DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 11 Eylül 2017

Çok şeker yersem şeker hastası olur muyum?

Migren ilacı zararlı mı? Komşum bu ilacı mı kullanıyorsun, seni mahfeder dedi. Migrenim de sık sık azıyor. İlaç kullanmadan tedavi olur mu?
Komşuna selam söyle. İyi niyetli olduğuna eminim. Ayrıca konuştuğu konunun uzmanı olmadığına da eminim.
Bir de senin düzenli muayene olduğun bir nöroloji uzmanın yok bence. Öncelikle kendi hayatını iyi takip et. Migren atağı geçirdikten sonra hemen öncesinde neler yaptığını hatırla ve not tut. Olabildikçe riskli halleri tekrarlama. Bununla beraber açlık, uykusuzluk, hatta fazla uyku, sigara, keskin her türlü koku, doğum kontrol hapları, alkollü içecekler, kaygıstres- korku-yorgunluk, parlak ışık, lodos rüzgarı, kadınlarda adet hali migren atağı başlatabilir. Doktorun senin için ilaç verdiyse kullan. Migren tedavisinde kullanılan ilaçlarında kendine has yan etki ihtimalleri vardır. Ama hayatınıda mahfetmezler.

Şeker hastalığından çok korkuyorum. Anne ve babamda yok. Teyzelerimde var. Ama hepsi de baya şişman. Ben de 68 kiloyum.
Sizce risk altında mıyım?
Kilonuzu yazmışsınız ama boyunuzu yazmamışsınız. Ailede diyabet öyküsü olanlar, sigara kullananlar, kalp ve tansiyon hastaları, bel çevresinin geniş olanlar, kilolu olanlar, gebeliğinde dört kilonun üzerinde çocuk doğurmuş olanlar, hareketsiz yaşam sürenler, stres altındakiler, şehirlerde yaşayanlar şeker hastalığı riski altındadır. Kafayı her şeye takma.Düzenli beslen, düzenli hareket et. Bol su iç. Mümkünse iç hastalıkları uzmanına muayene ol. Gerekirse 75 gram glikoz ile 2 saatlik şeker yükleme testi yapılabilir.

48 yaşındayım. Elektrik direkleriyle ilgili dışarda çalıştığım bir işim var. Sırtım ve bacaklarım sık sık ağrıyor. Son günlerde fazla ağrı kesici kullandım. 1 aydır da düzenli beslenemiyorum. Şimdi karnım ağrıyor. Büyük abdestim siyah. Ne olabilir?
Uzun süreli düzensiz beslenme midebağırsak hastalığı olanları olumsuz etkileyebilir. Üstüne ağrı kesici kullanımı söz konusu olduğunda mide-bağırsak sisteminin bir bölümünde gizli veya aşikâr kanamalar meydana gelebilir. O zaman dışkı rengi koyu, siyah renk olur.
Kötü kokuludur. Kanamanın miktarına göre şekilsiz veya ishal olabilir. Bazı durumlarda da dışkı rengi siyaha olabilir.
Demir içeren ilaçlar, karaciğer-dalak gibi sakatat, üzüm-şalgam gibi gıdalar kanama olmaksızın dışkı rengini değiştirir. Öncelikle ağrı kesici kullanmayın. Yapılacak ilk iş hemen acil kliniğe başvurmaktır.
Kan sayımı ve dışkıda gizli kan testi ve muayenenin tamamlanması gereklidir. Bu konuda testler kanamayı işaret ederse en kısa sürede tedavi başlanmalı ve üst mide bağırsak sistemi hatta belki de daha sonra alt bağırsak sistemi endoskopisi yaptırmak uygun olacaktır. İhmale gelmez.

Doktor bey. 31 yaşındayım. Şekerli gıdaları çok seviyorum. Önüme gelen şeker yeme şeker hastası olursun diyor. Neden şekerli yemeyeyim ki?
Çünkü şekerli gıdalar hızla bağırsaklardan emilir. Ardından pankreas bezimiz hızla insülin dediğimiz sıvıyı kana bırakır. Ve yine hızlı bir şekilde glikoz dediğimiz kan şekeri düşer. Yeniden ve hızlı bir şekilde açlık hissi başlar. Hızlı acıkmak istemiyorsak mümkün olduğu kadar şeker ve şekerli yiyecek ve içecek tüketmemeliyiz. Bu kısır döngü bir süre sonra bizleri şeker hastası yapar. Patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, muz (olgun), karpuz, krakerler, mısır cipsi, mısır gevreği gibi gıdalardan da sakınmak uygundur.


Doktor bey 50 yaşında bir erkeğim. 1.5 yıl önce troid bezimin çok çalıştığı tespit edildi. İlaç kullanıyorum. Ondan yana bir sıkıntım yok. Geçen bir akciğer filmi çektirdim. Kemik erimesi var dediler. Karışmış olabilir mi?
Tabi ki filmin ismini-tarihini değerlendirmek gerekir. Özellikle troid bezi çok çalışması da kemik erimesi açısından risk faktörüdür. Bununla beraber yaşlılık, menopoz, uzun süren hareketsizlik, zayıf ve ince yapılı olmak, 50 yaşından sonra kırık olması, düşük kemik kütlesi, ailede kemik erimesi ve kırık öyküsü, yaşam boyunca düşük kalsiyum alımı, kortizon ve antikonvülzan (sara) ilaçlar, sigara ve alkol kullanımı kemik erimesine neden olabilir.