DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Ağustos 2017

Kısırlığın çözümü var

3 yıldır evliyiz. Gebeliği engellemek için korunmuyoruz. Hala çocuğumuz yok. Soracaklar diye memlekete gidemiyoruz. Doktor eşime 'Normal' dedi. Bunalımdayım. Ne yapayım?
"Herkes ne diyecek?" diye yaşamaktan vazgeç. Çocuk olunca da başka şeyler sorarlar. Ancak önce üroloji uzmanına git. Sorun ne olursa olsun bir sürü çözüm ihtimali var. Üreme sistemi-idrar yolu enfeksiyonları, varikosel, hormon hastalıkları, stres, üreme organlarındaki doğumsal yapı farklılıkları söz konusu olabilir. Ayrıca bir sebep olmadan da sperm sayısı, hareketlilik veya spermin şekilsel özelliklerinde bozukluklar olabilir. Haydi hemen doktora.

Hocam, kısaca bir şey sormak istiyorum. Ortalama olarak, yani tahminen ilişkimiz 7-8 dakika kadar sürüyor. Ben rahatlasam da eşimde aynı hali pek görmüyorum. Moralim bozuk. Bu durum için erken boşalma denebilir mi?
Anlattıklarına göre sana ait cinsel aktivitede pek sorun yok. Ancak eşin bu ortalama doğal kabul edilen sürelerde rahatlayamıyor. Eşinizi tanıyın, anlayın. Korkularını, hassasiyetlerini bilin. Meraklarını giderin. Cinsellik eşler arasında bile konuşulmayan, paylaşılmayan bir konu olunca herkes kendi kendine hesap kesiyor. Kadınların durumu erkeklerden farklıdır. İlişki öncesi dönemini daha uzun tutun.Diyelim ki sana ait her özellik normal.O zaman eşinde 'orgazm bozukluğu' dediğimiz bir durum olabilir. Orgazm bozuklukları genç kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Yaşla birlikte kadınlarda orgazm durumu artmaktadır. Ayrıca onun rahatlamasını istiyorsan rahatlama önceliğini ona verecek şekilde davran.

Hocam guatrım var. Adetim düzensizleşti. Ara ara TSH testi yaptırıyorum. Ancak mememden süt gelmeye başladı. Bir hormon testi daha istediler. Ben bir şey anlamadım.Tümör olabilir' diye konuşurlarken duydum. Çok korkuyorum. 2 çocuğum var. Küçükler. Lütfen yardım edin
Memeden süt gelmesine 'galaktore' diyoruz. 'Prolaktin' dediğimiz bir hormon fazlalığında sık görülür. 'TRH' dediğimiz hormonları kontrol eden bir hormon var.Bu TRH hormonu guatr, hipotroidi gibi hastalıklarda artabilir. Bu da prolaktini de arttırabilir. Ayrıca beyinde hipofiz bezinde prolaktin hormonu üreten bezeler olabilir. Bunlara da 'tümör' denir. Öldürücü, hayat kısıtlayıcı özellikte değildir. Panikleme. İlaç veya operasyonla çok güzel düzelmeler olur.Rahat rahat çocuklarınla vakit geçir.

Eşim eskisi gibi sertleşemiyor.'Prostat olmasın' dedik ürolojiye gitti.'Erken andropoz olabilirsin' demiş.Andropoz kaç yaşında başlar?
İleri yaş erkeklerdeki 'testesteron' yani erkeklik hormonundaki düşüşe 'andropoz' denir. Genellikle erkeklerde yaşa bağlı olarak andropoz gözlenir. Bu hormonun azalmasına neden olan çeşitli hastalıklarda erkek cinsel fonksiyonları etkilenir. Hemen panik yapmayın.
Doktor 'olabilir' demiş. Önce kan tahlilleri çıksın. Andropozda cinsel dürtü azalır, daha az sertleşme olur, yaşam sevincinde azalma olur, boy kısalmaya başlar, sıkıntılı ruh hali artar, spor yetenekleri azalır, iş temposu azalabilir.

Karnımın sağ üst tarafı ağrıyordu.Safra kesesinde küçük taşlar buldular. Ameliyat oldum. Dışkım yağlı çıkıyor. Ameliyat hatası olabilir mi?
Safra kesesi karnın sağ üst kısmında, karaciğerin altında yerleşmiş armut şeklinde bir organımızdır. Karaciğerde yapılan safra, bağırsağa geçmeden önce safra kesesine gelerek burada birikir ve demlenir. Yemek sonrasında safra kesesi kasılarak içindeki safranın safra yolları vasıtasıyla bağırsağa akması sağlanır.Safra, bağırsakta yağların sindirimi ve emilimini sağlar. Yağlı yemeye devam edersen şikayetlerin azalmaz.

Doktor bey ben dövme yaptırmak istiyorum. Ama kansere neden olur diye korkuyorum. Sizce zararı var mı?
Geleceği bilmem mümkün değil.Ancak, yazdıklarından anladığım kadarı ile dövme konusunda çok da istekli değilsin. Bir uygulama kanser yaparsa tehlikeli, yapmazsa tehlikesiz midir? Özellikle bulaşıcı hastalıklar açısından dövme ile ilgili riskler vardır.Derisi insanın orijinal ve vazgeçilmez kıyafetidir. Paha biçilmez, dünyada bir tane olan bir kıyafettir insanın cildi. Mümkün olduğu kadar korumak kollamak önemlidir. Çünkü yedek parçası yok. Ona göre...