DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 9 Eylül 2017

Sık sık idrara çıkıyorum suyu azaltayım mı?

27 yaşındayım. 27 haftalık gebeyim. 24'üncü haftada şeker yükleme testinde şekerim çok yüksek çıktı. Diyet verildi. İnsüline başlamak istediler. Korktuğum için kabul etmedim. Şekerim bir türlü düşmüyor.
Ne yapabilirim?
Müstakbel anne olarak sorumluluklarının farkına varmana sevindim. Doktorlarının dediği zamanda şeker yükleme testini yaptırmışsın. Bazıları "Benim şeker hastalığım yok ki, kesin para kazanmak için tahlil yaptırıyorlar" deyip bebeği ve kendilerini riske atıyorlar. Ancak insülin tedavisinden korkmuşsun. Sakın korkma. Yoksa sen de bebeğin de zarar görebilirsin. Korku ve sorularını doktorunla paylaş. Düzenli olarak diyet uzmanın tarafından verilen listeyi uygula. Hareket et, egzersiz yap. Gebelik diyabetinde hareket tedavide diyet ve ilaç kadar önemli. Hareketsiz gebenin şekeri zor düşer. Gereğinden fazla dozlarda insülin kullanılabilir.

Hocam, eşim ilişkiye girerken gaz çıkarıyor. Beni rahatsız ediyor. Dikkatimi dağıtıyor. Erken boşalma oluyor. Ne ilaç kullanmalıyım?
Cinsel ilişki sırasında hareket ve pozisyona bağlı olarak bağırsakların belli bölgelerinde gaz birikmesi oluyorsa beden tahliye eder. İlişki öncesi gaz birikmemesi, varsa tahliye edilmesi uygun tedbir olacaktır. Muhtemelen kendisi de bu durumdan haz etmiyordur. Günlük hayatta bağırsak hareketleri, dışkılama özellikleri, yedikleri, hareketleri gaz birikimini arttırabilir. İlişki sırasındaki bu durum nedeni ile erken boşalmanız doğal. Siz de ilişki sırasında bu durumun olabileceğini düşünerek dikkatinizi yoğunlaştırırsanız iyileşme sağlayabilirsiniz. Bunun için hemen ilaç kullanma.

Amcalarımda, dayımda, halamda kolesterol yüksek. Şikayetim yok ama kolesterol tahlili yaptırsam mı? Şişmanlık kolesterolü yükseltir mi? Ne yapayım?
Kolesterol hasta eden bir madde değildir. Aşrı yüksekliği hastalıklara neden olabilir diye tedbir alınır. Tahlil yaptır.
Sülalece tedbir almanız gerekir. Ailesel kolesterol yükseklikleri olabilir. Perhiz yaklaşık %30 düzelme sağlayabilir. Yani yemeği düzeltmek her şeyi düzeltmez. Varsa sigarayı bırak. Hareket et, bol su iç, stres yapma (kolaysa).
Yine de içeriğindeki beta glukan nedeniyle bağışıklık sistemini de güçlendiren yulaf, arpa, çavdar gibi tam tahıllar damar sertliğini arttırdığı düşünülen kolesterolün yükselmesini engeller. Kuru baklagiller, yeşil çay, zeytinyağı, kuruyemişler, portakal ve domates kolesterolün dengelenmesi, verdiği zararların azaltılmasına yardımcı gıdalardır.

Cinsel organım küçük. Yeni evliyiz. Eşimle hiç bunu konuşmadık. Erkekliğime laf söylerse ne cevap veririm bilmiyorum. Ne yapmalıyım?
Eşinle konuş. Cinsel ilişki tek kişilik değildir. Ayrıca cinsel ilişkiden keyif alıp almamak cinsel organ büyüklüğü ile ilgili değildir. Kadın cinsel organının derinliği 10 santimetre kadardır. Zaten ilişkiden haz aldığı bölge ilk 3-4 santimetrelik yerdir.
Uzunu kısası olmaz. Cinsel ilişki öncesi sevişme döneminin uzunluğu daha önemli bir durumdur. Unutma. Sıkıntın devam ederse psikolog veya psikiyatriste git.

Bütün sülalem kalp hastası. Arkadaşlarım fındık ye diyor. Fındık kalp hastalığından korur mu?
Tek başına değil. Ama düzenli tüketilirse kolesterolü düzenleyerek damar sertliği gelişmesini azaltır. Damar koruyucu kolesterol yapımını arttırır. Şeker hastalığı içinde koruyucudur. Yapıdaki yüksek E vitamini, vücudun günlük ihtiyacını karşılamakta ve yağları ve hücreleri korumaktadır. Yüksek arginin amino asidinden damarı gevşeten bir molekül (nitrik oksit) sentezleyerek, damar yapısı korunmaktadır. Ayrıca yapıda bol bulunan kalsiyum, magnezyum, potasyum, folik asit ve diğer eser elementler, vücutta birçok faydalı etkilere neden olmaktadır. Fındık koruyucudur. Tabii yersen.

2 aydır sık sık idrara çıkıyorum. Adet düzenim normal. Ha bire antibiyotik alıyorum geçmiyor. Su iç dediler. O zaman da sürekli idrara çıkıyorum. Suyu azaltsam faydası olur mu?
Kadınlarda sık sık idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Tedavi olmazsan böbrek yetmezliği bile yapar. Hastalığın sana yükmüş gibi düşünme. Hemen tedavisine bak. Mantar enfeksiyonları tekrarlar. Şeker hastalarınında ilk şikayet sık idrara çıkmak olabilir.
Suyu sakın azaltma. Maydanoz çayı yap iç. Hemen tam idrar tahlili yaptır. Mutlaka bir kez üroloji muayenesi ol.