DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Temmuz 2017

İlişki sırasında neden ağrı olur?

41 yaşındayım. 3 ay önce evlendik. Şimdi sıkıntımız ağrı. Eşimle ne zaman beraber olsak 'Çok ağrıdı' dediği için bırakıyoruz. 'İsteyerek mi yapıyorum?' diyor. Kızdığı için mi böyle yapıyor?
Cinsel birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuzluk-huzursuzluk durumlarına 'disparoni' yani 'cinsel ilişki ağrısı' denir. Kadınlarda sık karşılaştığımız bir durumdur. Kadın hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir. Ayrıca psikolog veya psikiyatrist desteği de gerekebilir. Yaklaşık olarak yüzde 70 jinekolojik, yüzde 30 psikolojik sebeplerden kaynaklanır. İhmal etmeyin. Yoksa cinsel ilişki düşüncesi ağrı ve huzursuzluk yaratacağından geleceğinizi olumsuz etkiler. Evlilik öncesi sıkıntılar ne kadar katkıda bulunur belli olmaz ama eşinin gönlünü al. Kız evi naz evi. Kırıldıysa tamir et. Belki de bu durumun hiç katkısı yoktur. Günahını alma. Bedensel hastalıklar ağrılı olabilir.

55 yaşındayım. Erken menopoza girdim. Eşim istiyor diye 2-3 ayda bir ilişkiye giriyorum. Sonrasında idrarda yanmalarım oluyor. Ne yapabilirim?
55 yaş menopoz için çok da erken sayılan bir yaş değildir. Bunu dert etmeyin. Öncelikle cinsel ilişkinizle ilgili durumunuzu gözden geçirin. Her 2 tarafında istemesiyle cinsel ilişkiye girilmediğinde her iki taraf için de huzursuzluk ve hastalık kaynağı olur. Erkek eşini mutlu edemediğini, iktidarsız olduğunu düşünebilir. Bu nedenle her sonraki bir araya gelmelerde daha güce dayalı birleşme denemeleri yapabilir. Bu da her tarafın cinsel organında aşınmalar, zorlanmalar, hastalıklar yapabilir. Özellikle menopozdaki kadınlarda cinsel organ dokusunda kuruluk olabilir. Daha fazla aşınma olur. Sonrasında idrar yapmalarda yanmalar olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları için idrar tahlili yaptırın. Eşinizle daha uyumlu cinsel ilişki için düşüncelerinizi yeniden gözden geçirin.

İLAÇLAR ÇARPINTI YAPABİLİR
47 yaşında bankada veznedarım. Sık çarpıntım oluyor. İlaç kullanıyorum. İşe yarar bir perhizi var mı?
Çay, kahve, sigara gibi alışkanlıklarını terk et. Kafein içeren her türlü gıda çarpıntıyı tetikler. Aşırı açlık-tokluk, sıcaksoğuk, aşırı baharatlı gıdalar çarpıntıyı tetikler. Farklı hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar çarpıntıyı tetikler. Örneğin öksürük şurupları, bazı astım ve kronik bronşit ilaçları da çarpıntı yapabilir. Bazı göz damlaları kalp ritmini yavaşlatabilir. Stres yönetimi, ideal kilo, düzenli egzersiz, hayvansal ve katı yağlardan sakınan bir diyet, tuz alımının azaltılması, sigara içilmemesi, alkol alımının azaltılması veya hiç alınmaması ilaç dışı yardımcı uygulamalardır.

1.5 ay önce doğum yaptım. Eşim cinsel ilişkiye girmek istiyor. Ben istemiyorum. Organlarım iyileşti mi bilmiyorum. Bunu nasıl anlatırım?
Doğum sonrası kadın bedeninin normal hale dönmesi kadar, anne olan kadının cinselliğe, cinsel ilişkiye bakışının normale dönmesi de önemlidir. Ruh halinin eskisi gibi olması bedenin eskisi gibi olmasından daha uzun sürebilir. Anlaşılan senin içinde durum böyle. Bunu eşine söylemekten çekinme. Eşin yaklaşık olarak 1 yıldır seninle birlikte olamamanın verdiği hasret ve istekle bunu istese de, ruhen hazır olmadığını anlatabilirsin. Önemli olan karşılıklı doğru ve dürüst olmak, birbirinize güvenmek önemlidir. Bunu unutmayın.

Adet düzensizliğim var. Kilo aldım. Doktor 'Yumurtalığında kist var' dedi. İlaç verdi. Korkulacak bir hastalık mı?
Polikistik over sendromu ya da kistli yumurtalık durumu kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ve kilo problemleri ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Genellikle ilaç tedavisi ile takip edilir. Beraberinde aşırı kilo, kıllanma, şeker hastalığı gibi hastalıklar birlikte görülebilir. Bu hastalık, kısırlığa kadar gidebilecek ciddi sonuçlara neden olabilir. Korkma ama takibini de aksatma.

Birileri guatr, birileri de Haşimoto diyor. Bu hastalıklar neyin nesidir?
Bu hastalıklar tiroit bezi hastalıklarıdır. Tiroit bezi soluk borusunun yanlarında bulunan iki lobunu, soluk borusu önünden geçen bir bölüm birleştirdiği, içinde koloid bir madde bulunan keseciklerden oluşan bezdir. Normal ağırlığı insanda 20-40 gr'dır. Tiroit bezi, iyot ve tirozinden tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) yaparak, kana tiroid hormonunu salgılar. Tiroit bezi, öteki iç salgı bezleriyle ilişkili olarak etkinlik gösterir. Çalışması özellikle hipofizin salgıladığı uyarıcı tireotrop hormonunun (TSH) etkisine bağlıdır. Çeşit çeşit hastalığı vardır.