DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Temmuz 2017

Cinsel isteğe adaçayı dopingi

Sayın hocam, cinsel isteğim artmıyor. "Adaçayı iç iyi gelir" dediler. Gerçekten iyi gelir mi?
Cinsel istek azalması çok sık rastlanan şikayetlerdir. Ruhsal durum, cinsel organların ve bazı hormonların hastalıkları cinsel isteği azaltabilir. Bitkiler ve gıdalar önemli desteklerdir. Ancak sihirli çareler değildir. Ruhsal durum ya da altta yatan bedensel hastalıklar çözülmeden çayla çorbayla harikalar yaratamazsınız. Adaçayı, ısırgan otu çayı, Adamotu kökü çayı bu açıdan faydalıdır. Unutmayın; çalışmayan motora hangi yağı koyarsanız koyun bir işe yaramaz.

Evlendikten sonra kilo almaya başladım. Ne yapsam zayıflayamıyorum. Bu bir hastalık olabilir mi? Hangi doktora gitmeliyim?
Avukata gitme de, hangi doktora gidersen git. Şaka bir yana evlilik beslenme düzenini, psikolojik ortamı, sosyal aktiviteleri, hareketi öncekinden farklı hale getirebilir. Hareket azalması, beslenme alışkanlıkları ya da yağlı yiyeceklerle beslenme, aşırı yemek yeme, yaş, doğumda alınan kilolar, doğum sayısı, evlilik, sigara bırakma, alkol alma şişmanlığa neden olabilir. Sence bu değişiklikler nedeni ile kilo aldıysan, bunları düzeltip kilonu takip et. Yine de kilo alma devam ediyorsa önce iç hastalıkları uzmanına başvur.

Guatrım var. İyotlu tuz kullanıyorum. Şikayetlerim azalmadı. Hatta arttı. Hangi tuz markasını önerirsiniz?
Hastalığınızın tanısını doktor mu koydu yoksa sizin yakıştırmanız mı belirtilmemiş. Ancak sizin tiroit beziniz muhtemelen çok çalışıyormuş ya da sonradan çok çalışmaya başlamış. Çünkü tiroit bezi çok çalışanlar yani hipertroidi hastalığı olanlar iyotlu tuz kullanırsa hastalıkları artar. Yani sıkıntı tuzun markası değil. Sizin doktora gitmeden tuz almaya gitmeniz olmuş. Tuzu kesin. İç hastalıkları uzmanına gidin.

Yaklaşık 5 yıldır sigara içiyorum. KOAH olmaktan korkuyorum. Acaba bu hastalığa yakalandığımı nasıl anlarım?
Sigara sinsi sinsi yerleşerek akciğerleri bozar. Öksürük, balgam, nefes darlığı şikayetleri yavaş yavaş ve sürekli olarak hayatına yerleşir. Öksürük ve balgam çıkarma önceleri sadece sabah görülür. Balgam çok az miktarda çıkar. Hastalar genellikle bu şikayetleri önemsemezler ve sigara içmenin doğal bir sonucu olarak kabul ederler. Gerçekte, şiddetli olmayan öksürük ile birlikte az miktarda balgam çıkarmak çok önemli bir hastalığın yani KOAH'ın erken habercisi olabilir. Bir de bakmışsın KOAH olmuşsun. KOAH olup olmadığını anlamaya çalışana kadar sigarayı bırakmaya çalışmanı öneririm. Yedek parça yok. Tamir meşakkatli. Dünyanın en bilgili doktorlarının yapmaya çalıştığı şeyi yani senin sağlıklı nefes alıp vermeni, sigara içmeyerek yapabilirsin. Yani bozmak kolay, yapmak zordur.

Şikayetim yok. Sadece biraz fazla kiloluyum. Çekap yaptırdım. 'ALT yüksek' dediler. Karaciğer testiymiş. Huzursuz oldum. Karaciğer uzmanına gitmem gerekli mi?
Alt testi karaciğer hasarını taramak için istenir. Check-up (çekap) dediğimiz tarama testlerinde de istenir. ALT çoğunlukla karaciğerde ve daha az miktarlarda da böbrekler, kalp ve kaslarda bulunan bir maddedir. Normal şartlarda kandaki ALT düzeyleri düşüktür. Karaciğer zarar gördüğünde sarılık (göz ve derinin sararması) gibi şikayetler ortaya çıkmadan önce ALT testi yükselebilir. Birçok hastalık karaciğer hücrelerine zarar verebilir, ALT düzeylerini yükseltebilir. Test en çok hepatite, karaciğere zararlı ilaçlar ve başka maddelere bağlı hasarın tespitinde yararlıdır. Ancak ALT tamamen karaciğere has değildir. Şişman kişilerde karaciğer yağlanmasına bağlı ALT yükselebilir. Önce iç hastalıkları uzmanına git. Genel muayene, gerekli mikrop, hormon tarama ve şeker yükleme testleri ve karaciğer ultrasonu yapılması lazım.