DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Ağustos 2017

Hızlı zayıflamak safra taşı nedeni

27 yaşındayım. Lotocuyum. Askerliğimi yaptım. Karnımın sağ üst tarafında ağrı vardı. Ultrasonda 'Safra kesesinde taş var' dediler. Yanlışlık olabilir mi?
Anlaşılan ürküp-korkup huzursuz olmuşsun. Güven duyduğun bir yerde tekrar ultrason çektir. Safra kese taşı ailesel, diyet, hormon, kan-karaciğer hastalığı, alkol, kullanılan ilaçlar gibi birçok konudan etkilenebilir. Erken yaşta da görülebilir.Ayrıca hızlı kilo verenlerde de safra taşı oluşabilir. Genç bir erkek olarak yakın zamanlarda hızla kilo verecek uygulamalar yaptıysan sebep bu olabilir. İç hastalıkları uzmanı ve gerektiğinde genel cerrahi uzmanının tavsiyelerine kulak ver.

39 yaşında müzisyenim. Babamın da benim de tansiyonu yüksek. Doktor tansiyon ilacı verdi. Cinsel hayatım allak bullak oldu. İlacı kesmek istedim. Tansiyonum yükseldi. Bana yardım edin.
Hipertansiyon; adı üstünde yüksek gerilim demek. Sıkıntı varsa çare de var.Ailesel yatkınlığının üstüne gergin kişiliğin erken yaşta tansiyonunu yükseltmiş.Hipertansiyon uzun sürede cinsel hayatı etkileyebilir. Ancak anladığım kadarıyla ilaçtan sonra cinsel hayatın bozulmuş.Bazı tansiyon ilaçları iktidarsızlık, erektil disfonksiyon yapabilir. Hemen doktoruna git. Başka ilaç versin. Düzenli beslenmek, iyi uyumak, hareket etmek gerekiyor. Hayat şeklini ve alışkanlıklarını değiştir. Yoksa hastalık seni değiştirecek.

Boksörüm. İdrarımda koyulaşma, yanma oldu. Kasıklarım çok ağrıdı. Acile gittik. 'Kanama var, hematüri var' dediler. Hematüri ne demek?
İdrarda kan hücreleri (eritrosit, alyuvar) bulunması durumuna 'Hematüri' deriz.Çıplak gözle bakıldığında normal görülen idrarın rengi koyulaşabilir. Ama çıplak gözle bakınca kanama olduğu anlaşılmayabilir.Mikroskop altındaki tahlilinde fazla sayıda kırmızı kan hücresi bulunmasına mikroskopik hematüri denir. Makroskopik hematüride ise idrarda çıplak gözle görülecek kadar belirgin kanama vardır ve idrar çay ya da kola rengindedir. Karın bölgene aldığın travmalar açısından da konuyu değerlendirmek gerekir. Doktoruna gittiğinde mesleğini açıkla.

2 aylık evliyim. Eşimle hala beraber olamadım. Benim yüzümden; erkekliğim yetmiyor yani. Utancımdan ölüyorum. Eşim bir şey demiyor. Ama o da huzursuz. Hangi doktora gideyim?
Cinsel tatmin için gerekli olan sertliğin sağlanamadığı duruma "Erektil Disfonksiyon" diyoruz. Ortalama 3 aylık bir takip gerekiyor. Erkeklerde sık görülür.Yaş ilerledikçe daha sık görülür. Ayrıca şeker, damar, psikiyatrik ve hormon hastalıklarında sık ortaya çıkar. 2025 yılında dünya çapında yaklaşık 332 milyon erkekte görülmesi bekleniyor. Ek olarak şişmanlık, hipertansiyon, kan yağı ve kolesterol yüksekliği gibi birçok kronik hastalık bu soruna neden olabiliyor. İlaçla, psikoterapiyle veya bazı müdahale ve enjeksiyonlarla tedavi edilmeye çalışılıyor.Hemen üroloji uzmanı bul. Muayene ol.

41 yaşında adetleri düzenli bir bayanım. Teyze kızımda meme kanseri var. Benim tarama yaptırmam gerekli mi?
35-45 yaş arası kadın ölümlerinin en sık nedeni olan meme kanseri kadınlarda en fazla görülen kanser türüdür. Meme kanserinin görülme oranı, yaşla birlikte doğru orantıda artmaktadır. Bu nedenle 40 yaş sonrası kadınların düzenli meme muayenesi, mamografi ve her ay kendi kendilerine yapacakları kontrol, erken teşhise olanak tanımaktadır. Teyze kızında bu hastalığın varlığı senin de ihmal etmemen gerekir demektir. Bir an önce doktor başvurusu yapmalısın.

Ben korumayım. Babayiğitim ama evlenemiyorum. Arkadaşlarımın anlattıklarına göre benimki daha kısa. Görüştüğüm bir kız var ama evlenmekten korkuyorum.Rezil olurum. Arkadaşlarım size sormamı istediler. Ben de sordum. Sizce ne yapmalıyım?
O kadar sıkılmanı gerektirecek bir durum yok. Öncelikle arkadaşlarının lafıyla yola çıkarsan yaya kalırsın. O sohbetlerde ispat değil iddialar konuşulur. Ayrıca sayısal konu işin özü değildir. Cinsel ilişkiden keyif alıp almamak, çocuk sahibi olup olmamak cinsel organ büyüklüğü ile ilgili değildir. Kadın cinsel organının derinliği 10 santimetre kadardır. Zaten ilişkiden haz aldığı bölgede yaklaşık ilk 3-4 santimetrelik bölgesidir.
Yani uzunluk kısalık mevzusunu kafanda büyütme. Çocuk sahibi olmak için de cinsel organının uzun olması gerekmez. Birbirini sevip sayan eşlerin cinsel hayatları da sıkıntısız olur. Ayrıca cinsel ilişki öncesi sevişme döneminin uzunluğu daha önemli bir durumdur. Sıkıntın cinsel organının sertleşmesi ve sert kalma süresi ile ilgili olumsuz haller yaratabilir. Bir an evvel bu işi kafandan at.