DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 12 Eylül 2017

Sperm sayısıyla plastik bardağın ne ilgisi var?

Hocam 20 yaşındayım 2 ayda bir bademcik iltihabı oluyorum ne yapmalıyım?
Bir kere ne yapıyorsan onu yapma. Yani alışkanlıkların beden özelliklerinle birleşip seni sürekli hasta hale getiriyor.
Bademcik iltihabı ismiyle ünlü olan hastalığımız tonsillit hastalığıdır. Tekrarlayan tonsillit hastalığı kalp kapaklarında bile hasara neden olabilir. Bu nedenle 'zaten geçer' deyip umursamazlık etmemelidir. Eğer burundan nefes alıp vermeyi engelleyen durumlar varsa bunlar tespit ve tedavi edilmelidir. Geniz eti, burun duvar eğikliği gibi ameliyatla düzeltilmesi gereken hastalıklar beklemeden tedavi edilmelidir. Ayrıca alerjik durumunun da tespit edilmesi önemli. bunların dışında sadece tonsilla dediğimiz bademciklerin kendisi ile ilgili durumlarda beklemeden tedavi edilmelidir. Hemen bir kulak burun boğaz uzmanına muayene ol. Gerekirse iç hastalıkları uzmanıda seni değerlendirsin. Tedavi ve takip için gereken düzenlemeleri yaptır. Çıkan sonuçlarla birlikte tekrar haberleşelim.

Doktorların dediğine göre uyuz olmuşum. 45 gündür bi türlü geçmiyor. Ne tavsiye edersiniz?
Dünyada her yıl yaklaşık 300 milyon kişinin uyuz olduğu tahmin ediliyor. Yani yalnız değilsin. Uyuz bir parazit tarafından oluşur. Bu parazit temas ile bulaşır. Uyuz düşünülmesini sağlayan başlıca klinik belirtiler uykudan uyandıracak kadar şiddetli kaşıntı olması, hastanın yakın temasta bulunduğu kişilerde de kaşıntı olması, kaşıntının özellikle, koltuk altı, kasık, göbek çevresi, göğüs ucu, el bileği gibi bölgelerde yoğunlaşması, parazitin yürüdüğü yerlerde oluşan çizik çeklinde tünellerin (silion) görülmesi, diğer kaşıntı ilaçlarına yanıt alınmamasıdır. Uyuz kremleri banyo yaptıktan sonra boyundan aşağı tüm vücuda sürülür. Krem 8-12 saat vücutta kaldıktan sonra tekrar yıkanılır.
Yıkandıktan sonra yeni veya kaynatılmış giysiler giyilmesi çarşafların değiştirilmesi gerekir. Ailede yakın temas olan kişilerinde bu tedaviyi kullanması gerekir. Kalan parazitler için 1 hafta sonra aynı uygulama tekrarlanabilir. Bu uygulamaları doğru yapmadıysan veya evde başka birinde varsa bir daha bir daha uyuz olabilirsin.

3 yıldır evliyiz, çocuğumuz olmuyor. Üroloji uzmanımız sperm sayımı az buldu. Plastik bardakla su ve sıcak içecekler içme dedi. Doktora bir şey demedim ama beni başka hastayla karıştırdı galiba. Spermle plastik bardağın ne ilgisi var?
Çok ilgisi var. 'Bisfenol' ve 'ftalat' içeren plastik paketler, pet şişeler (Poli Etilen Tereftalat) östrojen yani kadınlık hormonu benzeri maddeler açığa çıkarır. Erkeklik fonksiyonları bu maddelerden olumsuz etkilenir. Sperm sayısı da bu nedenle azalabilir. Sıcak suyla karşılaşan bu plastikler normalden 55 kat fazla bisfenol salgılar. Bu da sperm sayılarını daha fazla etkileyebilir.

6-7 yıldır şeker, 20 yıldır da böbrek hastasıyım. Önceki sene kalp krizi geçirdim. Anjiyo oldum, stent takıldı. Prostatım da var. Şimdiki şikayetim, diyet yapmama rağmen şekerim yüksek çıkıyor. İnsülin kullanıyorum. O kadar da stresli bir insan olmamama rağmen neden şekerim bir türlü düşmüyor?
Şeker hastalığında bir numaralı tedavi diyet listesini tam ve doğru uygulamaktır. Bununla beraber yeterince hareket etmezseni kan şekerinde dalgalanmalar olur. Düzenli ve yeterli su tüketimi yoksa kan şekerini ayarlamak kolay olmaz. Bunların dışında özellikle insülin kullananlarda insülin miktarı fazla kullanılıyorsa önce düşmeler sonra yükselmeler meydana gelebilir. Kan şekeri gereğinden fazla insülinle çok düşürülürse bedenimizdeki yedekler devreye girerek gereğinden fazla kan şeker düzeyini yükseltebilir. Bütün bunları düzenli doktor takibinde kalarak kolayca düzenleyebilirsiniz. Yani şimdi hemen düzenli takip edileceğin iç hastalıkları uzmanı bul.

İşyerim iflas etti. Borçlar beni bitirdi. Doktor depresyon ilacı verdi. Son 2-3 aydır cinsel ilişkide doyuma ulaşamadan her şey bitiyor. Hapları almaya devam edeyim mi?
Ani ve aşırı gelişen sıkıntılar, korkular, kullanılan ilaçlar cinselliği olumsuz etkileyebilir. Özellikle depresyon ilaçları sertleşmeyi, cinsel isteği engelleyebilir. Hangi ilaç olursa olsun, yan etkisini görürseniz hemen ilacı yazan doktorunuza bilgi verin.verin. Yeniden tedaviler düzenlensin.