DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 15 Eylül 2017

Eşim çok isteksiz. Ne yapsam olmuyor!

65 yaşındayım. Sıkıldım desem andropoz diyorlar. Unutkanlık diyorum andropoz diyorlar. Bu dedikleri hastalık başka ne yapar?
80 yaşını geçebilen erkeklerin bedeni erkeklik hormonları azalırsa değişir.
Kadınların menopozu gibi "Atsa tutar" bir durum gibi. Şaka bir yana erkeklik hormonu testosteron azaldığında hem ruh, hem beden etkilenir. Ani ateş basması, cinsel güç-istek kaybı, sertleşmede azalma, sertlik süresinde azalma, unutkanlık, eklem ve kas ağrıların olabilir. Depresyon, sinirlilik, kaygı, yorgunluk hissi olabilir.
Ne diyelim düzenli beslen, uyu, hareket et.
Kafayı da her şeye takma.

Yeni evlendim. Eşim kabzımal, bense etsiz yemek yiyemiyorum. Kabızlığım var. Eşim etten diyor. Doğru mu?
Doğruluk payı var. Sadece et mi Başka hastalık ya da nedenler var mı? Değerlendirmek uygun olur. Tek yönlü beslenmenin çeşit çeşit zararı var. Günde en az 1-2 porsiyon yani yaklaşık 100-200 gram kadar sebze tüketmek kalp, mide, bağırsak, kan, kas, sinir, cinsel sağlık üstüne sayılamayacak kadar faydası var. Bol su iç, hareket et, hamurdan sakın. Bunları yapmazsan hastalığın olmasa bile basur, makat yırtığı gibi sert-zorlu dışkılama nedeniyle meydana gelen hastalıklara yakalanabilirsin. Testi kırılmadan hanımını dinle. Sonra sadece kırılan testin olmaz!

32 yaşında bıkmış bir adamım! Hanımı ilişkide bir türlü rahatlatamıyorum. Müzik bile açtım yine olmadı. Tavsiyeniz nedir?
Eşin müziği sever mi, sordun mu? Konuştun mu? Nelerden hoşlanıyor veya hoşlanmıyor? Yani doğru cevaplar eşinde.
Anket yapar gibi de sorma. Anlamaya çalış. Yani ilişki sizin aranızda ya o nedenle tavsiyeleri eşinden öğrenmelisin. Eşin sıkıntılıyken, düşünceliyken, yorgunken olsun dersen o da olmaz. Aynı durumlar senin içinde geçerli tabi.

24 yaşında bir kadınım. Yeni evlendim. Eşimle komşuyduk. 2 ay oldu ilişkiye giremiyoruz. Ben kasılıyorum. Eşim de anlayışlı, zorlamıyor. Onu rüyamda bile görsem kasılmış uyanıyorum. Lütfen bana yardım edin!
Kaygılı, ürkek, çekingen, saygılı, vicdanlı, geleneklere bağlı bir haliniz olduğunu düşünüyorum. Anlattıklarınıza bakacak olursak 'vajinismus' dediğimiz bir durum söz konusu gibi duruyor. Yani ilişki öncesi ve sırasında ani, kontrol edilemeyen kasılma nedeniyle cinsel ilişki gerçekleşemiyor. Çözümü olan bir durum bu. Önce güvendiğin bir iç hastalıkları uzmanı bul. Genel değerlendirmen yapıldıktan sonra psikolog ve/veya psikiyatri desteği ile bu sorun çözülür.
Sana özel çözüm ihtimallerini seninle ve eşinle konuşarak çözmeliyiz. Korkma.

Kahvedeyken öksürünce salep iç geçer dediler. Sahlep öksürüğe iyi gelir mi?
Kahvenin dışında içersen, diğerlerine de iyi gelir. Şaka bir yana kahvehane gibi sosyal kapalı mekânlar üst solunum yolu hastalıklarının çoğalmasında önemli bir yere sahiptir. Özellikle kışın iyi havalandırılmadığında öksürükle etrafa yayılan mikroplar birçok kişiye bulaşır.
Hastalığın biri biter öbürü başlar. Hastalar böyle toplu yaşam ortamlarına gitmesinler.
Sahlepe gelince; bazı orkide çiçeklerinin yumrularından hazırlanır. Soğuk algınlığı ve öksürükte rahatlatıcı etkileri bilinir.
Ayrıca afrodizyak etki denilen cinsel isteği, aktiviteyi arttırıcı etkileri nedeniyle padişah sofralarında bile kullanılmıştır. Bol su içmeyi, burnunu açık tutmayı da unutma.

Durup dururken bayılıyorsak sebebi ne olabilir?
Bayılma ile baygınlık birbiriyle karıştırılan ifadelerdir. Eğer başınıza gelen durumda hiç hatırlamadığınız-etrafınızın anlattığı haller varsa buna bayılma-senkop diyoruz. Etraftaki sesleri duyup-gözümüz kapalı-fenalık geçiriyorsak buna baygınlık diyoruz. Bayılma tansiyon düşmesi-şeker düşmesi halleri gibi geçici nedenlerle olabilir. Bununla beraber kalp ritim bozukluğu, bazı beyin tümörlerinin ileri aşamasında bayılma görülebilir.
Önce iç hastalıkları uzmanına ve gerekirse nöroloji uzmanı takibine gir.