DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 30 Temmuz 2017

Sigara bebek yolunu kapatır

1.5 yıllık evliyiz. Doğum kontrol için bir şey kullanmıyoruz. Cinsel hayatımız iyi. Ama çocuğumuz olmadı. Doktor eşime de bana da 'İçiyorsanız sigarayı bırakın' dedi. Günde 3 paket sigara içip çocuğu olan arkadaşım var. Buna ne diyeceksiniz?
Ne diyeyim. Yaptığın hesaba göre senin de çoktan çocuğun olmalıydı, öyle mi? Ama olmadı diyorsun. Yani her beden farklı. Her hayat farklıdır. Başkasıyla hiçbir konuyu kıyaslama. Çocuk sahibi olma konusu da buna dahil. Ayrıca hiçbir hastalığı, tıbben olumsuz hali olmayan çiftlerin bile çocuk sahibi olmama ihtimalleri vardır. Doktorlar çiftlerin isteği doğrultusunda tıbbın bildiği olumsuz şartları düzene sokmaya çalışır. Yardım ve gayret üretir. Yapılan tıbbi çalışmalara göre üreme çağındaki kadınlarda günlük içilen sigara miktarının ve sigara içme süresinin doğurganlığı ve üreme yeteneğini doğrudan etkilediği biliniyor. Sigara içen kadınlarda çocuk sahibi olamama oranı, içmeyenlere göre 10 kat daha fazladır. Kadınların yüzde 13'ünde de çocuk sahibi olamamanın nedeni sigara içimi olarak bulunmuştur. Yani, 'Sigara içme' dedi diye doktoruna biraz kızmışsın. Ne yapalım! Hamama giren terler.

Erken boşalma yaşıyorum. Bu yüzden çok sıkıntıdayım. Nasıl bir tedbir almam gerekir? Geciktirici kremler işe yarar mı?
Geciktirici kremler bir süre faydalı olabilir. Önemli olan gerçek sebebin düzeltilmesidir. Erken boşalma cinsel ilişki sırasında erkeğin istemi dışındaki boşalmadır. Psikiyatrist ve üroloji uzmanı desteği gerekebilir. Ailenin ve toplumun cinselliğe bakış tarzı, üzüntülü yaşantılar, ayrılık kaygısı, eksik veya yanlış bilgilendirilme, eşler arasındaki iletişim biçimi, cinsel istismar, eşler arası uyumsuzluk, cinsel iletişim sorunları, cinsel başarı kaygısı, fiziksel ya da psikiyatrik hastalıklar, yorgunluk ve stres, aşırı alkol ve ilaç kullanımı, evlilik öncesi ve dışı ilişkiler de erken boşalmanın diğer nedenleri olabilir. Sorunun çözümü ile ilgili yanlış uygulamalar, cinsel etkinlikten kaçınma, çok sık cinsel etkinlikte bulunma, performans kaygısı, eşin tepkileri, suçluluk ve utanç duyguları da sıkıntının devam etmesine neden olabilir. Doğru psikoloğa muayene olmaya. Sonrası tamam...

Almanya'dan Türkiye'ye çocuklarımızı sünnet ettirmek için geldik. Yaşları 9 ve 11. Nelere dikkat etmeliyiz? Kime yaptırmalıyız? Bu yaşlar riskli mi?
Sünnet olmak için çocuklarınızın yaşları uygun. Sünnet için 1.5-6 yaş arası önerilmez. 6 yaş sonrasında çocuklar sünnetin hem sağlık hem de toplumsal yanının farkına varabilir. Bu anı hatırlar. Bu yaşlarda sünnetin genel anestezi veya ciddi ilaçlı sakinleştirme işlemiyle yapılması uygundur. Uygun olmayan şart ve ortamlarda ehliyetsiz kişilerce yapılan sünnetler kalıcı sakatlıklar da dahil ciddi sonuçlara yol açabilir. Çocuklarda uygulanan tüm cerrahi girişimlerde gösterilmesi gereken sedasyon veya genel anestezi titizliği ve psikolojik hazırlık ihmal edilirse, sünnet işlemi, etkisi ömür boyu sürebilecek bir psikolojik travmaya dönüşebilir. Ayrıca operasyon sonrası dönemde enfeksiyon, kanama, eksik veya fazla derinin kalması, çeşitli yaralar, penis başı yaralanmaları ve estetik kusurlar görülebilir. Bu sıkıntılardan kaçınmak; sünneti bir cerrahi girişim olarak görmek ve ameliyathane ortamında uzmanlarca yapılmasını sağlamak doğru olur.

3 aydır açlığa dayanamıyorum. Elim ayağım titriyor. Ayrıca göbeklendim. Doktor şeker yükleme testi istedi. Yüklemesek mi? Şimdi ben şeker hastası mı oldum?
Hayır. 'Şeker hastası olma' diye tedbir almak için doktorun bu testi istemiş. Çeşitli şekillerde yapılan bu testler kan şekerinin ayarlanmasındaki farklı bozuklukları da gösterir. Örneğin gizli şeker yükselmesi öncesindeki yemek yeme, özellikle şekerli yemek yeme sonrasında ortaya çıkan açlık hali, kan şekerinin düşmesi hali, kan şekerinin yükselmemesi hali gibi durumları da gösterebilir. Yani şeker hastalığına doğru gidip gitmediğini öğrendiğimiz bir test bu. Yaptırmanda fayda var.

42 yaşıma girdim. Cinsel organım eğik. Yaklaşık 2 aydır idrar yaparken zorlanıyorum. Bir de ağrı oluyor. Ne yapmalıyım?
Tarif ettiğin şekilde bir bozukluk 'Peyronie Hastalığı' dediğimiz bir hastalıkta görülebilir. Daha çok romatizmal-iltihabi bir hastalıktır. Mutlaka önce üroloji uzmanına muayene olmalısın. Romatizmal açıdan daha sonra iç hastalıkları uzmanı da tetkik eder. Ancak geçmişteki uygulamalarınla ilgili gibi durmuyor. Bu hastalıkta da ilaç tedavileri ve gerek olursa ameliyat gerektiren durumlar olabilir. Utanma. Doktora gitmekte geç kalma.