha sık görülür. Protein içeriği yüksek gıdalar, B6 vitamini, zencefil dengeli tüketilirse faydalı desteklerdir. Ancak bir iç hastalıkları uzmanı ve kadın doğum uzmanı takibiyle ilaç kullanımın düzenlenmelidir.
Kafana göre ilaç kullanma.

Son 1 aydır cinsel organımda ve yumurtalıklarımda yanma gibi garip bir his var. Orgazm olamamaya başladım. İdrarım ağrılı oluyor. Dereotu kaynatsam iyi gelir mi?
Dereotu satın aldığın adama iyi gelir. Hemen doktora gitmen sana daha iyi gelir. Öncelikle iç hastalıkları uzmanına git. Neden mi? Genel muayene ile birçok ihtimali değerlendirmek için gerekli. Şikayetin atılamayıp biriken idrar için nörolojik bir ihtimali düşündürüyor. Bel fıtıkları bile bu şikayetleri yapma ihtimali taşıyabilir. Üroloji, nöroloji ve hatta belki de fizik tedavi uzmanına ihtiyaç duyulabilir. Şikayetlerin önemli gecikirsen gittikçe artacak gibi duruyor.

9 yıldır tansiyon hastasıyım. İlaçlarımı kullanıyorum. Son 2 haftadır tansiyonum yükselmeye başladı. İlaçlarımı değiştirmem gerekiyor mu?
Tansiyon ölçümleri değişiklikler gösterebilir. Yani sabit değildir. Ortalama tansiyonunuz ve yüksek dediğiniz ölçümlerin kaç olduğu önemli. Hemen ilaç değiştirmeyi düşünmeyin. Araya giren uykusuzluk, tuzlu yemekler, stresdert- keder-evham, aşırı yorgunluklar, soğuk algınlığı ilaçları gibi tansiyon yükseltebilen ilaç kullanımları, hipertroidi gibi yeni hastalıkların eklenmesi tansiyonun düzenini bozabilir. Bunların tespit edilmesi ve düzeltilmesi gerekir.
Yeniden hipertansiyona ait tahliller için iç hastalıkları uzmanına git. Sessiz katil denilen hipertansiyon yavaş yavaş damarı bozar. İhmalin bedeli ağır olmasın diye doğru muayeneye.

Adet düzensizliğim var. Kilo aldım. Doktor yumurtalığında kist var dedi. İlaç verdi. Korkulacak bir hastalık mı?
Polikistik over sendromu, ya da kistli yumurtalık durumu kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ve kilo problemleri ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Genellikle ilaç tedavisi ile takip edilir. Beraberinde aşırı kilo, kıllanma, şeker hastalığı gibi hastalıklar birlikte görülebilir.

3 haftadır hıçkırıyorum. Nefes tuttum, katı ekmek çiğnedim, ne yaptıysam geçmedi. Beklesem geçer mi?
Üç haftadır geçmemiş bence bekleme.Hıçkırık, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran ve diyafram adı verilen kasın istem dışı kasılmasını takiben ses tellerinin bulunduğu gırtlak bölgesinin aniden kapanmasıyla oluşan bir durumdur.
Dakikada 10-30 kez tekrarlayabilir. Akciğer hastalıkları, kalp büyümesi, kalp krizi, kanser, dalak enfarktüsü, pankreas hastalıkları ve hatta bağırsak düğümlenmesi bile hıçkırık şikayeti ile başlayabilir.
Daha saymaya gerek yok herhalde.

Migrenim var. İlaçtan başka çare yok mu ?
Baş ağrısını başlatan sebepleri tespit et. Onlardan sakın. Soğuk ve rüzgârlı havalarda başını bere, atkı gibi koruyucu bir şeyle ört. Saçını iyice kurut. Sigara içme. Açlıktokluk, stres ve aşırı yorgunluk migreni tetikler sakın.

Sık sık çarpıntım oluyor. İlaç kullanıyorum. Başka öneriniz var mı?
Çay, kahve, sigara gibi alışkanlıklarını terk et. Kafein içeren her türlü gıda çarpıntıyı tetikler. Aşırı açlık-tokluk, sıcaksoğuk, aşırı baharatlı gıdalar çarpıntıyı tetikler. Farklı hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar çarpıntıyı tetikler. Örneğin öksürük şurupları, bazı astım ve kronik bronşit ilaçları da çarpıntı yapabilir. Bazı göz damlaları kalp ritmini yavaşlatabilir. Stres yönetimi, düzenli egzersiz, tuz alımının azaltılması, sigara içilmemesi, alkol alımının azaltılması veya hiç alınmaması ilaç dışı yardımcı uygulamalardır. Tabii yaparsan.

Guatr diyorlar, haşimoto diyorlar bu hastalıklar neyin nesidir?
Bu hastalıklar troid bezimizin hastalıklarıdır. Tiroid bezi, iyot ve tirozinden tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) yaparak, kana tiroid hormonunu salgılar. Çalışması özellikle hipofizin salgıladığı uyarıcı tireotrop hormonunun (TSH) etkisine bağlıdır. Çeşit çeşit hastalığı vardır.