DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Eylül 2017

Sigara erken menopoz sebebi

Sigara içiyorum. 46 yaşındayım ve menopoza girdim. Arkadaşlarım 'Daha erken' dedi. Sigara erken menopoz yapar mı?
Sigara dumanındaki kimyasal maddeler üreme fonksiyonlarının azalmasına ve yumurtaların erken tükenmesine neden olabilir. Sigara içenlerde menopoz (adetten kesilme) içmeyenlere göre 2-4 yıl daha erken meydana gelebilir. İçilen sigara miktarı ve içilme süresi menopozu erkene alabilir.

Bir aydır sivilcelerim var. İyice yoğunlaştı. Tahlilde Ast: 56 Alt: 84 çıktı. Açlığa tahammülsüzlüğüm oluyor. Bana yardım eder misiniz?
Tabii ki ederim. Yeter ki dinle. Yağlı ciltlerde sivilceler daha fazla olur.Karaciğer testlerinde hafif yükselme var. Karaciğer yağlanmalarında da testler bu kadar bozuk çıkabilir.Açlığa tahammülsüzlük durumunda kan şekeri düştüğünden özellikle glikozlu hazır gıdalar yani çikolatalar, meyve suları, lokumlar, çok tüketilebiliyor.Hatta birçok farklı gıda miktar olarak da çok tüketilebiliyor. Bu da karaciğer yağlanması yapabilir. İç hastalıkları uzmanı gözetiminde LDH, GGT, TSH, LDL Kolesterol, trigliserid baktır. Şeker yükleme testi yaptır. Ayrıca Hepatit hastalığı ile ilgili bazı testleri yaptır.
Karaciğer ultrasonu çektir. Sonuçları tekrar değerlendirelim.

45 yaşındayım. Adetlerim devam ediyor. Kanser olmaktan korkuyorum. Meme kanseri için hangi tahlili yaptırayım dedim. Ca 15-3 istediler. Bu test bende kanser varsa gösterir mi?
Evet gösterir. Her ne kadar tarama testi değilse de istenir.
Meme kanseri tanısı konmuş kişilerde takipte kullanılan bir testtir. Genellikle CA 15-3 düzeyi ne kadar yüksekse meme kanseri o kadar ilerlemiştir. Kanser büyüdükçe CA 15-3 seviyesinde artış olur. Ayrıca karaciğer ve pankreas kanseri, siroz iyi huylu meme hastalıkları gibi değişik durumlarda da yükselebilir.
Buna rağmen sağlıklı kişilerin belli bir yüzdesinde CA 15-3 de hafif -orta derecede yükselebilir. Kanser dışı rahatsızlıklarda görülen CA 15-3'deki yükselmeler zamanla değişmeme eğilimi göstermektedir.

20 yaşındayım. Sık sık kendi kendimi tatmin ediyorum. Çok yoruluyorum. Bununla ilgili olabilir mi?
Tabii ki olabilir. Bayan mı bay mı olduğunu belirtmemişsin. Zaten fark etmez. Cinsel olarak kendi kendini tatmin, cinsel ilişki kadar çok enerji harcanan bir olaydır. Bedenin kan dolaşımı, hormonları değişir. Ancak her şeyin aşırısı zarardır. Gerek cinsel organlar, gerek ruhsal, gerek sosyal ve gerekse tüm beden için sakıncalı sonuçları olabilir. Kendi kendini bunu yapmaktan alıkoyamıyorsan mutlaka bir psikiyatriste görün.

Okuyorum da herkes erken boşalmadan şikâyetçi. Hocam bende cinsel ilişkide geç boşalıyorum. Bu iyi bir şey mi?
Her şeyin ortası karar. Geç boşalma da rahatsız bir durumdur. Erkeğin cinsel etkinlik esnasında hiç boşalamaması veya geç boşalmasına denir. Cinsel işlev bozukluğudur. Nadir görülür. Bedensel bir nedenden kaynaklanma olasılığı vardır. Ergenlik döneminde görülebilir.
Psikolojik etkenler önemlidir. Tedavisi psikoterapidir. Eşinle sıkıntını paylaş.

Yakında evleniyorum. Hemen çocuk olmasın diye prezervatif kullansam yeterli mi?
Geleceği kimse bilemez. Biz bilinenleri aktarırız. Sonrasına bakarız. Prezervatif ya da kondom kullanmanın dışında "Geri Çekme" denilen erkeğin cinsel ilişkinin sonunda dişinin cinsel organına değil, kendi uzuvlunu geri çekerek dışarı boşalması yöntemi de kullanılır. Sonuçta yüzde 100 bir koruma beklentisi olmaz.

25 yaşındayım. Saçlarım dökülüyor. Evlenirken sorun olur diye korkuyorum. Saçlar neden dökülür? Günlük ne kadar saç dökülmesi normaldir?
Her şeyi kafana takarsan hayat boyu hastalıklar yanından ayrılmaz. Erişkin bir insanda 5-6 milyon civarında kıl bulunur.
Tamamen saçla kaplı bir başta ortalama 100.000 adet saç vardır. Bir saçın ortalama ömrü 2-7 yıldır. Saçın büyüme döngüsü yaklaşık 2-3 yıl sürer... Her saç teli bu aşamada ayda 1 cm kadar uzar. Her gün yaklaşık 100 adet saç dökülmesi normaldir.