DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 22 Eylül 2017

Delikanlılık hastalığa sökmez

31 yaşında erkeğim. Çok geğiriyorum ve yelleniyorum. Kendimi tutamıyorum. Arkadaşlar, 'Erkek adamsın bir şey olmaz' diyor. Soda içiyorum yine de bana mısın demiyor. Ne olur yardım edin.
Çivi çiviyi söker ama soda gazı sökmez.
Tersine arttırır. İçindeki gaz, sodanın içinde ki gazla birleşince her taraf toz duman olur. Sigara içiyorsan bırak. Sakız, çerez yeme. Burnunu bir kulak burun boğaz uzmanına muayene ettir. Tıkalıysa açtır. Atletsiz, ince çorapla dolaşma.
Delikanlılık hastalığa sökmez. Ayağın, karnın sıcak olacak. Az az ye sık sık ye. İyi çiğne. Sağ elinle sağdan sola karnını günde en az 10 kere 5 dakika ovala. Mutlaka su iç. Sebze, meyve tüket. Tuvaletin gelince erteleme. Yani bu güne kadar annenin veya büyüklerinin söylediklerini yap. Aile doktoruna veya iç hastalıkları uzmanına bir kez muayene ol. TSH, kan sayımı, parazit, vitamin eksikliği ile ilgili testleri düzenlerler. Geçmezse endoskopi ihtimalleri var. Hadi hayırlısı.

39 yaşında çalışan bir bayanım. 3 aydır cinsel isteksizlik yaşıyorum. Eşim de sıkılmaya başladı. Bayan doktor yakınım vardı. Ona anlattım. O da tahlil yazdı. Ama galiba beni yanlış anladı. Erkek hormonu tahlili yazmış. Eşim zannetmiş olmuş. Siz ne dersiniz?
Muhtemelen testosteron hormon tahlili istenmiştir. Kadınlığın vazgeçilmez hormonu östrojen yanında erkeklik hormonu testosteron da kadın sağlığında önemlidir. Genç kızlarda testosteron böbrek üstü bezinden salgılanarak ergenlik döneminde koltuk altı bölgesi ve apış arasında kıllanma olayını başlatır.
Boy büyümesinin tamamlanmasına yardımcı olur. Kadınlarda düşük oranda salgılanan testosteron şehvet duygusunun oluşmasında, kadının cinsel isteğinin artışında rol oynar. Testosteronun normal seviyelerde olması cinsel ilişkide doyuma ulaşması için önemlidir. Ayrıca depresyon, hipotiroidi, kan şeker düşüklüğü hallerid e bu şikayetlere neden olabilir. İç hastalıkları uzmanının takibinde kalın.

26 yaşındayım. Karın ağrım vardı. Dışkıda kanamam oldu. Kalın bağırsağıma kamerayla baktılar. Parça aldılar. 'Kron olabilir' dediler. Ama daha parça gelmedi. Kanserle ilgisi var mı?
Hemen kanser kabusu görmeye başlamayın. Sıkıntı, stres, evham gibi olumsuz-negatif haller beden sağılığını, bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Hangi hastalık olursa olsun çözüm için enerji harcamalıyız. Crohn hastalığı bağırsak kanseri değildir. Ancak bir çeşit iltihaptır.
Tıbbi olarak tüm iltihapların kanser edönüşme potansiyeli olabilir. Ancak daha tanı belli değil diyorsunuz. Eskilerin deyimiyle, "Doğmamış bebeğe, don dikilmez." Önce sonuç gelsin sonra takip yapalım. Sen panikleme.

Başım ağrıyordu. Geniz akıntım da vardı. Hastanede film çektiler. Hemen 'sinüzit' dediler. Ameliyat gerektiğini söylediler. Sizce de ameliyat olayım mı?
Öncelikle her sinüzit tanısı ameliyat gerektirmeyebilir. Ancak muayeneyi eden doktor bilir. Yeni ortaya çıkan sinüzitlerin büyük çoğunluğu ilaç tedavisine iyi cevap verir. Eski ve tekrarlayan sinüzitler ise tedaviye geç ve güç yanıt verebilir. Bu nedenle bu tip sinüzitlerin altında yatan nedenler doğru olarak saptanmalı. Burun, sinüs drenaj kanalları ve genzi tıkayandaraltan hastalıklarda, bu sebebi ortadan kaldırmaya yönelik ameliyat önerilebilir.
Sinüs cerrahisi teknikleriyle sinüs ameliyat edilmiyor. Sinüsün boşalmasını bozan sebep ameliyat ediliyor. Tekrarlayan burun poliplerinde, ameliyat sonrası yeniden polip oluşursa, sinüzit de oluşabilmektedir.
Ameliyatın hayati tehlike yaratan bir riski olmasa da, nadir yan etkiler oluşabilir