DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 17 Ağustos 2017

Zeytinyağı şekeri düzenler

Annem 54 yaşında hem şeker hem de tansiyon hastası. Önceden zeytinyağlıları çok yerdi. Şimdi "Şekerimi yükseltir" deyip yemiyor.
Yesin mi yemesin mi?
Özellikle zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Kalp-damar hastaları için zeytinyağı çok önemlidir. Çünkü bazı sebzelerde nitrat maddesi vardır.
Zeytinyağı içindeki acımsı tadı veren yağ asitleri bu nitratlarla birleşerek damar genişletici maddeler üretir. Bu da doğal ilaç gibidir. Çünkü damar genişletici ilaçlarda da nitrat içeren maddeler bulunur. Bu maddeler tansiyon düzenleyici etki de gösterir. Ispanak, brokoli, lahana, havuç, kırmızı pancar, dereotu ve marul nitrattan zengindir. Ayrıca zeytinyağı, havuç gibi kan şekerini hızlı yükseltebilen gıdaların bu etkilerini yavaşlatarak şeker hastalarının rahatlıkla bu gıdaları tüketebilmelerini sağlar. Bu nedenle zeytinyağlılar fazla miktarlarda olmamak kaydıyla rahatlıkla tüketilebilir.

58 yaşında vergi memuruyum. Adetlerimin düzeni bozuldu. Menopoza giriyorum galiba. 'D vitamini tahlili yaptır' dediler. Tahlil yaptırayım mı?
D vitamini düzeyi tayini pahalıdır, düzenli olarak ölçülmesini önermeyiz.
Yatağa ve eve bağımlı kişilerde bakımevleri ve huzur evlerinde kalanlarda D vitamini eksikliği ve yetersizliğine yol açabilecek bir hastalığı olanlarda, osteoporozu olanlarda, düşük travmalı kırık öyküsü olanlarda (örneğin ayakta dururken düşenlerde), kan kalsiyumu, kan fosforu düşük olanlarda, D vitamini metabolizmasını etkileyecek ilaçları kullananlarda test yapılır. Senin durumuna doktor karar vermelidir.

41 yaşındayım. Bana bir yol gösterin. 6 ay önce evlendim. Son 3 aydır bir sıkıntım var. Hanımla beraberken çabucak bitiyor. Bir de 4 yıldır şeker hastasıyım. Ara ara ilaç kullanıyorum. Şeker bir şey yapar mı?
Şeker hastalarında cinsel hayat olumsuz etkilenebilir. Erken boşalma şikayetlerden birisi olabilir. Bu nedenle perhiz-su-hareket-düzenli tedavi ve stres kontrolü şart. Uzun süren, düzensiz beslenen, düzensiz ilaç kullanan kişilerde olumsuzluklar fazla görülür. Erken boşalmanın en önemli sebebi stres-sıkıntıkorku- kaygıdır. Bunun üstüne yorgunluk, uykusuzluk, ispatlama çabası, isteksizlikte eklenince 3 tane hap yutsan nafile. Zaten 3 tane hap da yutulmaz. Bir kez mutlaka üroloji uzmanına muayene ol. Ayrıca sana dediklerimi yapmana rağmen şikayetlerin geçmezse mutlaka psikolojik destek al. Gerilim erken boşalmayı tetikler.

Sağ kolum sürekli ağrıyor. EMG çektirdim temiz çıktı. Nörolojiye gittim. Boyun MR'ı çektirdi. Beyin cerrahisi boyun fıtığı olduğunu söyledi. İki iğne ve kas gevşetici verdi. Hepsini kullandım ama geçmedi. Kolum şimdi daha çok ağrıyor. Ne tedavi önerirsiniz?
Tek taraflı kol ağrısı şikayetleri sinir lifleri- kas lifleri-tendon, bağlar ve damar hastalıkları ile ilgili olabilir. Senin yapılan testlerin sinir lifleri ile ilgili. Boyun fıtığı da sinir lifini sıkıştırıp ağrı yapar. Hemen geçmez. İlaçlar dozu arttırdıkça daha etkili olmaz. Hatta mide kanaması riski yaratır. Mutlaka fizik tedavi uzmanı ile görüş. Onun tavsiyelerini dinle. Fizik tedavi uygulaması verirse sabırla uygula. Sinir kılıfları çabuk bozulur, zor düzelir. Ayrıca kolunda renk ve ısı değişikliği var mı yok mu belirtmemişsin. Renk koyu-mavi-mor gibi ve ısıda azalmış yani soğuksa damar hastalıklarının araştırılması da uygun. Sabır, gayret olmadan tedavi olmaz.

2 aydır cinsel organımda siğil, sivilce gibi bir şeyler çıktı. Adetlerim düzenli. 27 yaşındayım. Özel güvenlik işinde çalışıyorum. İnternetten siğillerin kanser yaptığını okudum. Bu doğru mu? Kanser olmamak için nasıl tedbir almam gerekir?
Yağmur yağmadan ıslanmaya başlamışsın. Panik ve korku hastalıkların temelidir unutma. Korkular bağışıklık sistemimizi bozar. Sonra da hasta oluruz.
Sakin ol. Önce her cinsel organ siğili kanser yapmaz. Senin hastalığının tanısının konması lazım. Hemen kadın hastalıkları uzmanına git. Korkulu rüya görmektense uyumamak daha iyidir derler. Hemen tanı koyalım, sıkıntılarına çare bulalım.
Cinsel organ siğillerini genellikle Human Papilloma Virüs (HPV) dediğimiz virüs yapar. Bazı HPV tipleri, rahim ağzında kansersi değişikliklere, rahim ağzı, penis ve makat kanserlerine neden olabilir. Bazı HPV tipleri ise kanser riski taşımaz. Basit siğil yapar. Bunları ayırt etmeden tedavi ve takip düzenlenemez. Doktorun önerirse HPV aşısıda yaptırabilirsin.